RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 20.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik sohasem. Jn 6,30-35

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2000-01 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - I/2000

223/2000


A JUBILEUMI ÉV FŐBB PROGRAMJAI


Karácsony előtt került a plébániákra a Nagy Jubileumi Év egyházmegyei eseménynaptára.
Szent Pál mondja: "Nézzétek, itt a kellő idő! Itt az üdvösség napja." (2Kor 6,2). Valóban rendkívüli kegyelmi idő, s nagyban tőlünk, papoktól függ, hogy sikerül-e híveinknek, családjainknak, egyházunknak lélekben megújulnia.
Kérem tehát Paptestvéreimet, fáradozzunk közösen, hogy méltók legyünk kiérdemelni Istentől a kegyelmi újjászületést Urunk születésének 2000. évében.
A következőkre szeretném külön felhívni a figyelmet:

1. A lehetőség szerint tartsunk minden hívő közösségnek népmissziót. Tudom, hogy ehhez nagyon sok többlet-munka, buzgóság, közös összefogás szükséges, de higgyük, hogy Isten megáldja szolgálatunkat. A népmissziókat minden esperesség hangolja össze, segítsük ki egymást, s a történtekről az esperes urak küldjenek jelentést.
2. Gondoljunk a saját lelki feltöltődésünkre is, s ezért lehetőleg mindannyian vegyünk részt az idei papi lelkigyakorlaton, melyet P. Marosfalvy László jezsuita atya fog tartani a szokondi Szent Ignác Lelkigyakorlatos Házban augusztus 28-30 között. Kérem, jegyezzük ezt be jó előre naptárunkba.
3. Zarándoklatok:
- Május 7-14: Róma (a romániai egyház nemzeti zarándoklata)
- Május 14-18: Róma (a papok zarándoklata)
- Július 1-2: Budapest (Katolikus Nagygyűlés)
- Július 2: Szatmár - Jézus Szíve búcsú
- Augusztus 10-20: Róma (Nemzetközi Ifjúsági Világtalálkozó)
- Október 7-11: Róma (a magyarországi egyház zarándoklata)
- A jubileumi búcsúk elnyerésére kijelölt templomok búcsúja:
- Szatmárnémeti Székesegyház - június 4
- Nagybányai Szentháromság templom - június 18
- Nagykárolyi Fatimai Szűz Mária templom - október 13
- Máramarosszigeti Borromeo Szent Károly templom - november 4
4. Ifjúsági programok, táborozások, lelkigyakorlatok, ministránstalálkozó. Kántorok, hitoktatók lelkigyakorlata stb.
A programokkal és zarándoklatokkal kapcsolatos információkkal a Scheffler János Lelkipásztori Központban Lepedus István és Mares Sándor (Tel/Fax: 061-715011) valamint a szokondi Lelkigyakorlatos Házban Trepszker Erika SJC (Tel.: 061-710460) szolgálnak. Ők a szervezés koordinátorai is.


224/2000


NAGYCSÜTÖRTÖK


Ez a Szatmári Egyházmegye papságának búcsúja. Minden Paptestvért elvárok a Székesegyházba a d.e. 10 órakor tartandó szentmisére. Legyen ez papi egységünk határozott kifejezése.


225/2000


GYAKORLATI TANÁCSOK A JUBILEUMI BÚCSÚ ELNYERÉSÉHEZ


Mellékelten közlöm a bukaresti Apostoli Nunciatúrától kapott leiratot, amelynek Főtisztelendő Paptestvéreim nyilván hasznát veszik a Nagy Jubileumi Évben.

GYAKORLATI TANÁCSOK A JUBILEUMI BÚCSÚ ELNYERÉSÉHEZ

A BÚCSÚK TANA

- "A búcsú Isten színe előtt, a már megbocsátott bűnökért járó ideigtartó büntetések elengedése, amelyet a katolikus hívó, aki megfelelően felkészült, és teljesítette a kiszabott feltételeket, elnyer az Egyház segítségével, amely mint a megváltás szolgálója, Krisztus és a szentek elégtételt nyújtó érdemeinek kincstárát hivatalosan kezeli, és abban részesítheti, tagjait" (A katolikus egyház katekizmusa, n. 1471).

- A búcsúk tana lényegében három hitigazságon alapul: tartozás (a szentségi gyónás után is fennmaradhat a bűnökért járó ideigtartó büntetés, amelyet vagy itt a földön vagy a tisztítóhelyen kell levezekelni); kincstár (amelyet Krisztus kínszenvedése és érdemei alkotnak, a boldogságos Szűz és a szentek imáival és jótetteivel együtt és amelyet az egyház hivatalosan kezel), alkalmazhatóság (a szentek közösségében vagy Krisztus misztikus testének természetfölötti szolidaritásában).

- A búcsúk elnyerésének hasznosságát, melyet ünnepélyesen a Trentói Zsinat fogalmazott meg (Dekrétum a búcsúkról, 25. ülésszak, 1563. december 4.) VI. Pál pápa is megerősítette az Indulgentiarium doctrina Apostoli Konstitúcióban (1967. jan. l..): a lelkek üdvössége rendjében a búcsú javára válik nemcsak az egyes lelkeknek, hanem az egész keresztény társadalom életének, mert elsősorban figyelmeztet a bűn gonoszságára; továbbá serkent a szeretetre és késztet annak gyakorlására, amikor az elhunyt hívek javára ajánljuk; ugyanígy felébreszti az Atya Istennel való teljes kiengesztelődés reményét; megszilárdítja a hierarchikus közösséget a hívek és az egyház pásztorai között és főként Krisztus Helytartójával; ily módon elősegíti, hogy az egyház szentként és szeplő nélkül, és a szeretet természetfölötti egysége által Krisztusban csodálatosan egyesülve jelenjen meg (Ind.  doct.,  nn.  9-10).  Így,  a búcsúk elnyerése hatékonyan hozzájárul a 2000. év nagy jubileuma által javasolt megtisztulási folyamathoz.

- Ténylegesen, a búcsú a jubileum alapvető eleme, sőt maga a jubileum ünnepélyes teljes búcsú, amely bizonyos feltételekhez kötve és az Egyházfő által meghatározott bizonyos cselekedetek végrehajtása által, biztosítja a híveknek az ideigtartó büntetés teljes elengedését azokért a bűnökért is, melyek a bűn tekintetében már el vannak törölve, a szentek közösségéből származó érdemek alkalmazhatóságának erejében.

- A Szentatya, a nagy jubileumot meghirdető bullájában leszögezi: "Ezen tanbeli okokra támaszkodva, és az egyház anyai érzelmeit értelmezve, elrendelem, hogy minden megfelelően felkészült hívő az egész jubileumi esztendő során bőségesen meríthessen a búcsú ajándékából, a bullát kísérő útmutatások szerint" (Incarnationis mysterium, n.10)

Megjegyzés: A jubileumi búcsú, mint minden más teljes búcsú naponta csak egyszer nyerhető el, saját magunk és elhunyt szeretteink számára.

A BÚCSÚ ELNYERÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI

A) A "teljes felkészültség"

A kegyelem állapota nélkül nem lehet búcsút elnyerni. A jubileumi és más teljes búcsúkhoz szükséges továbbá a bocsánatos bűnöktől való elszakadás is.

B) A három "feltétel"

1. Szentgyónás (egyéni és teljes)
2. Szentáldozás (szentmisén kívül is lehetséges)
3. Imádság a Pápa szándékára (pl. Miatyánk és Üdvözlégy; de szabadon lehet más imát is választani).

Megjegyzés:
a) A "feltételeket" húsz napos időtartam során lehet teljesíteni annak a "jócselekedetnek" a végrehajtása előtt vagy után, amely a búcsú elnyeréséhez szükséges az előírás szerint (a halálos bűn állapotában lévő hívőnek azonban a "jócselekedet" végrehajtása előtt kell meggyónnia).
b) A húsz napon belül egyetlen szentgyónás is elegendő több jubileumi búcsú elnyeréséhez (ha a hívő a kegyelem állapotában marad), miközben a másik két "feltételt" minden újabb jubileumi búcsú elnyeréséhez teljesíteni kell.
c) Amennyiben nem áll fenn a "teljes felkészültség" vagy nem teljesül a három "feltétel", a jubileumi "cselekedet" végrehajtása után az elnyert búcsú nem lehet teljes, csak részleges. (Kivételt képeznek a törvényes akadályoztatottság esetei, amelyeket a Rendelkezések felsorolnak, illetve azok az esetek, amikor a gyóntató megváltoztatja a búcsúnyeréshez előírt cselekményeket vagy feltételeket).

C). A "jócselekedet" (a következők közül lehet választani)
1. Vallásos cselekedet
egy templomban vagy más jubileumi helyen,
- végezzünk vallásos zarándoklatot liturgikus szertartással vagy ájtatossági gyakorlattal egybekötve,
- vagy végezzünk egy vallásos látogatást (vő. lent).
2. Irgalmassági cselekedet
- látogassuk meg szükséget szenvedő vagy nehézséggel küzdő testvéreinket és megkülönböztetett figyelemmel forduljunk hozzájuk, "mintegy zarándoklatot végezve a bennük jelen lévő Krisztushoz";
- vagy jelentős hozzájárulással támogassunk vallási vagy szociális jellegű művet;
- vagy szabad időnk jelentős részét szenteljük közérdekű tevékenységnek, vagy válasszuk a személyes áldozathozatal hasonló formáit,
3. Bűnbánati cselekedet:
legalább egy napon
- tartózkodjunk a felesleges fogyasztástól - vagy böjtöljünk,
- vagy tartózkodjunk a húsételtől (vagy más élelemtől az egyes püspöki karok utasítása szerint),
arányos összeget fordítva a szegények javára.

Megjegyzés:
a) Szűkség van egy különleges teljesítményt jelentó "jócselekedetre": pl. a "bűnbánati cselekedethez" nem elegendő, ha pusztán arra korlátozzuk tettünket, amit a böjtölés vagy az önmegtartóztatás tőrvénye ír elő.
b) Nem nyerhető el a jubileumi búcsú, ha a "jócselekedetet" nem a Rendelkezések által meghatározott módon végezzük el (kivéve azokat az eseteket, amelyek a Rendelkezésekben felsorolt törvényes akadályoztatások közé tartoznak, illetve amelyekben a gyóntató változtatja meg a feltételeket).
c) Akit betegség, vagy más súlyos indok akadályoz abban, hogy zarándoklaton, vagy közösségében (családban, plébánián stb.), ájtatossági gyakorlaton vegyen részt, a Jubileumi búcsú elnyerése érdekében lélekben kapcsolódhat a résztvevőkhöz, felajánlva Istennek imáit és szenvedéseit.

JUBILEUMI TEMPLOM MEGLÁTOGATÁSA

- A római patriarchális Bazilikákban: dicséretre méltó, de nem szükséges a szentkapun való belépés.

A) Isten színe elé állni és megfelelő időn keresztül vallásos elmélkedést tartani

Evangéliumi szakaszok a vallásos elmélkedéshez
"Tágas a kapu és széles az út, mely a pusztulásba visz bizony sokan mennek be rajta" (Mt 7,13).

"Nem mindaz, aki azt mondja nekem: Uram, Uram! jut be a mennyek országába. Csak (az jut be a mennyek országába) aki mennyei Atyám akaratát teljesíti" (Mt 7,21).

"Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét mindennap és kövessen engem" (Lk 9,23).

Megjegyzés: A vallásos elmélkedéseket el lehet végezni egy megfelelő könyv olvasása közben vagy egy szentbeszéd meghallgatása után, vagy lehet elmélkedni az elrendelt imák jelentésén.


226/2000


A SZENTATYA NAGYBÖJTI ÜZENETE A 2000. ÉVRE (kivonat)


"S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig" (Mt. 28,20)

A 2000. Nagy Jubileumi év böjtjének ideje különleges jelentőséggel bír, mert ez az év az Úr kegyelmi esztendeje, a megtérés és a megbékélés ideje, alkalom arra, hogy a hívők megerősítsék Krisztushoz való tartozásukat és az új évezredben megújult erővel hirdessék az üdvözülés misztériumát.
Krisztus emberi alakot öltött, hogy megváltson bennünket a bűn és a halál szolgaságából. Bűn tapad az emberiséghez, ezt bizonyítják a XX. század nagy tragédiái: szörnyű erőszak, deportálások, népek szisztematikus kiirtása. Krisztus, a Bárány, magára vállalta a világ bűnét, hogy megszabadítson tőle és az emberiségnek visszaadja istengyermeki méltóságát. Ez a húsvét titka, melyben újjászületünk, hogy közösségre jussunk Istennel.
A jubileumi év, kegyelmi év, melyben Isten felajánlja irgalmasságát a kételkedőknek és azoknak is akik Krisztustól távol állnak. Így nyílik lehetőség a mai ember számára - akinek a hamis illúziókból már elege van - arra, hogy beteljesedett életet éljen. A Szent 2000 év böjtjének ideje különösen kedvező alkalom arra, hogy "kiengesztelődjünk Istennel" (2Kor 5,20).
A Szentatya a 2000, esztendő böjtjének idején a Szent Földre, hitünk forrásához, szándékozik zarándokolni, hogy ott ünnepelje Isten emberré válásának kétezredik évfordulóját. Kéri, hogy útjára - amikor a megbocsátásért és megbékélésért fog könyörögni - minden keresztény kísérje el imájával.
A megtérés egy új életet tesz számunkra lehetővé hitben, reményben és szeretetben. A Szent év ünnepén a Szentatya arra kér bennünket, hogy ezen erényeket még tudatosabban éljük. A hitben Ábrahám kellene, hogy példaképünk legyen, aki mély bizalommal követi Istent, Aki őt ismeretlen utakra hívja. A hit segít, hogy Isten szerető jelenlétét érezzük a teremtésben, a történelem történéseiben, de mindenek előtt Jézus Krisztus, üzenetében és példájában. A remény azt jelenti, hogy minden rosszon túl, az ember magában hordozza a jónak is a magvát, mely az Úr kegyelme által szárba szökken és kiterebélyesedik. Ez a remény hasson át bennünket az új évezredben.
A Pápa felkér bennünket, hogy az emberbaráti szeretet nevében végrehajtott nemes lelkű cselekedeteink által Krisztus szeretetét tegyük nyilvánvalóvá az emberek között, különösen azon testvéreinkkel szemben, akik a legszükségesebbet is nélkülözik: az éhezés, az erőszak és igazságtalanság áldozataival szemben. Korunkban - főleg az ú.n. III. világban - emberek tömegei élnek a rabszolgaság újabb formáiban, drámai szegénységben. Ez a fájdalom és kétségbeesés kiáltása. Hogyan is várhatunk kegyelmet Istentől, amikor a szegények szüksége iránt érzéketlenek vagyunk és nem szállunk síkra azokért, akik szintén emberi életre vágynak? Legyen a jubileumi esztendő e segélykiáltás meghallgatásának éve!
"S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig" - ezen szavak biztosítanak bennünket arról hogy ha a szeretet evangéliumát hirdetjük és éljük, akkor nem vagyunk egyedül. Jézus Krisztus a 2000. év böjtjének idején is arra hív, hogy térjünk vissza az Atyához, Aki kiterjesztett karokkal vár, hogy élő és hathatós jeleivé váljunk irgalmas szeretetének.


227/2000


BÉRMÁLKOZÁSOK AZ IDEI ÉVBEN


2000-ben a következő plébániákon lesz bérmálás:

Április 30.  Szatmárnémeti - Szent János
Május 14.  Józsefháza
Május 21.  Nagykároly - Kalazanczi Szent József és Fatimai     Szűzanya templom
Május 28.  Csanálos
Május 28.  Nagykároly - Szentlélek
Június 4.  Felsőbánya
Június 11.  Szatmárnémeti - Székesegyház
Június 12.  Mezőfény
Június 18.  Nagybánya - Szentháromság
Július 9.  Szatmárnémeti - Kis Szent Teréz
Július 16.  Szatmárnémeti - Szentlélek
Szeptember 24. Szinérváralja

228/2000


PAPI GYŰLÉS


Május 15-én Szatmáron papi gyűlést tartunk. Téma: "A felnőttek beavatása a keresztény életbe" című római dokumentum ismertetése. E dokumentum arról rendelkezik, hogy a felnőttek, a fiatalok és az értelmük használatára eljutott gyermekek hogyan készüljenek fel a beavató szentségek: a keresztség, a bérmálás és az Eucharisztia vételére.


229/2000


GYŰJTÉSEK 2000-BEN


A szokások gyűjtéseket az idén is szervezze meg minden plébános és küldjék be a püspökségre, hogy a megfelelő helyre továbbítsuk. Ne feledkezzünk meg előző vasárnap meg is hirdetni a gyűjtést, hogy a hívek úgy készülhessenek.

¨ Április 9-én a Szent Föld részére
¨ Június 29-én Péterfillérek
¨ Október 22-én Missziós gyűjtés
¨ November 19-én Caritas gyűjtés


230/2000


PAPP ZOLTÁN ÉS ROZNICSUK WILHELM FIGYELMEZTETÉSE


Papp Zoltán és Roznicsuk Wilhelm paptársunkat az Egyházi Törvénykönyv 1396. kánonja értelmében figyelmeztetem, hogy térjenek vissza egyházmegyéjükbe, állomáshelyükre, amire a papszenteléskor tett esküjük kötelezi őket.


231/2000


JUBILÁLÓ PAPTESTVÉR


Ft. Beliczay János t.b. kanonok 2000-ben gyémántmisés.


232/2000


STÓLADÍJAK


Egyházmegyénk területére az alábbi stóladíjakat állapítjuk meg:

¨ Szentmise   30.000 lei
¨ Esküvő  200.000 lei
¨ Temetés  200.000 lei

Szükség esetén legyünk figyelemmel a család anyagi lehetőségeire is.


240/2000


HALOTTAINK


Ft. Szabad Sándor szentszéki tanácsos, hosszúmezői plébános, életének 48-ik, papságának 19-ik évében 1999. május 15-én váratlanul elhunyt. Nagybányán a Szentháromság plébánia-templomból temettük 1999. május 17-én.
Ft. Pfeiffer Mátyás t.b. kanonok, nyugalmazott plébános, életének 89-ik, pap--ságának 65-ik évében rövid betegség után 2000 január 17-én elhunyt. Nagykárolyban a Kalazanczi Szent József templomból temettük 2000. január 18-án.


 


Szatmárnémeti, 2000. február 14.

Reizer Pál 
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro