RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 25.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Juhaim hallgatnak szavamra. Ismerem őket, és ők követnek engem. Jn 10,27-30

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2000-04 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - IV/2000

708/2000

PÜSPÖKI KITÜNTETÉSEK ÉS KINEVEZÉSEK

Május 1-én 11 órakor volt a székesegyházban az az ünnepi hálaadó szentmise, amelyet egyházmegyénk újraindulásának 10. évfordulója alkalmából mutattunk be. Ennek keretében a következő kinevezéseket eszközöltem: Feigi György,  Gindele Tibor, Groszhardt Ferenc, Knecht Béla, Schönberger Ferenc, Schupler Tibor és Tyukodi Antal tiszteletbeli kanonok, Merlás Tibor és Schönberger Jenő tiszteletbeli főesperes, Reszler Mihály, Rozs István és Starmüller Ferenc szentszéki tanácsos, Márton Áron pedig címzetes esperes lett. Tempfli Imrét pedig püspöki helynökké neveztem ki, azzal a meghagyással, hogy az egyházmegye műkincseit és levéltárát gondozza, szervezze meg az egyházmegyei zsinatot, valamint tegye meg a szükséges lépéseket az egyházmegye fennállásának 200. évfordulója alkalmából - 2004-ben - rendezett ünnepségek lebonyolítására.
Szeretném megköszönni ezúttal is minden paptestvéremnek az eltelt tíz esztendő kemény helytállását, lelkiismeretes munkáját, a kitüntetetteknek őszinte szívemből gratulálok, a kinevezettnek pedig sok kegyelmet kívánok feladatai elvégzéséhez.

709/2000


ÚJ PAPI SZENÁTUS

Egyházmegyénk papsága új Papi Szenátust választott, amelynek névsorát a május 15-én tartott Papi Gyűlés keretében olvastuk fel. Eszerint az új Papi Szenátusnak 9 választott tagja a következő:
1. Lieb József
2. Rozs István
3. Szinovácz György
4. Kühn Pál
5. Gindele Tibor
6. Papellás István
7. Hársfalvi Ottó
8. Feigi György 
9. Galambos Ferenc.

A választott tagokhoz jönnek még az általam kinevezett tagok, vagyis: Merlás Tibor, Reszler Mihály, Schupler Tibor és Vik János.
Végül az új Papi Szenátusnak is tagjai az úgynevezett hivatalból tagok: Amma Zoltán általános helynök, Tempfli Imre püspöki helynök, Ardai L. Attila irodaigazgató és Láng Pál székesegyházi plébános.
Az új Papi Szenátusra, amelynek tagjait június 19-én d.e. 10 órára, az első gyűlésre szeretettel elvárom, Isten áldását kérem. Adja a Jó Pásztor, hogy közösen találjuk meg a legjobb megoldásokat felmerülő problémáinkra.

710/2000

KATEKUMENÁTUS


Május 15-én tartott Papi Gyűlésünk a katekumenátus bevezetésének szüksé-gességéről  tárgyalt. Tette ezt egy 1972-ben megjelent vatikáni dokumentum  Ordo Initiationis Christianae Adultorum (OICA - magyar fordításban: Felnőttek beavatása a keresztény életbe) alapján, amelyet Ft. Szilágyi János lázári plébános ismertetett.  A munkacsoportos megbeszélések eredményének ismeretében ismételten is kijelentem: határozott szándékomban áll a katekumenátus bevezetése. Ettől várom el ugyanis, hogy egyre több hívünk vegye fel érettebben a beavató szentségeket, és így egyre növekedjék öntudatos, elkötelezett világi keresztényeink száma.

Ezért a következőket rendelem el:

1. Minden plébános vásárolja meg - természetesen a plébánia pénzén - A felnőttek beavatása a keresztény életbe. Felnőttek katekumenátusa, Budapest 1999 című könyvet és a hozzá tartozó Anyakönyv-nyomtatványokat is.

2. Arra kérem Paptestvéreimet, hogy a témával barátkozzanak meg, tegyék rekollekciós találkozások tárgyává, és akiknek közülük hamarabb megy a váltás, vezessék be, hogy megoszthassák majd a többiekkel is tapasztalataikat.

3. Már most jegyezzék előre, hogy a jövő esztendő - azaz 2001 - őszétől kezd-ve minden egyházközségben vezessék be az OICA vatikáni dokumentum előírásait.

4. A katekumenátus bevezetésének koordinálásával - azonnali hatállyal - Ft. Szilágyi János lázári plébánost és T. Vik János máramarosszigeti segédlelkészt bízom meg. Velük majd egy előzetes találkozó után, amelyre őket szeretettel elvárom, állandóan konzultálni fogok.

711/2000

A SZENT JEROMOS BIBLIATÁRSULAT

Egyházmegyénk területén is alakulóban van a Szent Jeromos Bibliatársulat, amelynek célja, a Szentírás minél szélesebb körben való terjesztése híveink körében. A Társulaton keresztül lehetséges olcsóbb áron beszerezni a teljes Szentírást. A Szatmári Egyházmegyében Ft. Szinovácz György  vállalta a munka koordinálását. Szeretném, ha a Paptestvérek szívügyüknek tartanák Isten Igéjének ilyen jellegu terjedését, és híveikkel együtt aktívan belekapcsolódnának a Társulat munkájába.

712/2000

FELVÉTELI A TEOLÓGIÁRA

Egyházmegyénk minden olyan sikeresen érettségizett ifjú jelentke-zését várja, aki magában papi hivatást érez. Annak legbiztosabb jele a vágy valami nagyot és szépet tenni Istenért és az emberekért. Aki úgy gondolja, hogy erre képes, és ezt a papság kötelékében akarja megtenni, annak jelentkezését - plébánosán keresztül - június 15-ig várom.

713/2000

JELENTKEZÉS A HÁM JÁNOS
ÉS A NAGYKÁROLYI SZEMINÁRIUMI LÍCEUMOKBA

Azoknak a lányoknak és fiúknak, akiknek az érvényesülési vágy mellett katolikus vallásuk, annak jobb és mélyebb megismerése, egy keresztény életstílus elsajátítása is fontos, szíves figyelmükbe ajánljuk a szatmárnémeti Hám János Líceumot és a nagykárolyi Szemináriumi Líceumot. A beiratkozás mindkét helyen július 8 és 10-e között, a hittan felmérő vizsga pedig szintén mindkét helyen - a Hám János Líceum által hirdetett július 13-val ellentétben - július 12-én lesz. A beiratkozáshoz szükséges iratokat egyébként a helyi plébánosnál lehet beszerezni.

714/2000

JÉZUS SZÍVE BÚCSÚ

Az idei esztendőben július 2-án tartjuk az egyházmegye búcsúját, Jézus Szíve ünnepét. Mint az elmúlt esztendőkben is, szeretettel hívom Paptestvéreimet és Híveimet erre a nagy eseményre.
A Paptestvéreknek elrendelem, hogy ezen a napon odahaza vagy reggel korán vagy pedig este tartsanak szentmisét, hogy a Hívek minél nagyobb számban keressék fel az egyházmegye székesegyházát, amelyben - mint már kihirdettem - jubileumi teljes búcsút nyerhetnek a megszokott feltételek mellett.
Ugyanakkor, és éppen ezért arra is kérem a Paptestvéreimet, hogy a Híveket lelkileg is készítsék elő erre a nagy jubileumi eseményre.
A szentmisék sorrendjét is hadd közöljem Paptestvéreimmel: reggel 8 órakor lesz a román nyelvű, fél 10 órakor a német nyelvű szentmise a Kálvária-templom-ban, az ünnepélyes nagymise pedig, amelyet Exc. Jean-Claude Perisset Apostoli Nuncius, Exc. Huzsvár László nagybecskereki püspök és Exc. Anton Cosa chisinaui Apostoli Kormányzó mutat be, délelőtt 11 órakor kezdődik a székesegyház előtti téren.

715/2000

HISTORIA DOMUS

Noha az Egyházi  Törvénykönyv erről külön nem rendelkezik, a Historia Domusok vezetése büntetlenül el nem hanyagolható kötelességünk, amelyet minden esperesnek ellenőriznie kell. A Historia Domusok nélkül olyanok lennénk, mint a gyökértelen fák. Múltunk hallgatag őrzői ők, amelyekből - eleinknek az egyházhoz való ragaszkodásáról, egyáltalán nem könnyű életükről olvasva - erőt meríthetünk, szárnyakat kaphatunk - történelmet írhatunk.
A következő évi Katolikus Kalendáriumunkban ezekből a néma, de megvesz-tegethetetlen tanukból akarunk ízelítőt - és nem is akár milyet! - nyújtani azoknak, akik érdeklődnek irántuk és szívesen forgatgatnák megsárgult lapjaikat.
Arra kérem a Paptestvéreket tehát, hogy fénymásolják ki Historia Domusaiból azokat a lapokat, amelyek Isten Szolgája Dr. Scheffler János püspökségének (1942-1953 - halálhíre ugyanis csak ekkor ért el hozzánk) idejét ölelik fel, és legkésőbb augusztus 31-ig küldjék be az aulába. Legkevesebb ennyivel tartozunk egyházmegyénk vértanú főpásztorának!

716/2000

PÜSPÖKI ZÖLD TELEFON

Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut egymásra. Mindannyian foglaltak vagyunk, mindennapjainkat ezernyi hivatalos és személyes ügy intézése határolja be. Nem csoda, ha egyre kevesebb idő jut egymásra, ha sorvad kollegialitásunk, ha útszélen marad a közös ügy, ha bomlik az acies bene ordinata. Ennek jómagam is tudatában vagyok.
Hogy ennek elejét vegyem, és megkönnyítsem a Paptestvéreimmel való közvetlenebb kapcsolatot, elhatároztam, hogy egy úgynevezett püspöki "zöld telefont" hívok életbe. Az itt (zöld kártyán) mellékelt két számon Paptestvéreimnek (ám csak nekik!) bármikor szolgálatára állok. Hívjanak tehát bizalommal, ha szükségük van rám. Bizalmukat előre is köszönöm!

717/2000

HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK ELŐTT

Amint azt Paptestvéreim tudják, hamarosan helyhatósági választások lesznek. Ez alkalommal egyházközségeink további sorsáról bennünket is megkérdeznek. Jóllehet egyházunk - benne a szatmári püspökséggel - nem avatkozik bele a pártpolitikába, nem mehet el szótlanul e jövőnket eldöntő esemény mellett.
Először is arra szeretném felhívni híveink figyelmét, hogy tanúsítsanak komoly politikai felelősségtudatot, és tartsák szigorúan lelkiismeretbeli kötelességüknek elmenni a szavazásra, így segítve elő a lehető legjobb jelölt sikerét.
Másodszor: a választás alkalmával vizsgálják meg alaposan a jelöltek programját. Ne annyira a hangos ígérgetésekre figyeljenek, mint inkább a személyre, annak életvitelére: milyen a viszonya közösségünkkel, egyáltalán az egyházakkal, a vallással? Támogatja-e egyházunk érdekeit, szabad működését,  segíti-e annak fejlődését, síkra száll-e elvett javainak visszaadásáért? Természetesen az is nagyon fontos a mérlegelésnél, hogy kész-e az anyanyelvi oktatás biztosítására, a településeink fejlesztésére, az elszegényedettek támogatására, az elvándorlás és fogyás megfékezésére, új munkalehetőségek megteremtésére, stb.
Befejezésül - Szent Pál apostol szavainak értelmében (1 Tim 2,1) - azt szeretném, ha a helyhatósági választások előtt templomainkban közös imát tartanánk a választások korrekt lebonyolításáért, illetve azért, hogy a megválasztottakat a Szentlélek töltse el a közösséget szolgálás szellemével.

Kérem, hogy a körlevél ezen pontját minden Paptestvér a szavazás előtti vasárnap minden szentmiséjén olvassa fel a Hívek előtt.



Szatmárnémeti, 2000. május 23.

Reizer Pál 
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro