RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 19.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk? Istennek az tetszik, ha hisztek abban, akit küldött. Jn 6,22-29

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2000-05 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - V/2000



954/2000


DIAKÓNUSSZENTELÉS


Örömmel értesítem az egyházmegye Papságát és Híveit  arról, hogy f.é. július 1-én öt teológusunkat szenteltem fel diakónussá, miután szemináriumi elöljáróik erre őket egyhangúlag alkalmasnak találták:

1. Bíró Norbert /Szaniszló/ Budapesten fog továbbtanulni még egy évig.
2. Czier István /Csomaköz/ Budapesten folytatja  tanulmányait.
3. Raţ Gábor /Máramarossziget/ Gyulafehérváron tanul tovább még egy évig.
4. Szatmári Sándor /Szatmárnémeti/ Budapesten fog továbbtanulni.
5. Veres Attila /Szatmárnémeti/ Budapesten tanul tovább.

Örömmel közlöm, hogy rajtuk kívül még két diakónusunk van:

1. Steiner Ferenc - jelenleg Nagybányán működik, de a papszentelésig még sok vizsga vár rá Gyulafehérváron.
2. Kinczel István /Szatmárnémeti/ Rómában tanult, most egy évig az egyházmegyében fog diakónusi szolgálatot teljesíteni, majd két évre visszamegy Rómába tanulmányai folytatása céljából.


955/2000


ÚJ MUNKAREND A PÜSPÖKSÉGEN


A Papi Szenátus egyértelmű tanácsát meghallgatva úgy döntöttem, hogy f.é. július 1-től mindannyiunk érdekében új munkarendet vezetünk be a Püspökségen. Eszerint:

Hétfő:  8 - 13 Iroda
Kedd:   Nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8 - 13 Iroda
9 - 12 Püspöki audiencia világiak részére.
Csütörtök: 8 - l3 Iroda
Péntek:   8 - l3  Iroda
9 - l2 Püspöki audiencia világiak részére.

Megjegyezni kívánom a következőket:

1. A Paptestvéreket mindenkor kiszolgáljuk, természetesen a világiakkal szemben igyekszünk előnyben részesíteni mindenféle személyes papi, plébániai ügyintézést, s azt is jó tudni, hogy minden munkanapon l7 óráig telefonügyeletet tartunk. Ha tehát valaki akár a délutáni órákban is becsenget, ajtót nyitunk és megpróbálunk segíteni. Az "új munkarend"  lényegében egyes laikusok visszaélései és fölösleges zavarásai miatt született.

2. A püspök hétfőn szeretné ezentúl rendszeresen Paptestvéreit látogatni, s az előirt "visitatio canonica"-t végezni.
Itt hívom fel a Paptestvérek figyelmét és kérek mindenkit arra, hogy látogassuk gyakran egymást, menjünk el minden papi összejövetelre, rekollekcióra, búcsúra. Mi egymásra vagyunk utalva, szükségünk van egymásra, egymás támogatására, barátságára. A püspök ereje is a Papság egységében van!

3. Az új munkarend bevezetéséhez tartozik még az a megjegyzés, hogy a püspök a keddi napon szeretne legközvetlenebb Munkatársaival valamint az új Szenátusi Bizottságokkal az egyházmegye legfontosabb ügyeiről tárgyalni.
Hiszem, hogy Paptársaim a napi folyó ügyeiket,  problémáikat  "az új munkarend" bevezette keretek között is kielégítő módon meg tudják oldani.
Köszönöm a megértést.


956/2000


ÚJ SZENÁTUSI BIZOTTSÁGOK


Az Egyházi Törvénykönyv 495. kán. l. paragrafusa ezt írja elő: "Minden egyházmegyében legyen papi szenátus. Ez olyan papokból álló csoport, amely a papságot képviseli, és mintegy a püspök szenátusa. Feladata, hogy a püspököt a jog előírása szerint segítse az egyházmegye kormányzásában, Isten népe rábízott része lelkipásztori érdekének lehető legjobb szolgálatára."
Az új papi szenátus törvényes megalakulását és összetételét a 702/2000.sz. körlevelemben már közöltem.
Első gyűlésünk alkalmával meghallgatott vélemények alapján a következő bizottságokat állítom fel:

l. Gazdasági és építési bizottság,
amelynek feladata:
- a püspökség költségvetésének összeállítása, s a szükséges bevételek biztosítása.
- távlati felmérés készítése, hogy az egyházmegyében körülbelül mikor kell javításokat, új beruházásokat eszközölni, hol és mennyiben biztosított a plébános megélhetése és a plébánia zavartalan anyagi működtetése.
- amennyiben egy plébánia külföldi segélyt igényel, a bizottság vizsgálja ki az igényt, s csak aztán terjessze a püspök elé jóváhagyásra, majd ellenőrizze a segítség elköltését és hiteles visszaigazolását, a kötelező adók befizetését.

A bizottság összetétele:
1. Ft. Merlás Tibor c. főesperes, a szatmárnémeti Szentlélek Plébánia plébánosa
2. Ft. Starmüller Ferenc szentszéki tanácsos, mezőfényi plébános
3. Ft. Czepeczauer Pál c. esperes, batizi plébános
4. Ft. Fromherz Attila, borsabányai plébános
5. Ft. Melega Péter, sárközújlaki plébános.
Megjegyezni kívánom, hogy a bizottságnak világi szakemberek: tervezők, építész - technikusok, vállalkozók, a püspökség könyvelői mindenkor szívesen a rendelkezésére állnak.

II.Pasztorálisbizottság
amelynek feladata:

- komolyan elemezni az egyházmegyében folyó lelkipásztori munkát
- irányelveket megfogalmazni és programot készíteni a jövőre vonatkozólag
- a katekumenátus bevezetésének előkészítése és koordinálása
- a Biblia terjesztése és biblia- körök létesítése

Tagjai:
1. Nagys. és Ft. Láng Pál székesegyházi kanonok, plébános
2. Nagys. és Ft. Knecht Béla tb. kanonok, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa
3. Ft. Szinovácz György, kerületi esperes, a szatmárnémeti Szent Család Plébánia plébánosa, aki magára vállalta a egyházmegyei szinten a Biblia terjesztését és olvasásának népszerűsítését
4. Ft. Szilágyi János lázári plébános, a katekumenátusért felelős egyházmegyei vezető
5. Ft. Rozs István szentszéki tanácsos, mezőpetri plébános
6. Ft. Vik János máramarosszigeti káplán.

III. Szemináriumi, hivatásgondozó, katekétikai bizottság,
amelynek feladata a hivatásgondozás, a papi lelkiség ápolása, a templomi hitoktatás szolgálatának és az iskolai hitoktatásnak az ellenőrzése.

Tagjai:
1. Nagys. és Ft. Ardai Attila székesegyházi kanonok - irodaigazgató
2. Ft. Schönberger Jenő c. főesperes, teológiai tanár
3. Ft. Hársfalvi Ottó kerületi esperes, túrterebesi plébános
4. Ft. Reszler Mihály szentszéki tanácsos, a Hám János Iskolaközpont Igazgatója
5. Ft. Solomayer Sándor a Hám János Iskolaközpont lelkiigazgatója
6. Ft. Egeli Ferenc kisdengelegi plébános, a Nagykárolyi Szem. Líceum hittanára.

E bizottság keretében nevezem ki ezennel:
1.  Ft. Hankovszky Ferenc székesegyházi segédlelkészt egyházmegyei ifjúsági lelkésszé,
2.  Ft. Danku Balázs józsefházi plébánost egyházmegyei ministráns lelkésszé.

IV. Liturgikus, egyházzenei, egyházművészeti bizottság
amely feladatának tekinti a templomokban, közösségi összejöveteleken az egyházi zene irányítását, egységesítését, a hagyományos népénekek, a klasszikus egyházi zene valamint az ifjúsági zene közötti egyensúly megőrzését, az új liturgikus terek kialakítását, az egyházmegyénkben föllelhető műkincsek őrzését, rendezését, egy teljesen egységes liturgikus szabályozás kialakítását minden plébánián és minden filián.

Tagjai:
1. Nagys. és Ft. Kühn Pál tb. kanonok, kaplonyi plébános
2. Nagys. és Ft. Lieb József tb. kanonok, nagybányai plébános
3. Ft. Papellás István, kerületi esperes, nagykárolyi plébános
4. Ft. Vojtku László, csanálosi plébános.
5. Ft. Néma Sándor, mezőteremi plébános
6. Ft. Magász Jenő, felsővisói plébános
E bizottság Főtisztelendő tagjait is képzett és lelkes világi szakértőink fogják segíteni.

Megjegyezni kívánom még, hogy e szenátusi bizottságok elnöke a püspök, és hivatalból tagjai: az általános és a püspöki helynökök, valamint a mindenkori püspöki titkár. Bármilyen megoldandó kérdés adódik, vagy akár bizonyos rendszerességgel - keddi napokon - a püspök fogja összehívni tanácskozásra a papi szenátus bizottsági tagjait.
A szenátusi bizottság tagjainak a püspök teljes bizalmat szavaz és munkára kéri fel őket az egyházmegye lelkipásztori szolgálatának jobbítása érdekében.


957/2000


SZENT LUKÁCS TÁRSASÁG


Amint azt Paptestvéreim tudják, hosszú ideig nem törődhettünk egyházi és kulturális értékeinkkel. Ez - szinte minden egyházközségen és filián túl - különösképpen az Egyházmegyei Központra volt a legérvényesebb, amelyet a kommunista hatalom 1951. május 4-én főesperességgé degradált. Ennek következtében az Egyházmegyei Könyvtárat, amely megszámlálhatatlan értéket (ősnyomtatványok, egyedi példányok, stb.) mutathatott fel, 1952-ben felszámolta, értékeit a helyi, a nagybányai, a kolozsvári és a bukaresti múzeumokba hordták, illetve megsemmisítette, a Püspöki Levéltárat többször is átkutatta, és a vértanú püspökeink, Dr. Scheffler János és Dr. Bogdánffy Szilárd elleni koncepciós perekre való előkészület ürügyén fontos irataitól megfosztotta, a Püspöki Képtárat pedig - egy szerinte idejétmúlt és reakciós kor alkotásai - az enyészetnek szánta.
Egyházmegyénk újraalakulásának tizedik évfordulóján érkezhettünk el oda, hogy - miután az előkészületet már pár éve megkezdtük - ezekkel az értékeinkkel érdemben is foglalkozhatunk. Elődeink és értékeink köteleznek erre bennünket. Az Egyházmegyei Könyvtárunknak mára már van mintegy ötezres idegen- és egy ezres magyar nyelvű könyvállománya. A Püspöki Levéltár rendbehozatalára is - hála több önkéntes segítőnek - megtettük a szükséges lépéseket. A Püspöki Képtár anyagát pedig már szintén számba vettük.
Ahhoz azonban, hogy komolyabb munkát végezhessünk, szélesebb összefogásra van szükség. Ezért elhatároztam, hogy létrehozom az ún. Szent Lukács Társaságot, amely azokat a paptestvéreket foglalná magába, akik bármilyen - anyagi, vagy erkölcsi - segítséggel készek ennek a három, számunkra igen fontos egyházi létesítménynek a támogatására. Az Egyházmegyei Könyvtárat ugyanis állandóan gyarapítanunk kellene, hogy ott előbb-utóbb tudományos munkát végezhessünk, a Püspöki Levéltárat is modernizálni kellene (polcol, szekrények, mappák, stb.), hogy megkezdődhessék benne a történelmi kutatás, végül veszendőnek induló műkincseinkből (képek, szobrok, különböző egyházi felszerelések) egy Egyházmegyei Múzeumot kellene létesítenünk, ahol minden érdeklődőnek megmutathat-nánk? Az egyház mindig is a kultúra hordozója és előmozdítója volt, még a mi fiatal egyházmegyénkben is.
A Társaság elnökségét magam vállalom magamra. Ügyintézője pedig titkárom, Ft. Ilyés Csaba lesz. A Társaság alapító - szavazattal bíró - tagja lehet minden olyan Paptestvér, aki évente legalább 10 sacrat, vagy ennek megfelelő pénzadományt ajánl fel. Tiszteletbeli tag lehet, aki bármilyen - alkalmi - adománnyal vagy önkéntes segítséggel kész ezt a nemes célt szolgálni. A Társaság tagjai évente egyszer gyűlnek majd össze, hogy számot vessenek az elmúlt esztendő eredményeiről és a következő esztendő feladatairól. Abban a reményben, hogy minél több Paptestvérem megérti az idők szavát, a Szent Lukács Társaságot az Őszi Papi Gyűlés alkalmával fogom megalapítani, ahol majd a további részleteket is közölni fogom. Addig kérem a Paptestvérek jelentkezését a püspöki titkárságon.


958/2000


JUBILEUMI PAPI LELKIGYAKORLAT SZOKONDON


Az egész Szentévben híveink lelki megújításán fáradozunk. Ehhez azonban nekünk, papoknak kell elsősorban bensőnkben és hivatásunkban megújulni. Ezért szeretettel kérek minden Paptestvért, f.é. augusztus 28. 29. és 30-án tegye szabaddá magát - ne vegyen fel e napokra szentmisét, vagy ha vett már  föl,  tegye át más napokra, halasszon el minden programot más időpontra - és jöjjön el az idén a Szokondi Szent Ignác Lelkigyakorlatos Házban tartandó papi lelkigyakorlatra, melynek moderátora, P. Marosfalvy László SJ atya lesz. Isten kegyelme segítsen és gazdagítson mindannyiunkat a lélek csendjében ezen augusztus-végi napokon!


959/2000


ESPERESI GYŰLÉS


Úgy érzem, hogy l0 év után esperesi látogatásainkat is meg kell újítani és új tartalommal kell megtölteni.
Ezért f. év. szeptember 6-ára Szatmárnémetibe összehívom egész napos megbeszélésre az espereseket. A megbeszélést d.e. l0 órakor kezdjük a püspökség tanácskozó termében, s remélem akkor sikerül az esperesi látogatással kapcsolatban egy megújított szabályzatot elfogadni, amelynek kidolgozásához addig is várom minden jelenleg működő kerületi esperes és főesperes javaslatát.


960/2000


ŐSZI PAPI GYŰLÉS


A 2000. évi őszi papi gyűlést f.é. szeptember 27-re hívom össze. A gyűlés d.e. 10 órakor szentmisével kezdődik a Székesegyházban, majd 11 órától a Scheffler János Lelkipásztori Központban kezdődik az előadás, amelynek témája a Szentírás, az előadó pedig Ft. Szinovácz György kerületi esperes, a szatmárnémeti Szent Család Plébánia plébánosa.


968/2000


TANÁCSOSOK TESTÜLETE


Az ET. 502. kán. 1. § értelmében kinevezem a következő 5 évre a Tanácsosok Testületét.

Tagjai:
Mélt. és Ft. Amma Zoltán István általános helynök
Mélt. és Ft. Dr. Tempfli Imre püspöki helynök
Nagys. és Ft. Ardai László Attila kanonok, irodaigazgató
Nagys. és Ft. Láng Pál kanonok, székesegyházi plébános
Nagys. és Ft. Lieb József tb. kanonok, nagybányai plébános
Nagys. és Ft. Kühn Pál tb. kanonok, kaplonyi plébános
Ft. Papellás István szentszéki tanácsos, nagykárolyi plébános.

Az említett kánon szerint: "...E testület feladatait a jog határozza meg..."

 


Szatmárnémeti, 2000. július 18.

Reizer Pál
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro