RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 20.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Én vagyok az élet kenyere. Aki hozzám jön, nem éhezik többé; és aki bennem hisz, nem szomjazik sohasem. Jn 6,30-35

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2001-03 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - III/2001


1365/2001. október 25.


KATEKUMENÁTUS


Visszatérek a 710/2000. sz. körlevelemhez, melyben - miután megismerkedtünk a "Felnőttek beavatása a keresztény életbe" c. vatikáni dokumentummal - így fogalmaztam: "arra kérem Paptestvéreimet, hogy a témával barátkozzanak meg, tegyék rekollekciós találkozások tárgyává, és akiknek közülük hamarabb megy a váltás, vezessék be, hogy megoszthassák  a többiekkel is tapasztalataikat." A tapasztalatok arra indítanak, hogy e "próbaidőt" kitoljuk egyházmegyei zsinatunk befejezéséig, a zsinat feladatává téve, hogy ezen egyházi rendelkezés alkalmazásának gyakorlati szabályait megfogalmazza. Örvendetes, hogy a Paptársak közül többeknek sikerült e téren komoly eredményeket elérni. Őket bíztatom, hogy folytassák, a többieket pedig arra kérem, hogy  tegyenek az eddigieknél sokkal többet a szentségek öntudatosabb vétele érdekében.
Az elsőáldozás előtt két éven át, a bérmálás előtt pedig három éven át folyamatosan történjék a plébániákon az előkészítés a szentségek vételére.
Ehhez rövidesen segítséget nyújtunk egy vázlatos segédanyag biztosításával, ami független az iskolai tanrendtől.
Újból szorgalmazom, hogy a Paptestvérek  az ET. előírásainak szellemében végezzék a felkészítőket a szentségek kiszolgáltatása előtt.
A jövő évi bérmálásokat már november 15-étől előjegyzem.
Ezen felkészítők alól egyik plébános sem mentheti fel egy másik plébánia hívét.
A Szentlélekisten kegyelme segítsen mindannyiunkat e szent kötelességünk teljesítésében.


1366/2001. október 25.


GAZDASÁGI TANÁCS ÉS A KÜLFÖLDI SEGÉLYSZERVEZETEKKEL
VALÓ KAPCSOLATTARTÁS


Sajnálattal kell közölnöm, hogy P. Eugen Hillengass SJ, a Renovabis igazgatója ez év június 21- én kelt levelében arról értesített, hogy megcsappant bevételi forrásaik miatt ezentúl nem tudják folyósítani a már több éve adott segélyt, mely előbb évi 1200 DM, később 600 DM volt.
Nemcsak népünk, de egyházunk is egyre nagyobb pénzügyi problémákkal küzd. Közösen kell keresnünk a megoldást, hogy papjainknak - a szórványban dolgozóknak s a nyugdíjasoknak is meg legyen a tisztes megélhetése -, de emellett híveinkkel összefogva elvégezzük a szükséges javításokat és beruházásokat is.
Ezért jelen iratommal megalakítom a Gazdasági Tanácsot, melynek tagjai Nagys. és Ft. Ardai L. Attila kanonok-irodaigazgató, Ft. Merlás Tibor tb. főesperes-plébános és Ft. Melega Péter plébános. "Minden egyházmegyében legyen Gazdasági Tanács, ennek elnöke maga a megyéspüspök vagy megbízottja..." 492. kán.
A Gazdasági Tanács előzetes véleményezése és engedélyezése nélkül semmiféle javítás vagy beruházás nem kezdődhet el.
Ezentúl tehát minden pályázatot, vagy bármilyen más projektet, mely ilyen munkálatokat irányoz elő, s főleg ahhoz  külföldi segítséget is igényel, a Gazdasági Tanácshoz kell benyújtani. E Tanács hivatott arra, hogy a kérést megvizsgálja, meggyőződjék arról, hogy minden szükséges engedély rendelkezésre áll, továbbá az illető plébániának nincsenek tartozásai az Egyházmegyei Hatóság felé (egyházközségi és templomszámadások, anyakönyvi másolatok, jegyzőkönyvek és leltárak, központi járulékok, célgyűjtések stb.).
Fontos továbbá, hogy a levelezést egy-egy segélyszervezet vagy alapítvány felé kizárólag a plébánosnak kell végeznie ( kérés, köszönetnyilvánítás, visszaigazolás stb.). Azt is figyelembe kell venni, hogy a Gazdasági Tanács nem terjeszt a püspök elé jóváhagyásra egy kérést, amíg az egyházközségnek nem áll rendelkezésére megfelelő pénzalap, hiszen a segélyszervek és alapítványok csak részfinanszírozást, " kisegítést" vállalnak.
A Tanács által ilyen módon ellenőrzött kérést végül a püspök jóváhagyja és ajánlásával továbbítja, majd az estelegesen megítélt segélyt átveszi, s a kérelmezőnek átadja.
A további feladat is nagyon nehéz: minden segélyt kizárólag a meghatározott célra kell felhasználni, gondosan figyelve, hogy az állam felé is minden adó- számla ki legyen egyenlítve, s végül a pénz felhasználását szintén a plébánosnak vagy lelkésznek személyesen írt levelével és pontos számlákkal kell visszaigazolnia. Mindezt szintén a Gazdasági Tanács fogja  ellenőrizni.
Hiszem, hogy Isten segítségével és a Paptestvérek felelősségtudatával, munkájával s külföldi testvéreink önzetlen segítségével építeni tudjuk egyházunkat lelkileg, szellemileg és anyagilag is.




Szatmárnémeti, 2001. október 25.

 

Reizer Pál
megyéspüspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro