RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 26.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen. Jn 10,1-10

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2002-01 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - I/2002



Nr.: P 57/2002


ÚJÉVI FELADATOK


Boldogan készültünk három éven át a Nagy Jubileumra, s nagy lelkesedéssel szerveztük, ünnepeltük meg Urunk születésének 2000. a Magyar Államiság 1000. évfordulóját. Majd utána Szentatyánknak a Tertio Millenio Adveniente szellemi buzdításának a jegyében bizakodással, reménnyel, sok imádsággal és tenni akarással indultunk az új évezredbe.
Az idén újabb hivatásunkból fakadó többlet-feladatok várnak ránk: a meghirdetett egyházmegyei zsinat szellemi irányítása, híveink egyre intenzívebb bekapcsolása a munkába, egyre aktívabb tevékenység és példamutatás a zsinati mottó szellemében: "Újuljatok meg gondolkodásmódotokban" (Róm12,2).
Kérem a Paptestvéreket, hogy ez évben tegyenek, imádkozzanak még többet a megújulás, a zsinat lelki sikere érdekében.


Nr.: P 58/2002


II. JÁNOS PÁL PÁPA ÜZENETE A 2002. ÉV NAGYBÖJTJÉRE


"Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok. " (Mt 10,8)
Kedves Testvéreim!

1. A nagyböjti idő kezdetén állunk, amelynek el kell vezetnie bennünket hitünk központi titkának: a szenvedés, a halál és Krisztus feltámadása misztériumának ünnepéhez. A böjttel az Egyház lehetővé teszi a hívőknek, hogy átgondolják azt az üdvözítő tettet, amelyet az Úr a kereszten vitt véghez. A Mennyei Atya megváltó terve az Ő egyszülött Fiának szabad önátadásával valósult meg. "Senki sem veszi el tőlem az életemet, hanem magam adom oda" (Jn 10,18) - mondja Jézus, és ezzel kiemeli, hogy életét önként adja oda a világ megváltásáért. Azért, hogy a szeretet e nagy ajándéka még nagyobb hangsúlyt kapjon, így folytatja: "Senki sem szeret jobban, mint aki életét adja barátaiért" (Jn I5,13).
A Nagyböjt, amely meghívás a megtérésre, a szeretetnek ezt a csodálatos titkát szemlélteti. Ez a meghívás a hit gyökereihez való visszatérés. Amikor a megváltás mérhetetlen kegyelmének ajándékára gondolunk, megértjük, hogy mindent a szeretetteljes Isten kezdeményezésének köszönhetünk. Az üdvösség misztériumának éppen ezt az oldalát hangsúlyozva választottam az idei nagyböjti üzenet témájaként az Úr Jézus szavát: "Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok" (Mt 10,8).

2. Isten szabadon adta nekünk Fiát: ki tudott vagy ki tud ilyen kegyet kiérdemelni? Szent Pál apostol mondja: "Mindnyájan vétkeztek és nélkülözik Isten dicsőségét, s így megigazulnak ingyen az Ő kegyelméből" (Róm 3,23-24). Isten végtelen irgalommal szeretett minket, anélkül, hogy figyelembe venné a lázadást, amibe a bűn vitte az embert. Jósága gyengeségünk felé fordult és szeretetének újabb, még csodálatosabb tettét eredményezte. Az Egyház nem szűnik meg az Ő végtelen jóságának beláthatatlan mélységét hirdetni, magasztalja Isten szabad választását és vágyát, hogy az embert ne kelljen elítélnie, hanem, hogy újra belevonhassa a Vele való közösségbe.
"Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok." Bárcsak visszhangoznának az Evangéliumnak e szavai minden keresztény közösség szívében, amely elindul a vezeklés útján Húsvét felé. A nagyböjti idő, amely az Úr halálának és feltámadásának misztériumára figyelmeztet, minden keresztényt e nagy ajándék megcsodálására serkent. Igen, ingyen kaptuk! A mi egész földi létünk nemde Isten jóságát jelzi? Minden élet keletkezése és növekedése nemde Isten ajándéka? S mivel mindez ajándék, nem szabad birtoknak vagy személyes tulajdonnak tekinteni, akkor sem, ha az életminőség javításának lehetősége az embert az élet urának tünteti fel.
Valóban, az orvostudomány és a biotechnológia vívmányai olykor arra csábítják az embert, hogy önmaga teremtőjének tekintse magát, és engedjen annak a kísértésnek, hogy az "élet fájával" (Ter 3,24) rosszindulatúan visszaéljen. Ez esetben is le kell szögezni: nem minden, ami technikailag megvalósítható, fogadható el erkölcsileg is. Csodálatra méltó a tudomány törekvése az ember méltóságának jobban megfelelő életminőség biztosítására, de soha nem szabad elfelejteni, hogy az emberi élet érték, és hogy értékes marad akkor is, ha szenvedés és más akadályok nehezítik is. Az életet mindig ajándékként kell fogadnunk és szeretnünk: ingyen kaptuk, és ingyen kell mások szolgálatába állítanunk.

3. A Nagyböjt Krisztus felé fordítja tekintetünket, aki feláldozta magát értünk a Golgotán. Ez az idő egyedülálló módon érteti meg velünk, hogy az élet Őbenne nyerte el a megváltást, a Szentlélek által. A Szentlélek megújítja életünket, részesít az isteni életben, bensőségesen egyesít minket Istennel, és megtapasztalhatóvá teszi számunkra az Ő szeretetét. Ez olyan magasztos ajándék, amelynek örömteli hirdetését nem mulaszthatja el a keresztény ember. Szent János írja evangéliumában: "Az örök élet pedig az, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit küldtél, Jézus Krisztust" (Jn 17,3). Ezt az életet, melyet a keresztségben kaptunk, szüntelenül és hűségesen táplálni kell az imádság, a szentségek ünneplése és az Evangéliumról való tanúságtétel személyes és közösségi válasza által.
Mivel valóban ingyen kaptuk az életet, ezért azt a magunk részéről ingyen kell továbbadnunk testvéreinknek. Erre szólítja fel Jézus az ő tanítványait, amikor - mint tanúit - a világba küldi őket: "Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok". Isten ingyenes szeretetének mások felé való továbbadása elsősorban saját életünk megszentelését szolgálja. Bárcsak minden hívőt elvezetne ez a Nagyböjt arra, hogy mélyebben vállalja ezt a sajátos hivatását. Mint hívők nyíljunk meg a jelenlét számára, amely ingyenes, és amelyre a végtelen odaadás a jellemző.

4. "Mid van, amit nem kaptál?" (1Kor 4,7) - figyelmeztet Szent Pál apostol. Ez a felismerés azt követeli, hogy szeressük felebarátainkat és legyünk jelen számukra. Minél nagyobb az ínségük, annál erősebben sürgeti a hívőket ez a szolgálat. Isten talán azért engedi meg a nyomorúságot, hogy odalépjünk a másikhoz, felhagyjunk az önzésünkkel, és így az Evangélium igaz szeretete szerint éljünk. Jézus parancsa félreérthetetlen: "Ha csak azokat szeretitek, akik benneteket is szeretnek, milyen jutalmat várhattok ezért? Nem ezt teszik a vámosok is" (Mt 5,46)? Az emberek többsége akkor lép kapcsolatba a másikkal, ha az valamilyen hasznot hoz. Az általános énközpontúság gyakran nem ad életteret a rászorulóknak és a gyengéknek. Valójában minden személyt, még a jelentéktelent is, önmagáért kell elfogadnunk és szeretnünk, előnyökre vagy hátrányokra való tekintet nélkül. Sőt, minél nehezebb helyzetben vannak; annál konkrétabb módon kell feléjük fordulnunk. Erről a szeretetről tesz bizonyságot az Egyház számtalan intézménye és ezért vállalja fel a betegekkel, a kirekesztettekkel, a szegényekkel és a kizsákmányoltakkal való törődést.  Így válnak a keresztények a remény apostolaivá és a szeretet civilizációjának építőivé.
Figyelemreméltó, hogy Jézus akkor mondja ki ezeket a szavakat - "Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok" - amikor elküldi apostolait, hogy hirdessék az üdvösség örömhírét, az első és legfőbb ajándékot, amit az emberiségnek hozott. Jézus azt akarja, hogy közelgő országa (vö. Mt 10,5) tanítványainak az ingyenes szeretetről való tanúságtétele által terjedjen el. Így tették ezt az apostolok az ősegyház idejében. Aki velük találkozott, felismerte, hogy olyan üzenetet hirdetnek, amely túlmutat a hírhozón. Ma éppúgy, mint egykor, a hívek jó tettei jellé válnak, és gyakran hitre indítanak. Amikor a keresztény ember irgalmas szamaritánusként a felebarát gondjával törődik, a segítése soha nem csupán anyagi. A segítségnyújtás egyúttal Isten Országának hirdetése, amely az élet, a remény és a szeretet teljes értelmét adja tudtul.

5. Kedves Testvéreim! Éljünk tehát a Nagyböjt idején ilyen nagylelkű szeretetben a szükséget szenvedők iránt. Ha megnyílunk feléjük, megértjük, hogy odafordulásunk válasz arra a számtalan adományra, amelyet az Úr folytonosan ad nekünk. Ingyen kaptuk, adjuk is ingyen! Mely időszak volna a Nagyböjtnél alkalmasabb arra, hogy a nagylelkűség tanúságtételét nyújtsuk a világnak, melynek erre oly nagy szüksége van? Isten irántunk való szeretete egyben a mi meghívásunk arra, hogy mérlegelés nélkül ajándékozzuk önmagunkat másoknak. Köszönetet mondok mindazoknak, - laikusoknak, szerzeteseknek, papoknak - akik bárhol a világon a szeretetről így tesznek tanúbizonyságot. Bárcsak minden keresztény így tenne tanúságot ott, ahol él!
Szűz Mária, a remény és a szép szeretet anyja vezessen és kísérjen bennünket nagyböjti utunkon. Szívbő1 imádkozom mindnyájatokért és küldöm különleges apostoli áldásomat, különösen azoknak, akik napról-napra eleget tesznek a szeretet sokféle kihívásának.


Vatikán, 2001. október 4, Assisi Szent Ferenc ünnepén

II. János Pál pápa


Nr.: P 59/2002


PREDIKÁCIÓK, TRIDUUMOK, LELKIGYAKORLATOK


Kérem, hogy a zsinati témákkal kapcsolatban - mind a 16 témáról külön - legalább egy szentbeszédet tartsanak a Paptestvérek, de ezenkívül a nagyböjti lelkigyakorlatokon, búcsú előtti tiruduumokon is legyen téma a zsinat, a lelki megújulás szándéka és elhatározása.


Nr.: P 60/2002


NAGYCSÜTÖRTÖK


Ez évben is szeretettel kérem Paptestvéreimet, tegyék kötelezővé önmaguk számára március 28-án, Nagycsütörtökön a krizmaszentelési szentmisén való részvételt a szatmári székesegyházban d.e. 10 órakor.
Legyen ez hálaadás papi hivatásunkért, egyben újítsuk meg szent ígéreteinket, fejezzük ki összetartozásunkat.
A szentmise után mindenkit szeretettel várok a püspökségen a szent olajok átvételére és egy testvéri ebédre, beszélgetésre.


Nr.: P 61/2002


TAVASZI BÉRMÁLÁSOK, ŐSZI LELKIGYAKORLATOK


Idén a Paptestvérek kérésére a tavaszi bérmálások időpontjai a következők:

Április 14  Nagytarna
Április 21  Szakasz
Április 28  Nagykároly - Kalazanci Szent József plébánia
- Szentlélek plébánia
Május 1  Halmi
Május 5  Szatmárnémeti - Kis Szent Teréz Plébánia
Május 5  Felsőbánya
Május 12  Nagykároly - Fatimai Szent Szűz plébánia
Május 18  Szatmárnémeti - Szentlélek plébánia
Május 19  Székesegyház, Kálvária templom
Május 20  Nagybánya - Szentháromság plébánia
Május 26  Fernezely
Június 2  Kaplony
JÚNIUS 9  JÉZUS SZIVE EGYHÁZMEGYEI BÚCSÚ
Június 16   Felsővisó
JÚNIUS 29  PAPSZENTELÉS A SZATMÁRI SZÉKESEGYHÁZBAN
Június 30  Aknasugatag

AUGUSZTUS UTOLSÓ HETÉBEN, kedden, szerdán és csütörtökön megtartjuk a szokásos papi LELKIGYAKORLATOT - ezúttal nem Szokondon, hanem Szatmáron a SZENT ALAJOS KONVIKTUSBAN. Itt nemcsak óhaj, de követelmény lesz, hogy közös ügyeinkről legalább este tíz óráig beszélgessünk. Időben kérem a jelentkezéseket, s ezután nyilvántartjuk, hogy ki mikor vett részt papi lelkigyakorlaton.

Ugyanígy ezennel ismételten előírom, hogy a hitoktatók f.é. augusztus 27-30 időpontban vegyenek részt a Szokondi Szent Ignác Lelkigyakorlatos Házban tartandó lelkigyakorlaton és továbbképzőn. Ennek megszervezést a plébánosokra bízom, és a hitoktatók e lelkigyakorlaton való részvételéről írásos jelentést kérek.
Ehhez hasonlóan előírom, hogy mindazok, akik kántori szolgálatot végeznek, vegyenek részt a szintén Szokondon, a Lelkigyakorlatos Házban tartandó lelkigyakorlaton és továbbképzőn. Felmentés nincs, a plébánosok számoljanak be arról, hogy az aktuális kántor mennyiben hajlandó alávetni magát az egyházi előírásoknak, s menyiben nem.


Nr.: P 62/2002


JUBILÁLÓ PAPJAINK 2002-ben


Nagys. És Ft. FUHRMANN VENDEL tb. kanonok 65 ÉVES PAP, szentelése: 1937. május 23.
Nagys. és Ft. PLACKINGER PÁL tb. kanonok 60 éves pap, szentelése: 1942. május 4.
Nagys. és Ft. BRUNNER ISTVÁN székesegyházi kanonok 55 éves pap, szentelése: 1937. április 4.
Ft. TEFFENHART ISTVÁN plébános, 25 éves pap, szentelése: 1977.június 19.
A jubilánsoknak mindannyian gratulálunk, s további papi életükre Isten bőséges áldását kérjük.


Nr.: P 63/2002


GYŰJTÉSEK 2002-BEN


Március 29.  Nagypéntek:   a Szentföld megsegítésére
Május 19.  Pünkösdvasárnap:  az egyházmegyei zsinat költségeire
Június 29.  Péter és Pál apost.:  Péterfillérek
Október 20.  Missziós vasárnap:  a világmisszió részére
November 17.  Szent Erzsébet gyűjtés. Caritas gyűjtés


Nr.: P 66/2002


KABAI ZSOLT ELTiLTÁSA


Mivel Kabai Zsolt diakónus szóban bejelentette, hogy kérni fogja laicizálását, a Paptestvérek ne kérjék fel Őt az egyházmegyében olyan feladatokra, mely az akolitusok vagy a diakónusok joga.


Nr.: P 67/2002


A SZENT LUKÁCS TÁRSASÁG TAVASZI KÖZGYŰLÉSE


Az idei évben tavaszi gyűlését a Szent Lukács Társaság március 12-én, kedden fogja tartani a Püspöki Palotában. Minden tagot (vagyis, akik az eltelt esztendőben intenciók elvégzésével, vagy anyagi hozzájárulással segítették a Társaságot) szeretettel várunk a 11 órakor kezdődő megbeszélésre, s az azt követő agapéra.


Nr.: P 68/2002


PAPI GYŰLÉS


Ez évben szokásos papi gyűlésünket április 15-én tartjuk Szatmárnémetiben. Kezdés 10 órakor a Székesegyházban szentmisével, majd utána előadás, csoportmegbeszélés és agapé a püspökségen.


Nr.: P 69/2002


PAPI SZENÁTUSI GYŰLÉS


Ugyanígy fontosnak tartom és elrendelem a Papi Szenátus gyűlését május hónap 22-ik napjára, szerdára. E napon a megbeszélés 11 órakor kezdődik.


Nr.: P 70/2002


2001- BEN ELHUNYT PAPTESTVÉRÜNK


Egy Paptestvérünket kellett kikísérnünk a temetőbe 2001-ben: Nagys. és Ft. BELICZAY JÁNOS SDB tb. kanonok urat. Ő Budapesten választotta a papi hivatást, szerette az ifjúságot, s ezért a szalézi rendbe lépett. Nagybányán működött a rendek feloszlatásáig, majd Szatmárnémetiben a Kis Szent Teréz plébánián volt plébános hosszú ideig. Nyugdíjas korában is kisegített a Szatmárnémeti Szent Antal templomban, majd a Székesegyházban. Igazi pap volt, Isten adjon Neki örök nyugodalmat!



Szatmárnémeti, 2002. február 5.


Reizer Pál
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro