RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 24.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Aki bennem hisz, nem énbennem hisz, hanem abban, aki küldött engem. Jn 12,44-50

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2002-05 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - V/2002


P 122/2002


A JUBILEUMI ÜNNEPSÉGEK MEGKEZDÉSE


Közeledik egyházmegyénk fennállásának 200 éves évfordulója. Ezt a nem mindennapi ünnepet nemcsak az egyházmegyei zsinattal, hanem különféle ünnepi rendezvénnyel is fontossá és hangsúlyossá szeretnénk tenni.
A Jubileumi Esztendő megszervezésével is Dr. Tempfli Imre püspöki vikáriust bíztam meg. Mivel Ő jelenleg külföldön tevékenykedik, helyettesítőjének Ft. Schönberger Jenő tb. főesperest nevezem ki, akit Máramaros megyében Ft. Lieb József tb. kanonok fog kisegíteni.
Az ünnepségsorozatot a következő területeken tervezzük:
- lelkipásztori (zarándoklatok, lelkigyakorlatok, missziók, ministráns-találkozók stb.)
- irodalmi (színi előadások, szavaló-versenyek, pályázatok stb.)
- zenei (kórus-versenyek, gregorián-, ifjúsági ének-verseny, hangversenyek)
- történelmi (konferenciák, kongresszusok, előadások, helytörténeti vetélkedők)
- művészi (kiállítások, az Egyházmegyei Múzeum, a Püspöki Levéltár és Könyvtár megnyitása, stb.)
Arra kérem a Paptestvéreket, hogy nagy lelkesedéssel kapcsolódjanak bele az előkészületi munkákba, és ezzel kapcsolatos ötleteiket közöljék a szervezőkkel, illetve a Püspökséggel.


P 123/2002


EMLÉKEZTETŐ A NAGYPÉNTEKI GYŰJTÉSRE


Emlékeztetem Paptestvéreimet, hogy a Szentszék kérésére a nagypénteki szertartáson minden évben gyűjtést rendezünk a Szentföld anyagi megsegítésére. Nagypénteken tehát ismételten biztassák erre a híveiket. Az adományokat pedig mielőbb juttassák el a Püspökség könyvelőségére, mert a küszöbön álló Püspöki Konferencia alkalmával személyesen szeretném átadni azt a Nuncius úrnak.


P 124/2002


FELVÉTELI A PAPNEVELŐ INTÉZETBE


A Tisztelendő Paptestvéreket kérem, hogy április 24-én - a Hivatások Világnapján - beszéljenek a papi hivatás magasztosságáról, fontosságáról, felelősségéről és nélkülözhetetlenségéről a jézusi üdvtörténetben. Jézus ugyanis az Ige hirdetését, a szentségek kiszolgáltatását és Isten népének az üdvösség felé való irányítását elsősorban papjaira bízta. A jövő szempontjából tehát létfontosságú, hogy milyen lelkületű papok és hányan folytatják Krisztus megváltói művét népünk körében.
A Paptestvérek lelkére szeretném kötni, hogy a maguk módján, a maguk területén törődjenek a hivatások felfedezésével, ápolásával. Ne feledjék f. év június 15-ig eljuttatni a felvételi kérvényeket a Püspökségre. Utána pedig segítsék mindenben azon fiatalokat, akikben megvan a szándék és a papi hivatás csírája.
A kérvényezők felvilágosítást kapnak elsősorban a plébánián, de a Püspökségen is a felvételiről és a további teendőkről.  
Természetesen szükséges a hívek állandó buzgó imádsága a papi és szerzetesi hivatásokért, amint Jézus mondotta: "Kérjétek az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az Ő aratásába."
Melléklet: "II. János Pál pápa üzenete a Hivatások XXXIX. Világnapjára."


P 125/2002


FELVÉTELI A HÁM JÁNOS ÉS A KALALAZANCI SZENT JÓZSEF TEOLÓGIAI LICEUMOKBA


Ismételten arra kérem a Paptestvéreket, hogy hívják fel a szülők és az iskolás gyermekek figyelmét a katolikus iskolák fontosságára. Ezek az iskolák már bizonyítottak. Már sok szülőföldjéhez, népéhez ragaszkodó, egyetemet végzett fiatal értelmiségit neveltek. Nekünk, papoknak, elsőrangú kötelességünk támogatni ezen iskolákat, és ide irányítani a vallásos családokból származó tehetséges gyermekeket.

Beiskolázási terv a 2002/2003-as tanévre:

- HÁM JÁNOS LICEUM SZATMÁRNÉMETI: - V. osztály,
- 1 humán profilú osztály,
- 1 teológia profilú osztály.
- KALAZANCI SZENT JÓZSEF LICEUM NAGYKÁROLY:
- 2 teológia profilú osztály, (amelyből az egyikben intenzív német nyelvoktatás folyik majd)
- 1 varrónő szakmunkás - osztály.


P 126/2002


JÉZUS SZÍVE BÚCSÚ


Kérem, hogy mindannyiunk lelki gazdagodására az idén is méltósággal és példás buzgósággal tartsuk meg az egyházmegye legnagyobb búcsúját. Otthon csak reggel és este misézzünk, hogy híveinket csoportosan és lehetőleg a szentségek vételére felkészítve vezethessük Szatmárnémetibe. Ne szégyelljük a zászlókat és táblákat sem. Legyen ez az ünnep egyben a szatmári egyházmegye híveinek nyilvános hitvallása is.
Időpont: 2002. június 9.
Ünnepi miséző és szónok: Msgr. Dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök.
Az ünnepi nagymise a főtéren de. 11 órakor kezdődik.
Előtte a Kálvária templom udvarán de. 8 órakor román, de. 9,30-kor pedig német nyelvű szentmise lesz.


P 127/2002


PAPSZENTELÉS JÚNIUS 29-én


Örömmel közlöm, hogy az idei évben 4 diakónusunk kéri pappá-szentelését: Albu Ottó, Anderco Ottó, Harsányi László és Kinczel István.
A papszentelésre a Székesegyházban a de. 11 órai szentmise keretében kerül sor.


P 128/2002


IFJÚSÁGI NYÁRI TÁBOROK NAGYSZOKONDON ÉS HOSSZÚMEZŐN


Az eddigi hagyományokhoz híven az idén is lelki programokkal, vetélkedőkkel, játékokkal, kirándulásokkal egybekötött nyári táborokat szervezünk az iskolások számára.
A nagyszokondi táborok szervezője: Trepszker Erika SJC.
A hosszúmezői táborozásra pedig az Ifjúsági Lelkészségen lehet jelentkezni.


P 129/2002


TORONTÓI XVII. IFJÚSÁGI VILÁGTALÁLKOZÓ


Örömmel közlöm, hogy folyó év július 17-29 között egyházközségeinkből 15 ifjú, valamint Ft. Láng Pál kanonok vezetésével kb. 30 neokatekumen fiatal vesz részt a torontói nagy eseményen és találkozik a Szentatyával.
Melléklet: "A Szentatya üzenete a világ ifjúságához a XVII. Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából."


P 130/2002


KÁNTOROK ÉS HITOKTATÓK TOVÁBBKÉPZŐJE
A NAGYSZOKONDI LELKIGYAKORLATOS HÁZBAN


Ismét előírom, hogy minden kántor és minden hitoktató kötelező módon vegyen részt e lelkigyakorlattal egybekötött továbbképzőn. Kérem a Paptestvéreket, ne engedjék, hogy az egyház ezen fontos alkalmazottai kivonják magukat e kötelesség alól. Az is jó volna, ha a lelkigyakorlaton való részvétel anyagi költségeit a plébánosok fedeznék az egyházközség költségvetéséből.
Kérem mindazon kántorokat, akiknek nincs diplomájuk, rövid időn belül írásban jelentsék nekem. Szeretnénk egy új vizsgáztató-bizottságot felállítani, hogy ily módon a felkészült jelöltek - természetesen a sikeres vizsga esetén - legalább az egyházmegyénkben érvényes kántori diplomát szerezhessenek.


P 131/2002


"CARITAS CHRISTI URGET NOS" (2 Kor 5,14)


Ez a buzdítás az egyházmegyei zsinattal kapcsolatos. Immár egy éve nagyon sokan és nagyon intenzíven dolgoznak a Paptestvérek és a Hívek közül. Ez azonban még mindig nem elég.
Most érkeztünk - úgy érzem - a legfontosabb szakaszhoz, amikor a kidolgozott dokumentumok a közösségek elé kerülnek megvitatásra.
Az eddigi tapasztalat jó, mégpedig az, hogy a hívek közül sokan örülnek, hogy végre őket is megkérdezik az egyház hatékonyabb működésének kérdésében, kíváncsiak a véleményére, s ők beszélhetnek. Ez már önmagában egy csodálatos isteni kegyelem.
De vannak még hiányosságok. Erre vonatkozik az ismert bíztatás: "Krisztus szeretete sürget minket."
Ismételten biztatok tehát minden Paptestvért, hogy "most van itt az alkalmas idő, az üdvösség napja." Most van a nagy lehetőség arra, hogy híveink minden rétegét megszólítsuk, Krisztustól kapott küldetésüknek különös hangsúlyt adjunk, felhívjuk figyelmüket arra, hogy "nincsen üdvösség senki másban, csak Jézus Krisztusban," vagyis tengernyi bajaink orvoslását, mély sebeink gyógyítását csak Istenbe kapaszkodva, egyházával együttműködve érhetjük el. Ezért kell a zsinat előkészítő munkáit minél szélesebb körben híveinkkel együtt végezni. Ennek pedig lendítő motorja egyértelműen a lelkipásztor kell, hogy legyen.
Kérek tehát ezennel is Mindenkit, hogy lelkesedjünk még jobban - a megkezdett zsinat szellemében - egyéni, lelki, családi, egyházközségi, egyházmegyei, társadalmi megújulásunk érdekében.


P 132/2002


KÖNYVEK AJÁNLÁSA


Két új kiadványt ajánlok a Tisztelendő Testvérek figyelmébe:
1. Dr. Tempfli Imre: Dr. Scheffler János szatmári püspök és nagyváradi apostoli kormányzó pásztorlevelei és utolsó írásai.
Beszerezhető a Püspökségen.
2. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye templomai (A Nagykároly I. számú esperesi kerület).
A kegytárgyüzletben vásárolható meg.


P 133/2002


HÚSVÉTI KÖRLEVÉL


Kedves Paptestvérek és Hívek!
Az egyházi évnek legörömtelibb, leggazdagabb tartalmú ünnepe, a Húsvét köszöntött ránk. Az az ünnep, mikor Jézus Krisztus feltámadására emlékezve az egész világon zeng a boldog Alleluja és békés örömtüzek gyulladnak ki a megtisztult emberszívekben.

1. Először is a lét öröme, a győzelem öröme, a megújulni-tudás öröme, a halálon is győző Krisztushoz tartozás öröme az, ami messze űzi ilyenkor szíveinkből tehetetlenségünknek, emberi kicsinységünknek, nyomorúságunknak, megoldhatatlannak tűnő problémáinknak, elmúlásunknak keserűségét, reménytelenségét, a kétség és a bizonytalanság sok konkrét kérdését.
Hiszen ki tagadhatná, hogy tele vagyunk szörnyű kérdésekkel, miértekkel:
- miért kell szenvedni, mikor boldogságra vágyunk szüntelen?
- miért a halál?
- egyáltalán lesz-e folytatás?
- beteljesednek-e egyszer az itt be nem teljesedett vágyaink?
- lesz-e jutalmazása a földi élet után a jóságnak, a hűségnek, a kitartásnak, mindannak, amit itt a földön a legtöbbször nem jutalmaz senki?
- elnyeri-e méltó büntetését a gonoszság, a hazugság, az igazságtalanság?
A húsvét minden efféle égető kérdésre megnyugtató feleletet ad: "Én vagyok a feltámadás és az élet. Mindaz, aki belém vetett hittel él, nem hal meg örökre." Szent Pál szintén világosan fogalmaz: "Ha Krisztus nem támadt fel, hiábavaló a ti hitetek és teljesen felesleges a mi prédikálásunk."
"Ha csak ebben az életben reménykedhetnénk, szerencsétlenebbek lennénk minden más földi teremtménynél." Íme, ezért a legnagyobb ünnepünk a húsvét. Mert feleletet kapunk legfőbb kérdéseinkre:
- igenis van értelme a földi életnek,
- igenis lesz jutalmazás, végső igazságszolgáltatás,
- igenis van értelme a becsületnek, a tisztességnek, a türelemnek, a kitartásnak, a jóért, az igazunkért, a jobb jövőnkért folytatott harcnak.
Erősítsük ma ezt a húsvéti hitünket.

2. A másik húsvéti üzenetet a szentleckéből vehetjük, ahol Pál apostol így figyelmeztet: "A húsvéti lakomát ne a régi kovásszal üljétek, bűnben és gonoszságban, hanem megújultan ünnepeljetek: egyeneslelkűségben és igazságban."
- Vajon jutott-e időm, kiterjedte-e a figyelmem az ünnep külsőségeire való készülés mellett a lelki megújulásra, a belső tisztulásra is?
- Vajon megpróbálok-e legalább törekedni a lényegre? Engedem-e, hogy Krisztus feltámasszon a lelki halálból, fásult közömbösségemből?
- Akarok-e, tudok-e új életet kezdeni?
- Mi lesz lelki életemben, vallásos életemben az az új, amire az idei húsvétvasárnap indított, biztatott?
Nyilván sokunknak ismerős Dsida Jenő költőnk verse: "Húsvéti ének az üres sziklasír mellett."

"Sírod szélén szinte félve, iszonyattal üldögélve,
ó, mekkora vágy gyötör, mardos, szinte összetör:
Mily látás a kétkedőnek, törvény ellen vétkezőnek, hogy üres a sírgödör.
Nyitott sírod szája szélén sóhajok közt üldögélvén szemlélem életemnek rút felét.
S jaj, most oly bánat vert át, mily Jacopo és Szent Bernát verseiből sír feléd.

Nincs gonoszabb, mint a hitvány és rossz tanítvány,
ki az ördög ösvényén biztos lábbal tudva mén:
szent kenyéren nőtt apostol, ki a bűnbe később kóstol, -
Krisztus, ilyen voltam én.
Amit csak magamban látok, csupa csúnya átok, csupa mély seb, éktelen,
testem oly mértéktelen volt ivásban, étkezésben, mindenfajta vétkezésben,
s undokságom végtelen.

Óh, ha tudnám, megbocsátasz s országodba bebocsátasz,
mint szúrnám ki két szemem, mint vágnám le két kezem,
nyelvem húznám kések élén s minden tagom elmetélném,
amivel csak vétkeztem.
Bűneimnek nincsen számok, mindent bánok, mindent szánok,
és e sajgás, mely gyötör, nem is sajgás, már gyönyör.
Hamuval szórt, nyesett hajjal ér engem a húsvéthajnal és az üres sírgödör.
Bámulok a nyirkos, görbe kősziklába vájt sírgödörbe,
bénán csügg le a karom, tehetetlen két karom.
Te kegyelmet mindig oszthatsz, feltámadtál,
s feltámaszthatsz, hogyha én is akarom."

Lehet, hogy valami miatt magam is lelki halottnak, sötét sírban nyugvónak éreztem, érzem magam, - valahol, valami miatt elég mélyre süllyedtem, s nem találom a kiutat. De íme a húsvét csodálatos vigasztalása: "Jézus feltámadt s engem is feltámaszthat, hogyha én is akarom." Akarnom kell tehát mától valami újat, szépet, megújult benső életet kezdeni a Feltámadt Krisztus erejével. Ha nem ezzel a szent elhatározással megyek el a húsvéti szentmiséről, akkor nem sok értelme volt egész húsvét-ünneplésemnek.
Testvéreim! E gondterhes időkben ne engedjük, hogy gyorsan tovatűnjenek a húsvét ünnepi percei. Higgyünk abban, hogy Krisztussal nekünk is lesz egyéni feltámadásunk, megújul családi életünk, lesz végre feltámadása népünknek, országunknak, társadalmunknak az egész világnak.
E gondolatokkal kívánok minden Paptestvéremnek, minden Hívemnek s minden jóakaratú embertestvérnek békés, nyugodt, Isten kegyelmeiben gazdag húsvéti ünnepeket.

 


Szatmárnémeti, 2002. március 24.

Reizer Pál
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro