RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 26.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen. Jn 10,1-10

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2002-10 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - X/2002



DR. SCHEFFLER JÁNOS PÜSPÖK BOLDOGGÁAVATÁSI ÜGYE


Nr.: P 568/388/2002


Isten Szolgája Dr. Scheffler János szatmári püspök 1952. december 6-án halt meg a zsilávai börtönben.  Tehát f. év december 6-án lesz halálának 50. évfordulója.  Ezt a fél évszázados évfordulót egyházmegyénkben illik ünnepélyes körülmények között megülnünk.  Annál is inkább, mert nagy püspökünk boldoggá avatásának aktái 1996. december 6-án kerültek a Szentté Avatási Kongregáció Hivatalába.  Az idei évben pedig elkészült az ún. POSITIO, amely tulajdonképpen a bőséges boldoggá avatási dokumentációnak a foglalata.  Ez alapján a Szentatya maga dönti el, hogy vértanú püspökünket mikor emeli a boldogok, és majdan a szentek sorába. 
Ezen kerek évforduló alkalmából ünnepi szentmisét tartunk a szatmári székesegyházban nagy püspökünk lelki üdvéért.  Tekintettel arra, hogy az idén december 6-a első péntekre esik, amikor a papok a betegeket látogatják, az emlékmisét december 7-én - szombaton - de. 10 órára tesszük, amelyre az egyházmegye minden papját meghívjuk és szeretettel elvárjuk.  A szombati időpont a híveknek is alkalmasabb.  Advent I. vasárnapján a templomi hirdetésben buzdítsuk híveinket, főképpen a Szatmárnémetiben lévőket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt e megemlékező ünnepen.  Legyen ez ilyen formában is szívügyünk!
Az említett Positio Rómában történt kinyomtatása 8.200 euroba került.  Ez igen komoly megterhelést jelent egyházmegyénknek.  Ezért anyagi és lelki szempontból is jónak látom a hívek körében gyűjtést rendezni erre a nemes célra.  Ennek időpontját december 8-ára tesszük, amely vértanúhalálához legközelebb eső vasárnap.  Híveinket jó lenne arra bíztatni, hogy ezáltal ők maguk is sajátjuknak érezzék nagy püspökünk emlékét, és anyagilag hozzájárulnak a boldoggá avatáshoz.  Kérem paptestvéreimet, hogy az idei év végéig püspöki hivatalunkban a perselypénzt leadni szíveskedjenek.
Egyben felkérem a paptestvéreket - idehaza és külföldön -, hogy tehetségükhöz mérten járuljanak hozzá ezen jelentős kiadás fedezéséhez.  Ezt megtehetik pénzbeli adományok felajánlásával vagy bizonyos számú mise-intenció átvállalásával.  Felajánlásukat és vállalásukat jelezzék a püspökségen 2003. január végéig.  Előre köszönöm a segítséget és jószándékú hozzáállást.
Nagyon bízom benne, hogy Scheffler püspökünk boldoggá avatása mindannyiunk közös ügye, amelyért nemcsak naponta imádkozunk, de jó lélekkel vállalunk anyagi áldozatot is.

 

A STÓLADÍJAK VÁLTOZÁSA


Nr.: P 569/389/2002


A jelenlegi liturgikus szolgáltatások díja immár két éve érvényben van.  Az infláció valamint a különböző bérek emelkedése indokolttá teszi, ezek felülvizsgálatát és módosítását.  Amint a legutóbbi Papi Gyűlésen is tájékoztattam a Főtisztelendő Paptestvéreket, a Tanácsosok Testületének előzetes megkérdezése után, 2003. január 1-től a stóladíjak a következő képen változnak:

- Szentmise         75.000 lej
- Esketés          600.000 lej
- Temetés         600.000 lej
A plébánosok - híveik ismeretében - a ténylegesen szegény híveiknek, olcsóbban is, esetleg díjtalanul is, vállaljanak szolgálatokat.

 

AZ ÚJ RÓZSAFÜZÉR TITKOK


Nr.: P 570/390/2002


II. János Pál pápa f.é. október 26-án közzétette a "Rosarium Virginis Mariae" című apostoli levelét.  Ebben a rózsafüzér imádkozásának fontosságára hívja fel a püspökök, a papok és a hívek figyelmét: "A rózsafüzér, ha a maga teljes jelentését újra fölfedezzük, a keresztény élet szívéhez visz közelebb, s rendszeres és termékeny spirituális és nevelő alkalmat kínál a személyes szemlélődéshez, Isten népének formálásához és az új evangelizációhoz."  Ennek érdekében ezt az évet, mely a jelen októbertől 2003 októberéig tart, a Rózsafüzér Évének nyilvánítja.  Csatlakozzunk mi is a Szentatyához, és szorgalmazzuk a rózsafüzér imádkozását plébániánkon.  Ezáltal válhat a rózsafüzér nagy kinccsé a plébániának és keresztény családjainknak: "A szentolvasó a család imája és ima a családért.  Az együtt imádkozó család együtt marad.  A Rózsafüzér szép és gyümölcsöt hozó imádság a gyermekek nevelésében.  A szentolvasót imádkozni a gyermekeinkért és velük együtt, egészen kicsiny koruktól kezdve nem old meg természetesen minden problémát, de olyan lelki segítséget nyújt, amelyet nem szabad lebecsülnünk." A meghirdetett Rózsafüzér Éve vigyen közelebb mindannyiunkat "Krisztus arcának szemléléséhez Márián keresztül!"
II. János Pál pápa új rózsafüzér titkokkal egészíti ki a már eddig ismert tizenöt titkot.  A szentatya ezeket az új titkokat János evangélista szavai nyomán "a világosság titkainak" nevezi, hiszen a valóságban Krisztus egész misztériuma nem más, mint fény, világosság: "Én vagyok a világ világossága." Jézus életének e jellemző vonásai főként nyilvános működése során kerülnek felszínre.  A szentatya ennek nyomán a következő öt új titkot javasolja a szentolvasó végzéséhez:

1. aki értünk a Jordánban megkeresztelkedett,
2. aki értünk kinyilatkoztatta magát a kánai menyegzőn,
3. aki megtérésre szólítván meghirdette Isten országát,
4. aki értünk színében elváltozott,
5. aki a húsvéti misztérium szentségi megjelenítéseként megalapí-totta értünk az eucharisztiát.

Figyelembe véve, hogy a dicsőséges titkok szombaton és vasárnap egymást követő napokon vannak, s hogy a szombat hagyományosan a Mária-tisztelet napja, tanácsolhatónak látszik, hogy csütörtökről kerüljenek át az örvendetes titkok szombatra, s az így szabaddá vált csütörtök lehetne a világosság titkainak napja.

A KERÜLETI ESPERESEK FIGYELMÉBE


Nr.: P 571/391/2002


Az egyébirányú elfoglaltságom miatt az idén nem tudok esperesi látogatásra menni.  Ezért megkérem a szomszédos esperes urakat, hogy egymást látogassák és ellenőrizzék.  A kultúrált lebonyolítás érdekében, kérem előre értesítsék egymást, és közösen egyeztetett időpontban történjék meg az ellenőrzés a megadott kérdőív alapján.
Amikor az esperesi kerületükbe tartozó plébánosokkal egyeztetnek a látogatás időpontjáról, minden esetben jelezzék, hogy amint a papi gyűlésen leszögeztem, majd az esperesekkel tartott gyűlésen ezt megerősítettem, föltétlenül legyen kész a végrendeletük és a plébánia leltára!
Fáradozásukat előre is megköszönve, maradok őszinte nagyrabecsüléssel



Szatmárnémeti, 2002. november 15.

Ardai L. Attila
egyházmegyei kormányzó

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro