RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 23.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet bennetek. Jn 6,52-59

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2003-04 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - 2003/IV.


P 564/2003 sz.



Kedves Papjaim!


Első körlevelemben szeretnék visszatekinteni az elmúlt több mint egy évre, amikor az egyházmegyénket a Papi Tanács által megválasztott és a Szentszék által jóváhagyott egyházmegyei kormányzó, Ft. Ardai L. Attila kanonok úr vezette. Megköszönöm Neki, hogy az elmúlt egy esztendő embert-próbáló ideje alatt, fáradtságot nem kímélve és bölcsen vezette egyházmegyénket. Lelkiismeretes és fáradhatatlan szolgálatára ezentúl is számítok.

Megköszönöm a püspökszentelés szervezőinek a munkáját, név szerint Ft. Kühn Pál kanonok úrnak, Ft. Merlás Tibor tb. főesperes úrnak, Ft. Reszler Mihály igazgató úrnak és azoknak, akik őket segítették. Isten fizesse szolgálatukat!
Megköszönöm minden paptestvéremnek a részvételt, akik megtiszteltek jelenlétükkel.
Hogy mindig emlékezzetek arra, amit a beköszöntő beszédemben mondtam, teljes egészében leközlöm:


"Püspökké szentelésem és beiktatásom alkalmával mindenek előtt hálát adok, és köszönetet mondok a mindenható Istennek a hivatás kegyelméért, szüleimért, testvéremért és családjáért, rokonaimért, szülőfalum plébánosaiért, egykori tanáraimért és nevelőimért, paptestvéreimért és barátaimért, akik Isten kegyelmének közvetítői voltak életemben.
Köszönöm a Szentatyának, hogy bizalmával kitüntetett és a szatmári egyházmegye főpásztorává kinevezett.
Köszönöm Excellenciás Jean-Claude Périsset apostoli nuncius úrnak, Excellenciás Jakubinyi György gyulafehérvári érsek úrnak és Excellenciás Tempfli József nagyváradi püspök úrnak és minden püspök testvéremnek - határon innen és túl - a szentelés kegyelmét. Hadd köszöntsem külön is Excellenciás Pápai Lajos győri püspök urat, aki a mai napon ünnepli pappá szentelésének 40 éves évfordulóját.
Köszönöm, minden paptestvér, szerzetes, rokon, barát és minden kedves Hívem imáját és ezen túl is kérem.
Ebben a szentmisében megemlékeztem a 200 éves egyházmegyénk minden elhunyt püspökéről és papjáról. Istentől a boldog örök életet kértem számukra. Tőlük pedig imádságot kértem az egyházmegyénk és magam számára, hogy a szeretet és az egység megvalósuljon, és élő legyen a püspök és papjai, a papok és a hívek között.
Hogy ki a püspök, azt az Érsek úr a beszédében bemutatta. Hogy mit vár el az Egyház a püspöktől, azt a II. Vatikáni Zsinat részletesen meghatározta. Isten kegyelmével ezt szeretném tenni. Úgyhogy, ne várjatok tőlem programbeszédet. Véleményem az Egyház véleménye, tanításom az Egyház tanítása, programom az Evangélium, úgy, ahogyan azt az Egyházam értelmezi.
Példaképem az a Krisztus, aki így fogalmazta meg küldetését: Nem uralkodni, hanem szolgálni akarok! Ő a mérce s Őt nem lehet túlkínálni.
Jelmondatom: GRATIA ET PAX! Kegyelem és béke! Szent Pál apostol egyik köszöntése, amit több levelében is használ.
Legyen ez köszöntés minden paptestvérem felé, és nemcsak ma, hanem minden nap!
"Minden kegyelem" - mondja kis szent Teréz - a meghívás, a hivatás elfogadása és a küldetés teljesítése. Isten kegyelme az is - és ezt elég nehéz volt elfogadnom - hogy most általam szól hozzátok. Mert ilyen Ő, a leggyengébbet választja ki, hogy senki se dicsekedhessék. Magamban nem bízhatom, ezért Isten kegyelmére hagyatkozom, és élesztgetem az Ő kegyelmét magamban, amit a kézföltétel által kaptam. De ti is, Kedves Paptestvéreim, élesztgessétek a püspöki kézföltétel által bennetek lévő isteni kegyelmet, hogy szolgálni tudjátok azokat, akiket a püspök által Isten bíz rátok. Emberfeletti dologra választott bennünket ki Isten: de ami embernek lehetetlen, Isten kegyelmének lehetséges. Csak tartsuk fölszítva magunkban Isten kegyelmét!
És így béke, Krisztus békéje tölti el lelkünket, szívünket. Munkánk eredménye attól függ, mennyire van meg bennünk ez a béke. Béke Krisztussal, béke a lelkiismeretünkkel, béke egymással, béke a hívekkel. Isten nem teljesítmény után fizet, hanem a munka után. A mi dolgunk talán a vetés, az előkészítés, a növekedést az Isten adja és talán valaki más fog aratni. De aratás csak akkor lesz, ha mi most szeretetben, egységben és békében tesszük, amit tennünk kell.
Kegyelem és béke! - legyen ez köszöntés a kedves Híveim felé, de azok felé is, akik nem híveim ugyan, de testvéreim Krisztusban.
Mosolyogtam magamban, amikor olvastam a szigeti híveim kijelentését a plébániai értesítőben: a püspök a miénk. Igazuk van és ezt az egyházmegye minden egyes híve merje elmondani: a püspök a  miénk! Értetek van, értetek vagyok, hogy Isten kegyelmét imádkozzam le nektek, kicsinek és nagynak, fiatalnak és idősnek egyaránt. És kérjem számotokra a béke ajándékát, mert ha szegények is vagyunk, de békében még a kevés is édesebb. Értetek vagyok, de én is csak ember vagyok. Ezért ti is imádkozzatok értem, hogy csak azt tegyen, de azt tegyem is meg, amit Isten elvár tőlem.
Mielőtt fogadnánk Isten áldását, hadd köszönjem meg Ft. Ardai Attila kormányzó úrnak és a Tanácsosok Testületének, hogy több mint egy éven keresztül irányították egyházmegyénket, és a mai ünnepet előkészítették. Köszönöm az énekkarnak, a szervezőknek, a rendőrségnek, kispapoknak és a ministránsoknak a szolgálatukat. A Duna Televízió munkatársainak külön is megköszönöm a közreműködésüket, és mindenkinek a részvételt és az imát. Most pedig fogadjátok főpásztori áldásomat."

2003. június 21.


P 565/2003. sz.


AZ EGYHÁZMEGYE 200 ÉVES
JUBILEUMI ESZTENDEJÉNEK MEGHIRDETÉSE



(Felolvasni!)

Isten gondviselő irgalmából egyházmegyénk jövőre ünnepli megalapításának 200 éves évfordulóját. 1804. március 23.-án illetve augusztus 9.-én érett meg az idő arra, hogy a töröknek Magyarországról való kiszorítása, valamint Nagykároly környékének katolikus svábokkal való betelepítése után az akkori pápa, VII. Piusz valamint az akkori osztrák császár, I. Ferenc az egri egyházmegyéből - Szatmárnémeti központtal - egy részt kiszakítson, és azon egy egyházmegyét létrehozzon. Tették ezt attól a gondolattól sarkallva, hogy a katolikus egyházat ezen a területen is megszilárdítsák, és itt a hitéletet fellendítsék.
Mivel több, mint illő, hogy a gondviselő Istennek megköszönjük ezt a 200 évet, azt a sok testi és lelki jót, amelyet nekünk egyházmegyénk püspökein, papjain és hívein, a mi elődeinken keresztül ajándékozott, a következő - 2004-es - esztendőt Jubileumi Esztendőnek hirdetem, és ezennel megnyitom. Lépéseket teszek a Szentatyánál azért, hogy ezt az évet egyházmegyénk számára szent évvé nyilvánítsa, és az Egyház lelki kincsestárából nekünk búcsúkat engedélyezzen.

Három szinten tervezzük a rendezvényeket:

a.- egyházmegyei szinten.

b.- Az egyházmegye 4 központjában (Szatmárnémeti, Nagybánya, Máramarossziget és Nagykároly) zajlana a rendezvények oroszlánrésze

c.- Plébániai szinten.

Ennek érdekében rövid időn belül az érintettekkel találkozó(ka)t szervezünk. Természetesen az eredményről külön körlevélben részletes tájékoztatást nyújtok.

Most csak arra kérlek Titeket, kedves Paptestvérek és Híveim, hogy előkészítő fáradozásainkat nagy figyelemmel és imádságos lélekkel kísérjétek, ha pedig majd a kellő idő elérkezik, akkor ezt a Jubileumi Esztendőnket nagy jóakarattal, messzemenő együttműködéssel és az egyházmegye javára megnyilvánuló áldozatkészséggel segítsétek.

Szatmárnémeti, 2003. június 29.  Jézus Szíve búcsú ünnepén.

 

P 566/2003. sz.


KINEVEZÉSEK, ÁTHELYEZÉSEK 2003. JÚLIUS 1-TŐL

 

1. Ardai L. Attila irodaigazgatót általános helynöknek neveztem ki.
2. Schupler Tibor Caritas igazgatót eddigi tisztségéből felmentem és egyházmegyei gazdasági igazgatónak neveztem ki. A Caritas igazgatói tisztségre kinevezem Löchli Tündét.
3. Szilágyi János lázári plébánost áthelyeztem Máramarosszigetre plébánosnak, és kerületi esperesnek neveztem ki.
4. Kiss Ernő Antal rónaszéki plébánost áthelyeztem Lázáriba plébánosnak.
5. Albu Ottó spirituálist áthelyeztem Rónaszékre i.h. lelkésznek.
6. Baumann Ferenc erdődi plébánost ideiglenesen betegállományba helyeztem.
7. Dancu Balázs józsefházi i.h. lelkészt áthelyeztem Erdődre i.h. lelkésznek, és felmentettem a ministránslelkészi feladatköréből.
8. Szatmári Sándor István máramarosszigeti segédlelkészt áthelyeztem Józsefházára i.h. lelkésznek, és ugyanakkor a budapesti PPKE egyházjogi doktorandusa lesz.
9. Kinczel Istvánt segédlelkésznek neveztem ki a Nagybányai Szentháromság Plébániára.
10. Anderco Ottó nagybányai segédlelkészt Máramarosszigetre helyezem segédlelkésznek.
11. Hankusz Józsefet a Nagybányai Szent József Plébánia plébánosát ideiglenesen betegállományba helyeztem.
12. Reszler Mihályt, a Hám János Teológiai Líceum igazgatóját, áthelyeztem Nagybányára a Szent József plébániára plébánosnak.
13. Ilyés Csaba püspöki titkárt a szatmárnémeti Kis Szent Teréz plébániára helyezem segédlelkésznek, és ő is a budapesti PPKE doktorandusa lesz dogmatikából.
14. Vonház Zoltán újmisést kinevezem püspöki titkárnak.
15. Amma Zoltán plébánost megerősítem, hogy egyházmegyénk képviselője legyen a Pápai Missziós Műveknél.

 

P 567/2003. sz.

 

PAPI SZENÁTUS MEGVÁLASZTÁSA

 

Az elkövetkező 5 évre a Papi Szenátus tagjai a következők:
Hivatalból tagjai a Papi Szenátusnak:

1. Ardai L. Attila általános helynök, irodaigazgató
2. Schupler Tibor gazdasági igazgató
3. Amma Zoltán officialis
4. Láng Pál székesegyházi plébános

Titkos szavazás alapján megválasztott tagjai a Papi Szenátusnak:

1. Kirner Ferenc
2. Ilyés Csaba
3. Lieb József
4. Szinovácz György
5. Hársfalvi Ottó
6. Papellás István
7. Rozs István
8. Szilágyi János
9. Feigi György

A megyéspüspök által kinevezett tagjai a Papi Szenátusnak, akik a fentieket követően a legtöbb szavazatot kapták:

1. Kühn Pál
2. Starmüller Ferenc
3. Reszler Mihály
4. Vojtku László


P 568/2003. sz.



PAPI TANÁCS KINEVEZÉSE

 

A következő 5 évre a Papi Tanácsba kinevezem:

1. Ardai L. Attila
2. Hársfalvi Ottó
3. Kühn Pál
4. Láng Pál
5. Lieb József
6. Szilágyi János
7. Papellás István


P 569/2003. sz.


EGYHÁZMEGYEI ZSINAT MEGERŐSÍTÉSE


(Felolvasni!)

Elődöm, Reizer Pál püspök 2001 nagyböjtjén meghirdette a Szatmári Egyházmegyei Zsinatot. Jelen iratommal megerősítem a zsinati előkészületi munkálatokat. Külön köszönöm a Koordináló Bizottság és a témafelelősök munkáját. Egyházmegyénk számára nagy és fontos esemény a Zsinat. Száz évben talán egyszer adódik ilyen lehetőség, hogy egy egyházmegye közösen fogalmazza meg jövőképét és válasszon utat a megvalósításához. Kedves Papjaim, Kedves Híveim! Számítok alapos, lelkes, jövőbemutató, nélkülözhetetlen munkátokra. A témák megbeszélése lassan befejeződnek és következnek a jegyzőkönyvek feldolgozása. Ezek alapján a határozatokat és a rendelkezéseket fogalmazza meg az illető munkacsoport. Buzdítok mindenkit, érezzük sajátunknak egyházmegyénk, közösségeink megújítását.

P 570/2003. sz.


EGYHÁZMEGYEI BÍRÓSÁG KINEVEZÉSE

Három éves időszakra kinevezem az Egyházmegyei Bíróság tagjait:

Bírósági helynök:  Amma Zoltán
Bírók: Dr. Ágoston Ferenc     
Papellás István
Lieb József      
Sikolya Bálint
Magász Jenő      
Szilágyi János
Kötelékvédő: Szinovácz György
Ügyvéd: Láng Pál
Jegyző: Szatmári Sándor István

P 571/2003. sz.


ORTODOX TEMPLOMBAN KÖTÖTT HÁZASSÁGOK

Az Apostoli Signatura a 34598/03VT. sz. levelében a következőket írja az ortodox egyházban megházasodottak, majd az ortodox egyházi bíróság által kimondott válás esetére:

1. Két ortodox fél között kötött ortodox egyházi házasság érvényes a katolikus egyház előtt is (CCEO 1490, 778, 802, ill. CIC 11, 1058 és 1085).
2. Az ortodox egyház által kimondott házassági érvénytelenséget a katolikus egyház nem fogadhatja el.
3. Ezáltal, ha egy ortodox fél - akinek a saját bírósága kimondta házassági érvénytelenségét - egy katolikus féllel óhajt házasságot kötni, a katolikus egyház előtt nem tekinthető szabad állapotúnak mindaddig, amíg egy katolikus bíróság nem nyilatkozik erről.


P 572/2003. sz.


ISMÉTLŐ VIZSGÁK

Elrendelem, hogy a szatmári egyházmegyés papok a jövőben a káplán és plébánosi vizsgára a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán jelentkezzenek. Az idén novemberben lesz a papi továbbképző Gyulafehérváron.  Mindenki érdeklődjön a Főiskola titkárságán.
Minden fölszentelt pap a szentelés után évenként köteles 5 éven keresztül ismétlő vizsgára jelentkezni a megjelölt teológiai anyagokból.
Ha közben plébánia vezetésével bízzák meg, ez nem mentesíti a vizsgák letételének kötelezettsége alól.
Miután 5 éven keresztül sikereses vizsgázott, jelentkezhet plébánosi vizsga letételére. Ha nem teszi le a plébánosi vizsgát, nem kérhet áthelyezést valamelyik plébániára és nem igényelheti a plébánosoknak nyújtott kedvezményeket.
A kötelező vizsgák letétele alól a következő papoknak van felmentésük:
1. Aki doktorátus letételére készül egyházi egyetemen, vagy azt már megszerezte.
2. Aki a Gyulafehérvári Papnevelő Intézetben tanít, vagy ott elöljáró.
3. A püspöki titkár.
4. Akik egyházi egyetemen licenciátusra készülnek, vagy azt már megszerezték, azoknak a saját tárgyukból nem kell vizsgázniuk.
Akik valamelyik évben megfelelő okból nem jelentkezhetnek vizsgára, a Főpásztortól írásbankell engedélyt kérniük a vizsga elhalasztásához.


P 573/2003. sz.


HÁZASSÁGI FELMENTÉS

Jelen körlevelemmel engedélyezem a plébánosoknak, hogy az alábbi házassági akadály alól felmentést adjanak: a vegyes házasság tilalma alól (1124. kán.) ha a kauciók (1125. kán. 1-3. pontig megvannak).
Engedélyezem, hogy minden plébános feloldozást adjon az abortus bűne és az ezzel önmagától beálló kiközösítés alól (1398. kán.).  A segédlelkészek csak advent, nagyböjt, búcsúk, missziók és lelkigyakorlatok alkalmával oldozhatnak fel alóla.


Szatmárnémeti, 2003. július 10.

Schönberger Jenő 
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro