RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 19.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk? Istennek az tetszik, ha hisztek abban, akit küldött. Jn 6,22-29

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2003-08 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - VIII/2003



P 982/2003. sz.

KARÁCSONYI PÁSZTORLEVÉL



Krisztusban szeretett Híveim!

Ma úgy érezzük, mintha minket is beragyogna az a csodálatos fény, ami a pásztorokat belengte azon az első karácsonyi éjszakán. Megilletődve szemléljük a csodát, és halljuk a bátorító szavakat: „Ne féljetek! Íme, jó hírt hozok nektek, amely nagy öröm lesz az egész népnek. Ma megszületett Megváltótok, az Úr Krisztus, Dávid városában" (Lk 2, 10-11).
A világtörténelem egyik legszebb üzenete ez. Minden benne van, ami fontos volt akkor az embereknek, és ami ma is ugyanolyan fontos nekünk.
Ne féljetek! - De jólesik hallani! Hiszen a mi életünk is tele van félelemmel. A biztatás Istentől jön. Istentől, aki a világ Ura. Aki példát adott nekünk a bátorságra, mert nem rettenthetetlen hősként, harcosként, óriásként, hanem gyenge gyermekként jött el ebbe a félelemmel teli világba. Isten nem fél, mert Ő otthon van a világban, és azt akarja, hogy valahol mi is otthon legyünk benne. Az egész világ az Övé, Ő mindenütt otthon van, de mi nem. Olyan sokan keresik a helyünket a világban a több fizetés, a jobb körülmények, magasabb életszínvonal, jobb lehetőségek függvényében, és vállnak otthontalanná. Talán ezért a sok félelem bennünk!?
Ne féljetek! Ne féljetek hűségesnek maradni az otthonhoz! Reményik Sándor 1918 decemberében egy valakinek, aki igyekezett elhagyni szülőföldjét, azt írta: Eredj, ha tudsz! Ma, én arra kérlek benneteket, Kedves Testvéreim, maradjatok! E vers szavait szabadon idézve mondom nektek: 'Ne gondoljátok, hogy bárhol a nagyvilágon könnyebb lesz majd a sorsot hordanotok. Ne higgyétek, hogy a hontalanság odakinn nem keserűbb, mint idebenn. Hogy odakinn a világban nem ácsol lelkünkből, ez érző, élő fából az emlékezés új kereszteket, melyekre minket feszít a honvágy és a bánat. Merjünk álmodni egy szebb jövőt, és tenni is érte itthon,'- mint ahogy Isten tette az első karácsonykor! Nem világpolgárnak, hanem honpolgárnak - egy haza gyermekének - teremtett az Isten. És ez a haza az én otthonom. Itt nem kell félnem, mert itthon vagyok. Karácsonykor még csak gondolni sem akarunk arra, hogy ez a világ gonosz, hogy nem fogadja be az övéit, hogy vannak emberek, akik megkeserítik mások életét, megmérgezik a boldog otthon légkörét. Ma félelem nélkül, bizalommal, mint egy kisgyerek, akarjuk hinni azt, hogy az örömhír nekünk szól: „Ma megszületett Megváltótok, az Úr Krisztus, Dávid városában" (Lk 2,11), hogy mindenki otthon érezhesse magát ott, ahol született.
A szatmári egyházmegyénkben 200 éve hangzik ez a bíztatás, hiszen 200 éve alapították, és a történelme folyamán földi otthona akart lenni minden hívének. A kezdeti nehézségek, a háborúk, a járványok, Trianon és Párizs - a szétdaraboltatás -, a kommunizmus rettenetes évei alatt is biztatott az Úr: „Ne félj, te kisded nyáj..." (Lk 12,32); És: „Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni" (Mt 10,28); Vagy: „Ne féljetek! A Názáreti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek? Feltámadt, nincs itt" (Mk 16,6), - hogy aki befogadja Őt itt e földi hazában, az égben örök otthonra találjon.
Nehéz időket élünk, de voltak még sokkal nehezebb idők is, és azokon is átsegített az Isten. Miért ijednénk meg éppen most? Hiszen ma, éppen itt, értem születik meg, értem jön el Isten Fia, hogy segítsen, hogy velem legyen. Ne fussak el előle!
Kedves Testvéreim! Engedjük, hogy a megtestesülés fölötti öröm járja át a mi szívünket is. Kegyelem és béke költözzék minden félelem helyére, hogy örömmel ünnepeljük az értünk emberré lett Isten Fia születését. Ő adjon erŐt és bátorságot vállalni az életet ott, ahova Isten teremtett. Vállalni a családot, az érte való lemondást, mert ez az egyedüli értelmes élet. Elhinni az Istennek, hogy nem véletlenül teremtett ide minket, nem véletlenül születtünk ennek az otthonnak gyermekeként. Itt akarja, hogy boldoguljunk, és örök boldogságunkat keressük. Ot kérem, hogy áldjon meg minket erővel, egészséggel, a jövőbe vetett hit bátorságával és egy békés, boldogabb újesztendővel.
Minden kedves paptestvéremnek és hívemnek kívánok kegyelmekben gazdag, áldott, szent karácsonyt és boldog Új Évet.



Szatmárnémeti, 2003 Karácsonyán 

Schönberger Jenő
püspök

Kérem, Paptestvéreimet, hogy Karácsony első napján minden templomban olvassák fel!

P 983/2003. sz.


Szent Antal ereklyéi egyházmegyénkben


A Moldovai Minorita Rendtartomány értesítése szerint 2004. május és június hónapokban hazánkba érkezik Pádovai Szent Antal ereklyéi. Az elképzelések szerint egyházmegyénkbe május második hetében érkeznek. A részletes program ismeretében majd még visszatérünk a témára.

P 984/2003. sz.


Új tanácsos a bukaresti Nunciatúrán


Mons. Ciro Bonenzi tanácsos helyett Mons. Astolfo Astolfi tanácsos érkezett a bukaresti Nunciaturára. Munkájára Isten áldását kérjük.


P 985/2003. sz.


A bukaresti főegyházmegye segédpüspöke


F. é. október 3.-én segédpüspökké nevezte ki a Szentatya Mons. Cornel Damian a bukaresti főegyházmegye eddigi általános helynökét. Az új segédpüspök 1970. március 8-án született a szilágy megyei Zsibón. 1986. június 22-én szentelték pappá Jászvárosban. Bukaresti plébániákon dolgozott, majd 1998-2002 között a római Gregoriana Pápai Egyetemen jogi tanulmányokat folytatott.


P 986/2003. sz.


Kispapok házszentelése


Az eddigiekben szokás volt, hogy egyes plébánosok a kispapokat beosztották házat szentelni, hogy hamarabb befejezzék. A jövőben nem engedélyezem, hogy a kispapjaink házszentelést végezzenek!


P 987/2003. sz.


Román nyelvű Breviárium


A jászvárosi püspökség értesítése szerint f. é. november 22-én megjelentették az Imaórák Liturgiájának első kötetét román nyelven.


P 988/2003. sz.


Diafilmek rendelhetők


Megrendelhető a Szent vagy, Uram kottás énekei és a válaszos zsoltárok diafilmen. Az érdeklődők a Püspökségen jelezzék igényüket.




Szatmárnémeti, 2003. december 19.


Schönberger Jenő
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro