RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 25.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Juhaim hallgatnak szavamra. Ismerem őket, és ők követnek engem. Jn 10,27-30

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2004-02 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - 2004/II.



P 289/2004. sz.

 

HÚSVÉTI ÜZENET



Krisztusban szeretett Híveim!

Vajon miért rendkívüli a Húsvét ünnepe? Az idei talán azért, mert a világ minden kereszténye együtt ünnepli? Vagy, talán azért, mert egyházmegyénk életében ez kereken a kettőszázadik, jubileumi Húsvét? - Ez mind igaz, ennek örülünk, és hálásan megköszönjük a jó Istennek. De a Húsvét rendkívülisége, úgy érzem, nem ez. Hanem sokkal inkább az, hogy újra szembesülhetünk azzal, milyen sokkal tartozunk Istennek.
A szent Három Nap liturgiája megengedte, hogy szemlélhessük, és végigélhessük a megváltás titkát. Igen, ott lehettünk az utolsó vacsorán, Jézussal virraszthattunk a Getszemáni kertben, elkísérhettük a szenvedések útján, megismerhettük Jézus szeretetét, aki az életét adta értünk, és időzhettünk, imádkozhattunk sírjánál. A mai estén pedig, miután átelmélkedtük, mi mindent tett értünk Isten, egyszer csak felhangzik a Dicsőség, visszatér a nagyböjtben száműzött Alleluja, minden ujjong, mindent eltölt a fény, az öröm, mert Jézus feltámadt, Jézus él! De még nincs vége. Most következik a keresztkút és a keresztvíz megáldásával a mi feltámadásunkra való emlékezés. Hiszen a keresztvízben mi is új életre támadtunk, az istengyermeki életre. Ezt az újjászületésünket is Jézus kereszthalálának és feltámadásának köszönhetjük. Isten újjászületett gyermekei lettünk, vagyunk! Köszönjük Jézus, hogy kereszthalálod és feltámadásod által kibékítettél mennyei Atyánkkal!

Isten Fiai! Kedves Testvérek! Erről sohasem szabad megfeledkeznünk! Ahogyan mennyei Atyánk nem feledte el elküldeni Fiát, ahogyan Jézus nem felejtett el példát adni életével és halálával nekünk, úgy mi sem feledhetjük el, hogy Jézus értünk halt meg, és értünk támadt fel, hogy nekünk örök életünk legyen.

Mi a Húsvét üzenete? Szent Pál apostol így összegzi: Jézus „szolgai alakot öltve kiüresítette önmagát és hasonló lett az emberekhez. Megalázta magát, és engedelmes lett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten felmagasztalta..., hogy mindenki hirdesse: Jézus Krisztus az Úr!"(Fil 2,7-8)
Engedjük, hogy lelkünkben is feltámadjon és éljen Jézus. Akkor számunkra sem lesz nehéz a szeretetből vállalt engedelmesség, ott, ahol vagyunk, - a családban, munkahelyen, hivatásban, - és mi is ki tudjuk mondani vele: Nézd Istenem, jövök, hogy teljesítsem akaratodat (v.ö. Zsid 10,7). - Most, amikor a keresztségi fogadásunkat hamarosan megújítjuk, gondoljunk erre, és adjuk át életünket egészen Krisztusnak. Életünk első rendkívüli Húsvétja lehetne, ha mától kezdve keresztségi fogadásunkhoz hűségesek lennénk.

Ehhez kérem a feltámadt Krisztus bőséges kegyelmét a Kedves Híveimnek és a Paptestvéreknek, és kívánok mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket!

Szatmárnémeti, 2004. április 6.

Schönberger Jenő
püspök

Kérem a Paptestvéreket, hogy Nagyszombaton az evangélium után (!), minden templomban olvassák fel!


P 290/2004. sz.


A klerikusok öltözete


„Szekularizált világunkban különösen fontos, hogy a pap mindenütt, ahol csak megfordul, félreérthetetlen jelét adja identitásának. Természetesen mindenekelőtt magatartásáról legyen felismerhető, hogy Isten embere.
A klerikusi öltözetének, amennyiben az nem reverenda, egyértelműen különböznie kell a laikusi öltözettől, s minden esetben méltónak kell lennie a szolgálat szentségéhez.
Eltekintve az egészen rendkívüli helyzetektől, a klerikusi öltözet mellőzése a pap részéről azt jelezheti, hogy kevéssé érzi az egyház szolgálatában álló pásztor identitását," - szögezi le a Klérus Kongregáció: A papi élet és szolgálat direktóriumában.

Paptestvéreimet kérem, hogy figyeljünk jobban oda és adjunk öltözködésünkre. A templomi szolgálatnál - gyóntatás, hittanórák, stb. - vegyünk reverendát. Híveink is elvárják, hogy a lelkipásztoruk papi ruhában mutatkozzon; különösen, hogy a más felekezetű lelkészek előszeretettel viselik a papi civilt vagy a reverendát. Ennek mellőzését semmi sem indokolja!

P 291/2004. sz.

Plébániai szeretetszolgálat

Ahogy egy széken csak akkor ülhetünk biztonságosan, ha legalább három lába van; úgy az egyház is akkor teljesítheti eredményesen Istentől rendelt küldetését, ha mind a három alapfeladatát: igehirdetés (tanúságtétel), szentségek kiszolgáltatása és szeretetszolgálat, komolyan veszi. Ez a három feladata ugyanis egyformán fontos.
Szívesen, s talán egy kissé irigykedve szemléljük az ősegyház életét, ahol nemcsak igét hirdettek, és szentségeket szolgáltattak ki, hanem egymásra is nagyon figyeltek: „A hívek mind összetartottak, és közös volt mindenük. Birtokaikat és javaikat eladták, s az árát szétosztották azok között, akik szükséget szenvedtek" (ApCsel 2, 44-45).
A történelem folyamán a szeretetszolgálat egy kissé feledésbe merült. Csak egyesek csoportok (szerzetesrendek), és karizmatikus személyek (mint Áprád-házi Szent Erzsébet) végezték. Az egyházközségekre már nem volt a jellemző. A 89-es változásokig nálunk is ez volt a helyzet.
Ha nem miséznénk és prédikálnánk, nem szolgáltatnánk ki a szentségeket és hitoktatnánk, joggal éreznénk úgy, hogy lelkipásztori kötelességeinket nem teljesítjük. De ha a szeretetszolgálat kimarad, azt már nem érezzük mulasztásnak. Talán azért is alakult ez így, mert az igehirdetést és a szentségek kiszolgáltatását feletteseink számon kérték tőlünk, ez utóbbit pedig nem. Habár lelkipásztornak nevezzük magukat, nemcsak a híveink lelkéért vagyunk felelősek, hanem az egész emberért.
A plébánia olyan kellene, hogy legyen, mint egy harmonikus család. Figyelnek egymásra, fontosak egymásnak. A szülők nem várják, hogy a szomszéd nevelje fel a gyerekeiket. Néha igénybe veszik ugyan mások segítségét is - mint az óvónő, tanító, orvos - de a felelősség, a gond, s persze az öröm is, az övék.
A plébániáért, a plébános felelős. A szociális problémák megoldását nem háríthatja az Egyházmegyei Caritasra. A Caritas lehetőségéhez képest segít, de a plébánosnak kell ezt kérnie, hisz ő ismeri híveinek a szükségleteit.
A szeretetszolgálat nemcsak anyagi segítés. Más inségek is vannak: magány, betegség, alkoholizmus, erőszak a családban, stb. Lényeges, hogy mindenki érezze, hogy számontartják, és ő is számíthat a közösségre.
Ezt a munkát nyilván nem a plébánosnak kell személyesen végeznie, hanem az egyház-község tagjainak. A pap feledata a szervezés.
Örömömre szolgál, hogy egyházmegyénk plébániáinak több mint a felében már létezik olyan csoport, amely a plébániai szeretetszolgálatot végzi.
Szeretném, ha minden plébánián, esetleg filiában is, megalakulna egy ilyen csoport. Nem túlzok, amikor azt állítom, hogy a számbelileg megfogyatkozott egyházmegyénk további fennállásának és megújulásának ez olyan fontos feltétele, mint az igehirdetés, vagy a szentségek kiszolgáltatása.

P 292/2004. sz.

Rövid ismertető egyházi kórusainkról

Az idén 10 éve, hogy Kolozsváron újra megalakult a Romániai Magyar Dalszövetség. Ebből az alkalomból a szövetség emlékkönyvet szándékszik kiadni „Kórusaink múltja és jelene" címen. Kérem a kórusvezetőinket, hogy kórusukról rövid írásos ismertetőt küldjenek az alábbi címre: Fejér Kálmán karnagy, 440073 Satu Mare, str. Wolfenbüttel nr. 47.
Ha világi kórusról is tudnának, kérem, azt is jelezzék az illetékesnek.

P 293/2004. sz.

Mozgássérült feljáró az egyházi épületekbe

Bizonyára mindannyian tudunk már a 102/1999-es sürgosségi Kormányrendeletrol, és az azt módosító 519/2002-es törvényrol, amely eloírja, hogy a közintézmények kötelesek úgy kialakítani az épületeik bejáratát, hogy a mozgássérültek akadálytalanul bejuthassanak oda.
Azon felül, hogy a templomainkba mozgássérültek is járnak, tehát legyünk tekintettel reájuk, nem elhanyagolható körülmény, hogy az illetékes hatóságok 10-tol 50 millió lejig terjedo pénzbírságot is kiszabhatnak azokra, akik ezt nem teljesítik.

P 294/2004. sz.

Felvételi a Papnevelő Intézetbe

Minden lelkipásztor érezze lelkiismeretbeli kötelességének a hivatás-gondozást. Azon fiatalemberekkel, akiket méltónak ítélnek a papi hivatásra, beszélgessenek el, tartsák velük a kapcsolatot, és ha kifejezésre juttatják, hogy a Gyulafehérvári Róm. Kat. Hittudományi Foiskolába szeretnének felvételizni:
- augusztus 15-ig terjesszék fel a Püspökségre, hogy idejében továbbíthassuk.
- szeptember 5-11 között a jelölteknek előkészítőre kell menniük a Foiskolára.
- az előkészítő végén van a beiratkozás és a felvételi.
A beiratkozáshoz szükséges okmányok: érettségi bizonyítvány - eredeti, születési igazolvány - hiteles másolat, orvosi igazolás, keresztelési és bérmálási igazolás, szülők egyházi házasságkötéséről szóló igazolás, a plébános ajánlása zárt borítékban, sorozási papír vagy katonai könyv, saját kezűleg írt kérvény a Püspök úrnak címezve.
A felvételi anyagáról a Püspökség vagy a Hittudományi Foiskola titkárságán kaphatnak bővebb felvilágosítást.

P 295/2004. sz.

Páduai Szent Antal ereklyéi

Az idei évben Páduai Szent Antal ereklyéje egyházmegyénkbe érkezik:

- május 5-én este 6 órakor Kaplonyba,
- május 6-án délelott 10 órakor Nagykárolyba, a Kalazanci Szent József templomba,
- május 6-án délután 4 órakor Szaniszlóra,
- május 9-én délelott 9 órakor Szatmárnémetibe, a Székesegyházba,
- május 9-én délután 4 órakor Túrterebesre,
- május 11-én délelott 10 órakor Máramarosszigetre,
- és május 14-én délelott 10 órakor Nagybányára, a Szentháromság templomba.

A ferences szerzetesek a zarándoklat programját így rögzítették:
- Az ereklye ünnepélyes fogadása,
- Szent Antal tiszteletére celebrált szentmise,
- Hódolat az ereklye elott,
- Körmenet az ereklyével,
- Befejező áldás az ereklyével.

Kérem a Paptestvéreket, hogy vegyék fel a kapcsolatot a fent említett plébánosokkal a zarándoklat pontos dátumát, és kezdési időpontját illetően, hogy erről idejében értesíthessék híveiket, akik a fent említett szertartásokon részt akarnak venni.

P 296/2004. sz.

Pályázati lehetőségek

1) A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatot hirdet a határon túli magyar történelmi egyházak anyanyelvi, hitéleti és szórványgondozási tevékenységének támogatására. A megküldött formanyomtatványok egyszerűek (adatok kitöltése csupán), a feltételek is előnyösek. Ezért bátorítom a Paptestvéreket, hogy éljenek ezzel a kedvező lehetőséggel.
A pályázati kiírás nem építkezéseket céloz meg, hanem csak közösségi tevékenységeket. Ezért külön figyelmébe ajánlom a hosszúmezői, szakaszi és büdössári házak vezetőinek. Mert ezek a helyek ígérhetik az említett pályázati programok legeredményesebb kivitelezését.
Részletes tájékoztatással és nyomtatványokkal Stiebli Arnold szolgál a Püspökségen. A pályázatok beadásának határideje: április 26.

2) Ugyancsak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma egy másik pályázatot is hirdet a határon túli elnéptelenedő plébániák levéltári anyagának megmentésére. A pályázat célja, hogy a magyar közösségek több évszázados történetét tükröző irattárait segítse megőrizni és szakszerűen gondozni.
Részletes tájékoztatásért és nyomtatványokért szintén Stiebli Arnoldhoz, a Püspökség munkatársához fordulhatunk. A pályázat benyújtásának határideje: május 15.



Szatmárnémeti, 2004. április 6.


Schönberger Jenő
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro