RO HU DE
Kategóriák
2024. március. 29.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Élet a hitben:
2005-08 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - VIII/2005


P 1683 /2005. sz.


KARÁCSONYI ÜZENET



Krisztusban szeretett Testvérek! Örömmel ünnepeljük azt a szent napot, amelyen a Boldogságos Szűz Mária e világra szülte az Üdvözítőt. Az Atya örök Egyszülötte, a második isteni személy, időbeli létezést vállalt: hogy önmagában felemeljen mindent, ami veszni indult, helyreállítsa a világ rendjét, az elbukott embert ismét a mennyek országába hívja, és megajándékozza isteni, örök és boldog életével. Így énekli meg a csodát a karácsonyi liturgia.

Kedves Testvéreim! Csodálatos Isten szeretete irántunk. A Szentírás minden lapja erről a szeretetről beszél. De ki olvassa? - Sajnos, sokszor úgy vagyunk vele, mint az a mesebeli hercegnő, aki születésnapjára vőlegényétől egy nagyon nehéz, szokatlan formájú, gömbölyű csomagot kapott ajándékba. Kíváncsiságában a hercegnő izgatottan bontogatta, s lám, mit talált benne: egy ágyúgolyót. Csalódottan és megsértődve, dühében földhöz vágta.
A nehéz lövedék szétrepedt és belsejéből egy kisebb, ezüstből készült golyó gurult ki. A hercegnő azonnal felvette. Kezében forgatva megnyomta az egyik oldalát. Az ezüstgolyó szétnyílt és megjelent egy arany kazetta. Most már nagyon óvatosan nyitotta ki a kazettát. Belsejében, fekete bársonyra helyezve, gyönyörű aranygyűrűt talált, amelyen csillogó briliánsok koszorúztak egy egyszerű szót: SZERETLEK.
Egyházmegyénk a Zsinatunk által óhajtott megújulást ebben az évben, a Bibliában való elmélyüléstől reméli. Sokan azt gondolják, a Biblia nem vonzó olvasmány. Aki azonban imádságos lelkülettel és odafigyeléssel lehámozza az első burkot, mindig új és meglepő szépséget fedez fel. A Szentírásból kicsendülő üzenet egészen érthető lesz: Isten szeret.
A Zsidókhoz írt levélből ezt hallottuk: "Sok ízben és sokféle módon szólt egykor Isten az atyákhoz a próféták szavával," és mi mást bizonyít ez, ha nem Isten szeretetét? De "most, a végső napokban Fia által szólt hozzánk". Fia által napnál világosabbá tette, hogy milyen nagyon és mennyire szeret minket. Ő, aki saját Fiát sem kímélte, hanem áldozatul adta mindnyájunkért, és egyszülött Fia is úgy szeretett bennünket, hogy feláldozta önmagát értünk.

Testvérek! Valóban csodálatos az Isten szeretete. Épp ezért fájdalmas, ha az emberré lett Isten közömbös és hitetlen emberekkel találkozik. Nekik üzenem a híres Newman bíboros szavaival: Ó, te szeszélyes ember! Mikor kezded megtanulni végre, hogy Isten imádásra méltó örökös dicsőségében, imádásra méltó művei szépségében, de imádásra legméltóbb, legkirályibb, legmeggyőzőbb megalázottságában. Jobb nekünk, hogy ilyen alacsony sorban és dísz nélkül jött, mintha sugárzó testet öltött volna magára. Nem tudjuk jobban megérteni, mint azelőtt, de a szívünkhöz kétségtelenül közelebb került.
A szeretet szelíd hirdetője, a betlehemi Kisded tekintetével minket keres. Azért jött el közénk, mert szeret. Szíveket keres, ahol újra megszülethet. Híveket, akiket szeretetével beragyoghat, és szeretni megtaníthat.

Kedves Testvéreim! Jézus Krisztus, a megtestesült Ige, születésével elkezdi az Atyától rábízott üdvösségszerző művet. Majd tanításával, csodáival, főleg halálával és halálából való feltámadásával, végül pedig a Szentlélek elküldésével befejezi, és tökéletessé teszi a kinyilatkoztatást. Az új esztendőben, a Biblia Évében, olvassuk rendszeresen a Szentírást. Ma a betlehemi barlangistállóba vezetett bennünket. Szeretetünket hozva hittel térdelünk mi is a pásztorok mellé, és a jászolba fekvő Kisdedben felismerjük a próféták által megjövendölt Emánuelt, akiben velünk az Isten.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok kedves Híveimnek, Paptestvéreimnek és minden jóakaratú embernek kegyelmekben gazdag, boldog Karácsonyt, és Istentől áldott új évet.



Szatmárnémeti, 2005 Karácsonyán, 

Schönberger Jenő
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro