RO HU DE
Kategóriák
2024. április. 19.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Mit tegyünk, hogy Istennek tetsző dolgot cselekedjünk? Istennek az tetszik, ha hisztek abban, akit küldött. Jn 6,22-29

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
2006-03 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - III/2006.

 

P 855/2006. sz.

 

Meghívó a Jézus Szíve búcsúra


Kedves Paptestvérek, szeretett jó Hívek!

Amint az idei első körlevelemben már közöltem, egyházmegyénk is csatlakozott a Magyarországi Püspökök nemzeti megújhodást célzó imahadjáratához.  Ezt az egyházmegyei Jézus Szíve búcsúnk alkalmával juttathatjuk kifejezésre a legünnepélyesebben. 
A Jézus Szíve tiszteletet Szatmárnémetiben a jezsuiták indították el, akiket b.e. Hám János püspök hívott vissza az egyházmegyébe 1858-ban, és bízta rájuk a Jézus Szíve tiszteletére szentelt első Kálvária templom vezetését. 1870-ben Meszlényi Gyula püspök ebben a templomban ajánlotta először az egyházmegyét Jézus Szíve oltalmába. 1901-től említik a Jézus Szíve ünnepet egyházmegyei búcsúként.  Isten szolgája, Scheffler János püspök ezeket írta az 1945-ös újévi szózatában: "A világháború pokoli gyűlöletét csak az Istenember Szívéből áradó és túláradó szeretet győzheti le... Szeretnék jó népem nevében ünnepélyes fogadalmat is tenni: Ha ez a végtelen jóságú Szív szeren-csésen kivezet bennünket a háború szörnyű szenvedéseiből és újra boldog békés időket hoz, a szatmári egyházmegye községei Jézus Szentséges Szívének ünnepét minden évben a legnagyobb külső fénnyel és ünnepélyességgel fogják megülni." Az 1945/III. sz. körlevelében így folytatja: "Az ünnepen ajánljuk fel egyházközségünket Jézus Szívének, és kérjük tőle a béke diadalát az egész világon.  Mi a székesegyházban szintén a legnagyobb fénnyel fogjuk azt megülni, és az egyházmegyét felajánlani neki." Végül az 1946/I. sz. körlevelében ezeket írja a deportálással kapcsolatban: "Ha majd szegény elhurcoltjaink hazaérnek, ünnepélyes formák között hozzák meg az egyházközségek határozatukat: hogy a Szentséges Szív ünnepét úgy fogják megülni, mint az egyház legnagyobb ünnepeit."
A rendszerváltást követően évről évre nagyobb tömeg gyűlt össze.  Ezért Reizer Pál püspök 1999-ben a Székesegyház elé költöztette át az ünnepi nagymisét, ezzel is jobban kihangsúlyozva, hogy Jézus Szíve ünnepe egyházmegyei búcsú.
Az idei évben erre az ünnepi alkalomra Msgr. Tamás József gyulafehérvári segédpüspök urat hívtam meg főcelebránsnak és szónoknak.
Szeretettel meghívom és várom Paptestvéreimet és Kedves Híveimet június 25-én a vasárnapi búcsús szentmisére.  Kérjük közösen Jézus Szentséges Szívét nemzetünk lelki megújulásáért.  Kérem, hogy a vasárnap miserendjét az egyházmegyei zarándoklathoz igazítsák, hogy lehetőleg minden egyházközség testületileg, szervezetten és önazonosító táblákkal vehessen részt rajta.


Szatmárnémeti, 2006. június 13.

+ Jenő s.k.
püspök

 

P 856/2006. sz.


Felvételi a Papnevelő Intézetbe

 

A plébánosok, akiknél olyan fiatalember jelentkezik, aki papi pályára óhajt menni, és óhajával egyetértenek, kérését f. év július 10-ig terjesszék fel a Püspökségre, hogy idejében továbbíthassuk Gyulafehérvárra a Hittudományi Főiskolának.
A jelentkezőknek szept. 3-án estére kell a Szemináriumba megérkezniük.
A jelölteknek szept. 4-9. között közös előkészítőn kell részt venniük.
Az előkészítőt követően van a beiratkozás és a felvételi vizsga.
A beiratkozáshoz szükséges okmányok: Érettségi bizonyítvány - eredeti, vagy igazolás, Születési bizonyítvány - hiteles másolat, Orvosi igazolás, Keresztelési és bérmálási igazolás, Szülők egyházi házasságkötéséről szóló igazolás, A plébános ajánló levele 2 példányban, Sorozási papír vagy katonai könyv, A Püspök úrnak címzett saját kezűleg írt kérvény.
A felvételin átmenő jegyet kell elérni. A jegy összetétele: az érettségi, az Üdvösségtörténet írásbeli, valamint a Hittan-erkölcstan szóbeli jegyeinek átlagosa.
A felvételi vizsga tételeit megkaphatják a Püspökségen, E-mailben lekérhetik magyar és román nyelven, és megjelent a Vasárnap c. újságban is.

P 857/2006. sz.


Papi továbbképző

 

Az idén a papi továbbképzőt a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán október 23-28 között tartják meg: Egzegézis, Alapvető Hittan és Liturgikából.
Akiknek időszerű a papi továbbképző, idejében jelentkezzenek be a Szemináriumba.
A részletes tételeket elkérhetik a Püspökségről, akár E-mailben is.

P 858/2006. sz.


Beiratkozás a Hám János és Kalazanczi Szent József IX. osztályába

 

1) Beiratkozás (humán-teológia szakra): 2006. július 17-18 (9-14 óra között).
Szükséges iratok: A képességvizsga bizonyítványa, Születési bizonyítvány - másolat, Plébánosi ajánlás, Keresztelési igazolás, Szülők házasságkötési igazolása.
2) Írásbeli vizsga hittanból (kizáró jellegű): 2006. július 19-én 10 órakor.
- A szükséges tételek átvehetők a titkárságon.
- Az iskola spirituálisa elbeszélget a felvételiző diákokkal: kreativitásukról, hitéletükről, empátiájukról, és kommunikációs készségükről.
3) A kémia-biológia szakra való beiratkozás a tanfelügyelőség által kijelölt helyen történik, meghatározott metodológia szerint.


P 859/2006. sz.


Papok külföldi szolgálatának lehetősége

Msgr. Dr. Alois Schwarz klagenfurti püspök levélben kért tőlem olyan papokat, akik ideiglenesen kisegítést vállalnak egyházmegyéjében.  A kérdést az esperesek tavaszi gyűlése elé terjesztettem.  A gyűlés jóváhagyta, hogy az egy évnél régebben felszentelt, németül beszélő papok, maximum két évre jelentkezhetnek a klagenfurti egyházmegyébe, hogy ott segédlelkészként lelkipásztori tapasztalatokat gyűjtsenek, tökéletesítsék német tudásukat és az ottani egyetemeken esetleg továbbtanuljanak.
Jelentkezésüket írásban kérem beküldeni július 1-ig elbírálás végett.

P /2006. sz.


Kiállítás Bibliákból

A Biblia Éve alkalmából az egyházmegyénkben található legrégibb és legértékesebb Szentírásokból kiállítást rendezünk a Püspökség új könyvtár-termében.  A kiállítás július 6 és október 26 között tekinthető meg.  Plébániai csoportok is látogathatják, amennyiben előre egyeztetik az időpontot.

P /2006. sz.


Lelkipásztori Napok

 

Ugyancsak a Biblia Évére való tekintettel július 6 és 8 között első alkalommal rendezzük meg egyházmegyénkben a Lelkipásztori Napokat.
A helyszíne: a Szent Alajos Konviktus. 
A témája: A Szentírás az életünkben. 
A célja: indíttatást nyújtani és nyerni a plébániai biblikus lelkipásztorkodás megújítására.
Jelentkezési idő: június 23-ig.
Számítunk a lelkipásztorokra, szerzetesekre és a biblia-apostolkodásban, plébániai munkában és a hitoktatásban elkötelezett világi hívekre, plébániánként 2-4 személyre.

P /2006. sz.


Biztosítási alap

 

Közismert, hogy július 1-től indul az egyházmegyei biztosítási alap létrehozása.  Tehát ettől a dátumtól lehet befizetni minden plébániának a biztosított épület értékének megfelelő biztosítási összeget.  És a begyűlt összegből bármely plébánia kamatmentes kölcsönt vehet fel épület-felújítási munkálatok elvégzésére.

 

P 2006. sz.


Irodabútorok igényelhetők

 

A Püspökségünk külföldi segélyszállítmányban irodabútorokat kapott.  Ezekből a használt bútorokból minden plébánia igényelhet.  A kérvényt Pallai Kristófhoz juttassák el.  A kapott bútorokat leltárba kell foglalni.

P /2006. sz.


Használt Dantherm igényelhető

 

Mivel a Kálvária templomba bevezették a földgázt, felszabadult az eddig használt Dantherm kályha.  Ha tehát valaki igényt tart rá, jelezze a Püspökségen, hogy felszerelné a templomában.
Kérjük, jelezzék, ha bárhol felszabadul hasonló Dantherm kályha, hogy az esetleges további igényeket kielégíthessük.

P/2006. sz.


Ostyasütőde és varroda

 

Dr. Fugel Adolf Svájcban élő paptestvérünk jóvoltából Püspökségünk ez év elején új ostya-sütő gépet kapott ajándékba.  Abban a reményben, hogy megrendelőink észrevették ostyáink minőségi változását, várjuk további megrendelésüket.
Mint ahogy az egyházi varroda is várja, hogy az elkopott miseruhákat felújíttassák, vagy éppen újakkal cseréljék fel.

 

P/2006. sz.


Binációk befizetési kötelezettsége

 

Nem győzöm eleget hangsúlyozni a 951. kánon 1 §-át, amely szerint a pap, aki egy napon több misét mutat be, csak egyetlen miséért tarthatja meg a miseadományt, a többit pedig az ordinárius által előírt célra be kell fizetnie.

 

Szatmárnémeti, 2006. június 19.

Schönberger Jenő

püspök

 

 

 

 

**************************************************************************************

 

 

 

Változás a bérmálás szertartásában


Az evangélium után a plébános a következő szöveg mintája szerint bemutatja a bérmálandókat a püspöknek.

Főtisztelendő Püspök Atya! Mint az ... egyházközség lelkipásztora, bemutatom ... hívemet (és a más plébániákból ide bérmálkozni jött híveket, összesen ... hívőt), akik odaadóan és lelkiismeretesen készültek a bérmálkozásra, és a szentség kiszolgáltatását kérik.

A püspök homiliája után, következik a keresztségi ígéret megújítása és még három ígéret letétele az alábbi módon:

Püspök: Kedves bérmálkozók! Mielőtt megkapnátok a Szentlelket, újítsátok meg a kereszt-ségi fogadalmat. Idézzétek emlékezetbe azt a hitet, amelyet a keresztség felvételekor meg-vallottatok, illetve, amelyet szüleitek és keresztszüleitek vallottak meg egykor az Egyházzal egységben. Feleljetek együtt arra mindnyájan, amit az Anyaszentegyház nevében kérdezek tőletek:

Püspök: Ellene mondotok-e a sátánnak, minden cselekedetének és minden csábításának?

Bérmálandók: Ellene mondunk!

Püspök: Hisztek-e Istenben, a mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében?

Bérmálandók: Hiszünk!

Püspök: Hisztek-e Jézus Krisztusban, Isten egyszülött fiában, a mi Urunkban, aki Szűz Má-riától született, kínhalált szenvedett, akit eltemettek, de feltámadt a halálból, és ül az Atyának jobbján?

Bérmálandók: Hiszünk!

Püspök: Hisztek-e a Szentlélekben, Urunkban és Éltetőnkben, akiben a mai napon a bérmálás által különleges módon részesültök, amint Pünkösdkor az apostolok részesültek?

Bérmálandók: Hiszünk!

Püspök: Hiszitek-e a katolikus Anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test föltámadását és az örök életet?

Bérmálandók: Hisszük!

A püspök ezekkel a szavakkal fogadja el a hitvallást:

Ez a mi hitünk. Ez az Anyaszentegyház hite is, amelyet boldogan vallunk Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.

Bérmálandók és hívek együtt válaszolnak: Ámen!

Püspök: Még három ígéretet várok el tőletek a keresztény élet vállalására vonatkozóan: Ígéritek-e, hogy a katolikus szent hitet mindenkor hűségesen megtartjátok és attól semmi féle csábításra, vagy földi érdekből el nem pártoltok?

Bérmálandók: Ígérjük!

Püspök: Ígéritek-e, hogy majd házasságotokat Isten és az Anyaszentegyház törvényei szerint kötitek meg, hogy gyermekeiteket katolikus szellemben nevelitek?

Bérmálandók: Ígérjük!

Püspök: Ígéritek-e, hogy a katolikus keresztény tanításhoz mindenben és mindenkor hűségesek maradtok, hogy a közéletben is mindenkor Isten törvényeinek és az Egyház tanításának szellemében dolgoztok?

Bérmálandók: Ígérjük!

Püspök: Most a szülőkhöz és a bérmaszülőkhöz fordulok:

1. Szülők és bérmaszülők! Ígéritek-e, hogy gyermekeiteket szóval és példával segítitek, hogy az elhangzott fogadásaiknak megfelelően mindig keresztény módon éljenek és viselkedjenek?

Szülők és bérmaszülők: Ígérjük!

Püspök: Most pedig a már megbérmáltakhoz fordulok. A mai bérmálás emlékezteti őket egykor tett fogadásaikra és felelősségükre, hogy a bérmálkozókat körükbe befogadják és a keresztény életben segítsék!

2. Akarjátok-e bérmálástok kegyelmeit magatokban feléleszteni, és ígéreteiteket hűségesen megtartani?

Megbérmáltak: Akarjuk!

Püspök: 3. Ígéritek-e, hogy a bérmálkozókat az egyházközség életébe befogadjátok és őket, mint nagyobb testvérek a keresztény életben segítitek?

Megbérmáltak: Ígérjük!

Püspök: Erősítsen meg benneteket a Szentlélek Isten hét ajándékával, hogy keresztségi fogadalmaitokat és ünnepélyes ígéreteiteket hűségesen megtartsátok.


Miután a püspök imádságban lehívja a Szentlelket, krizmával megkeni a bérmálkozókat, akiket a helynek megfelelően állítanak fel a templomban vagy a templomon kívül.

Tanítsuk meg a bérmaszülőket is, hogy a krizmával való megkenés alatt jobb kezüket a bérmagyermek jobb vállára tegyék fel, így fejezve ki bérmaszülői kötelességük vállalását.

Egyetemes könyörgési minták bérmálásra


Vezesd Urunk Egyházadat az igazság, a szeretet és a lelki egység útján

Őrizd meg Szentatyánkat N. pápát épségben és biztonságban Isten szent népének kormányzására

Áraszd ki Urunk Krisztus világosságát az Egyház püspökeire és papjaira

Könyörögjünk Urunk a megbérmáltakért, hogy hitükből táplálkozva és a szeretetben megerősödve, életükkel tanúskodjanak Krisztusról

Könyörgünk Urunk szüleinkért, bérmaszüleinkért, hogy szavukkal és példájukkal szüntelenül buzdítsanak bennünket Krisztus követésére

Adj Urunk az egész világnak békességet és add meg a népeknek az igaz egyetértést

Könyörgünk Urunk Isten szent egyházáért, hogy a Szentlélek ereje által terjedjen az egész világon

Könyörgünk Urunk az egész világért, hogy az emberek testvéreiknek tekintsék egymást, és egy szívvel keressék Isten országát

Hajolj le Urunk irgalmas szívvel a megfáradtakhoz és könnyítsd meg számukra az élet terheit

Mutasd meg jóságos arcodat a betegeknek és a szenvedőknek és adj nekik vigasztalást

Elhunyt szeretteink szentséges szíveden leljék meg az örök nyugodalmat

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro