RO HU DE
Kategóriák
2020. június. 4.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Messiás Dávidnak a fia? Mk 12,35-37

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
A betegség hivatássá válhat
2010. 02. 3.     

Megtelt csütörtökön a szatmárnémeti Székesegyház a betegek világnapi szentmisén.

A betegek világnapját immár hetedik alkalommal ünnepli búcsúnyerési lehetőséggel egybekötött szentmisével a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye. Különleges alkalom ez, amikor betegek eljönnek – a Lourdes-i jelenés napján – együtt imádkozni.

Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök, a szentmise főcelebránsa is utalt bevezetőjében a Lourdes-i Szűzanya-jelenésre, a sziklabarlangban fakadt csodás forrásra, amit ma is sok beteg keres fel a gyógyulás reményében. Ugyanúgy, ahogy a Betegek Világnapi szentmisére is minden évben sokan ellátogatnak – imádkozni gyógyulásukért, hozzátartozóik gyógyulásáért, vagy orvosként, betegápoló-, beteglátogatóként segítségért, hogy hivatásukat küldetésükhöz híven tudják végezni.

 

 


Ft. Hársfalvi Ottó prédikációjában elmondta, II. János Pál pápa azért rendelte el 1992-ben már betegen, ezt a világnapot, hogy – ahogy Ő fogalmazott – az Isten népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek és segítse elő a szenvedés megértését. Beteget ugyanis, igazán megérteni csak beteg ember tud. Aki maga is beteg volt, beteg, vagy aki nap mint nap ott áll mellettük, gondozza és ápolja őket.

„Ismerjük Szent Pál Apostolnak a tanítását az egy testről. Az egy testnek sok tagja van, mindegyiknek megvan a maga rendeltetése és feladata. Így vagyunk mi is – mondja az Apostol –, mint Krisztus testének a tagjai. Bár különbözőek vagyunk, mégis egyek. Ha tehát az egyik tag szenved, akkor vele együtt szenved a másik is. (…)  Ez az igazi közösség. A betegeit, öregeit nem idegen sejtként kezeli, hanem magáénak tudja és egyé tud válni velük szívben, lélekben.”

A hivatások évéhez kapcsoltan az általános helynök kijelentette: „A betegség és a szenvedés hivatássá is válhat. Amikor az erőtlenségtől, betegségétől szobájába zárva, ágyhoz kötve tehetetlen az ember; amikor már nem tud tevékenyen részt venni a család gondjaiban, akkor hivatássá válik maga a betegség, a szenvedés. Hivatássá válik a beteg ember számára, maga az imádság is. Főleg, amikor eljut oda, hogy már nem magáért, nem a maga egészségéért imádkozik, hanem másokért. Akkor már túllépett egy olyan kritikus ponton, amit csak a hit, a remény és a szeretet adhat meg.”

Hársfalvi Ottó a prédikációját a következő gondolattal zárta: „Nélkületek sokkal szegényebb lenne a Világ. Kevesebb lenne a szeretet, a türelem, a jóság, a szelídség, a kedvesség, a csend és az alázat. Igen értékesek vagytok. Isten kedves és bölcs ajándékai. Áldjon meg benneteket az Úr és imádkozzatok értünk, mert nekünk sokszor már időnk sincs imádkozni.”

A Szatmári Római Katolikus Püspökség Kórházpasztorációs Irodája idén is megpróbált minél többeknek lehetőséget adni, hogy részt vehessenek ezen a különleges alkalmon. Ezért, az egyházmegyei diakóniához tartozó lelkiségekkel, csoportokkal együttműködve a személyes megszólításon túl, a Máltai Segélyszolgálat szatmári kirendeltsége által szállítást is biztosítottak az azt igénylőknek.

 

 

 

A rendhagyó szentmise keretében idén is lehetőség volt a felajánlási adományok átadására. Idén a Reménység Központ, az egyházmegyei Caritas Házi Betegápoló Központja, a mezőfényi önkéntes beteglátogatók, a Férfiszövetség képviselői és a Kórházpasztorációs Iroda vezetője adta át  adományát.
A kivételes hangulat a szentmise végéig megmaradt, amikor is Lőrincz Bernadette, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont XI. A. osztályos tanulója elszavalta Reményik Sándor - Gyógyíts meg! című versét.

Kapcsolódó hanganyag:

 

 

Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök, a betegek világnapján tartott prédikációjának rögzített hanganyaga (Székesegyház, 2010)


 

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro