RO HU DE
Kategóriák
2020. június. 2.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Én vagyok Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene? Isten nem a halottak Istene, hanem az élőké. Mk 12,18-27

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
A mennyország ajtaját nyithatja ki
2014. 02. 12.     

A betegek szentségét ajánlotta a Betegek Világnapján Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök híveinek.

 

A betegekért mutatott be szentmisét Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök kedden este hat órától, a Szűzanya Lourdes-i jelenésének ünnepén, a 22. Betegek Világnapján. A mellékoltároknál és a bejáratnál is álltak az emberek, teljesen megtöltötték a Székesegyházat. Sokan saját betegségüket hozták az Úr elé, mások hozzátartozójukért imádkoztak, ismerős, vagy ismeretlen szenvedőkért kérték a Jóisten áldását.

 

Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök a szentmise elején köszöntötte a betegápolókat, a beteglátogatókat és a betegeket - utóbbiakért ajánlotta a szentmisét: "Isten adja meg azt a kegyelmet nekik, hogy megérezzék az isteni segítséget, és mindig érezzék, égi Édesanyánk ott áll minden beteg gyermeke ágya mellett. A betegség titok. Krisztus vállalta a szenvedést, ezáltal példát adott, hogy a mi keresztjeinknek, a betegségünknek, szenvedésünknek is van értelme az Övével egyesítve. Tegyük meg! Ajánljuk fel a mieinkért, szeretteinkért, közösségeinkért, egyházmegyénkért, az egész világért.

Szentbeszédében a püspök két édesanyáról szólt, melyek ott állnak minden beteg mellett: "Huszonkét éve már, ezen a napon, Boldog II. János Pál pápánk óhajából a Betegek Világnapját tartjuk. Azt hiszem ez a legnagyobb ajándéka a mai napnak, hogy szerte a világon imádkoznak a betegekért, velük együtt, kérve a lelki gyógyulást, a testi gyógyulás mellett. Erőt a kereszthez, amely alól senki sem tudja kivonni magát. Nem mindenkinek egyforma ez a kereszt, de nincs olyan ember, akinek ne lenne. Amikor Szentatyánk a Betegek Világnapját elrendelte, két édesanyát állított minden testvérünk mellé. Az egyik a Boldogságos Szűzanya, aki figyelmes, azonnal észreveszi, mire van szükségünk ahhoz, hogy újra örülni tudjunk, a másik pedig az Anyaszentegyház. Jézus erre a második édesanyára bízta a szentségeket, hogy kiszolgáltassa. A betegek szentségét is tehát az egyházra bízta. Sajnos azonban nagyon sokan mégis fenntartással, félelemmel viszonyulnak hozzá. Az Egyház szeretné, ha adhatná minden gyermekének, amikor arra szükség van. De mit tesznek a hozzátartozók? Félnek megijeszteni a beteget. Mit tesznek a betegek? Félnek megijeszteni a hozzátartozókat, és így elmarad... Testvéreim, aki súlyos beteg, a szentségben megerősödhet. Először is jó szentgyónást végez, amely egészségessé teszi a lelkét, és a beteg testére is jó hatással van. Az Anyaszentegyház ugyanakkor felkínálja a teljes búcsú kegyelmét a betegágyon. Kell ettől nagyobb vigasz valakinek? Ezzel egy egész életet le lehet zárni úgy, hogy minden szégyenkezés, és minden félelem nélkül merünk majd odaállni a Jóisten elé. A beteg hitvallást tesz, majd a pap megkeni olajjal homlokán és két tenyerén."

 

XVI. Benedek pápát idézve mondta, a betegek szentségében csatlakozhatunk az Olajfák hegyén szenvedő Krisztushoz: "Ez az olajjal való megkenés arra emlékeztet minket, hogy kapcsolódunk Jézushoz a félelmeinkkel és szenvedéseinkkel együtt. Kérjük ezt a csodálatos ajándékot, a betegek szentségét, és ha testvérünket látjuk, szüksége van rá, ne mulasszunk el segíteni, hogy felvehesse a szentséget. A mennyország ajtaját nyithatja ki számára."

 

A szentmise felajánlási adományait idén - a betegek szentségét kiszolgáltató papot megjelenítve - Ft. Jakab Norbert, valamint a betegek szolgálatában hivatást kapott személyek, különböző közösségek képviseletében - az Egyházmegyei Caritas szervezet,  a Boldog Scheffler János Központ, a Máltai Segélyszolgálat, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szeretetszolgálat csoportja és az Egyházmegyei Kórházpasztorációs Iroda -  adták át. A Betegek-világnapi szentmise megszervezésében a Kórházpasztorációs Irodának ez alkalommal is segítséget nyújtott a Máltai Segélyszolgálat Szatmári Kirendeltsége - a betegek szállításával -, valamint az Egyházmegyei Caritas Szervezet - a résztvevők megajándékozásával.

 

A Betegek Világnapjához kapcsolódva Nagykárolyban, Nagybányán, Máramarosszigeten, valamint az egyházmegye számos más pontján is tartottak szentmisét.


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro