RO HU DE
Kategóriák
2020. június. 4.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Messiás Dávidnak a fia? Mk 12,35-37

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
Az öröm forrása
2010. 12. 28.     

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye második védőszentjének, Szent János evangélistának napján a szatmárnémeti Hildegárda templom ünnepelte búcsúját.

 

A Szent János apostol és evangélista templom búcsújára gyűltek össze a hívek december 27-én hétfőn este hat órától. A nagy múltú, és a szatmári hívek életében a jelenben is fontos szerepet betöltő templom ünnepi szentmiséjét Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök celebrálta.

A szentmise elején a püspök atya Szent János evangéliumára utalt, amikor azt mondta, írásaiban sokszor hangsúlyozza, hogy Isten a szeretet. „Ha szeretetből teszünk valamit másoknak, a tettünkben Isten is benne van. A szeretetszolgálat évében ez különös hangsúlyt kap, egy egész év áll a rendelkezésünkre, hogy Szent János szellemében mi is valóban ráérezzünk a szeretetre, és ahogyan Isten fia szeretettel szolgált nekünk, úgy mi is szeretettel tudjunk szolgálni másoknak."

 

A búcsú szónoka Ft. Seffer Dániel nagykárolyi spirituális volt, aki szentbeszédében igyekezett az evangélista személyét Jézussal való kapcsolatában bemutatni: „Szent János apostol különleges helyet foglal el az apostolok között, és bár az Apostolok Cselekedeteiben olvassuk, hogy a zsidó főtanács tanulatlannak nevezi őt, mégis tőle maradt ránk a negyedik evangélium, a jelenések könyve, és három csodálatos levél. Ha végigolvassuk ezeket, sokat megtudhatunk lelki világáról, gondolkodásmódjáról, és szeretett mesterével való kapcsolatáról. Az evangéliumában soha nem nevezi meg magát, csupán ennyit ír: a tanítvány, akit Jézus szeretett. Valóban szereti őt Jézus, a kereszten függve édesanyját bízza rá. A tanítványok között ő a legfiatalabb és fiatalságának minden lelkesedésével, lendületével és ragaszkodásával követi Jézust, akit néha csak Péter, Jakab és János kísérnek el. Ő akkor is Jézussal marad, amikor minden apostola elhagyja. Egyedüli apostolként áll a kereszt alatt.

 

Mindez igazolja Szent János kijelentését: 'Ami kezdettől fogva volt, amit hallottunk, amit saját szemünkkel láttunk, amit szemléltünk és kezünk tapintott, az élet igéjét hirdetjük nektek.' János szemtanúként és fültanúként ír mindenről egy konkrét céllal: 'Ezeket azért írjuk le, hogy örüljetek és örömötök teljes legyen.' Ezek a szavak az igazi öröm forrásai lehetnek a mai ember számára."

 

Seffer Dániel a gyors információáramlás, a felületes tájékozódás, és üres kapcsolatok világában az evangéliumot nevezi meg életünk biztos pontjaként, mely elvezet az igazi örömhöz: „Biztosak lehetünk abban, hogy az információ, amit János evangélistától hallunk igaz, megcáfolhatatlan és nincs benne ellentmondás. Ez az élet igéje, a te életedé is! Isten igéje közösségbe kapcsol egymással és Krisztussal. (...) János apostol arra buzdít minden gyermeket, fiatalt, felnőttet és időst, hogy örüljünk, hiszen tudunk adni. Mindannyian adhatunk egy mosolyt, egy jó szót, egy baráti vállveregetést. Ezekben mindannyian gazdagok vagyunk, és ha úgy akarjuk, sohasem fogyunk ki belőlük. A te életed is annyira gazdag, hogy nem tarthatod meg magadnak. Ez a forrása az örömnek, mely lelki kapcsolat közted és Isten között. Öröm az, hogy éghetünk és égnie kell annak, aki gyújtani akar."

 

A szentmise végén idén is sor került a szokásos János napi borszentelésre, majd a hívek közösen elmondták a teljes búcsú nyeréséhez szükséges imákat.


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro