RO HU DE
Kategóriák
2020. március. 29.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Élet a hitben:
Dicsőség, szenvedés előtt
2017. 04. 9.     

Az Úr Jézus belemerült a mi emberségünkbe és az emberi közvélemény, az emberi gonoszság elsodorta őt - mondta virágvasárnap, a székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisén Schönberger Jenő püspök.

 

Virágvasárnap a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hívei megtöltötték a templomokat, készülve a kezdődő nagyhétre, amelyben a keresztények világszerte megélik a legnagyobb ünnepet, Jézus Krisztus kereszthalálát követő feltámadását, a megváltás titkát. Az elmélkedés, az imádság ilyenkor még mélyebb, a hívek egészen közel kerülnek Krisztus szenvedésének történetéhez, és ezt segítette virágvasárnap a passió, amely második evangéliumként hangzott el a szatmárnémeti Székesegyházban is. Előtte azonban, a szentmiseáldozat bemutatásának elején, Schönberger Jenő püspök asszisztenciájával a bejárat mellett felállított asztalhoz vonult, ahol megszentelte az elhelyezett barkaágakat.

Virágvasárnap megünneplése rendkívüli - mondta a bejárattól elhangzott, első evangéliumot követő szentbeszédének elején. „Két evangéliumot hallunk és mintha ez a kettő nem lenne összhangban: Jézus jeruzsálemi dicsőséges bevonulása, illetve a szenvedéstörténete. Amikor Jézus bevonul Jeruzsálembe, mindenki ujjong, hozsannázik, majd pedig minden megváltozik, Jézust keresztre feszítik és meghal. Mi történt? Jézus változott volna meg? Nem, hanem az a tömeg, amely előbb ujjongva, ruháját teríti elé, pálmaágakat lenget, aztán egyszer csak szembefordul vele. A pálmaágakból nádpálca lesz, amellyel megütik őt, a leterített ruhákból vörös köpeny, amellyel Jézust kigúnyolják. A hozsannakiáltás a 'feszítsd meg' kiáltásba változik. Mi történhetett? Jézus beállt a világ sodrásába és ez őt sem tudta talpon tartani. Az Úr Jézus a feje búbjáig belemerült a mi emberségünkbe és az emberi közvélemény, az emberi gonoszság elsodorta őt. De Jézus az Atya Istenbe volt belehorgonyozva. A passióban megcsodálhatjuk, ahogy nem üt vissza, nem tart haragot. Tudja, neki azért kell a gyűlölet kereszttüzébe állnia, hogy bennünket megváltson. Ő kitartott mindvégig értünk. Ha innen nézzük teljes kudarc ,ha viszont onnan, fényes győzelem. Ez a megváltásunk titka és a fölötte való elmélkedésre hív ma meg az Egyház. Merjünk a megváltásunk titkába belemerítkezni! És a mai nap csak a nyitány. A szent három nap nagycsütörtök estével kezdődik, és nagypéntek liturgiájával, majd pedig húsvét nagyszombat esti vigíliás szertartásával folytatódik. Ez a három nap megváltásunk ünnepe. Aki megtehetné és mégsem vesz részt a szent három nap szertartásain, elmulasztja a húsvétot" - zárta gondolatait a püspök, majd a ministránsokkal az oltárhoz vonult.

 

A székesegyház kórusának előadásában a passiót ülve hallgatták a hívek, akik a szentmise végén barkaágakkal kezükben léptek ki az utcára. A napsütéses időben sokan választották, hogy gyalogosan térnek haza és viszik magukkal végig az utcákon a nagyhét kezdetének jelét, a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető zöld ágakat.


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro