RO HU DE
Kategóriák
2020. február. 29.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
Élet a hitben:
Három évesek lettek
2013. 10. 16.     

Ünnepeltek kicsik és nagyok a nagykárolyi Klaus Winter Integrációs Központ hároméves születésnapján.

 

A Klaus Winter Integrációs Központ kedvezményezettjei, barátai, segítői töltötték meg az intézmény kápolnáját kedden délután fél öttől, hogy együtt álljanak meg az indulás óta eltelt három év öröme mellett. Épp három esztendeje ugyanis, hogy Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök a támogató Jeruzsálemi Szent Lázárról nevezett lovagrend és a Német Fogorvosok Szövetsége, valamint a nagykárolyi közösség előtt megszentelte és útnak indította a hátrányos helyzetű gyerekekkel és családokkal foglalkozó Központot.

 

A keddi ünnepségen Hompoth Mária korábbi-, és Hompoth Lehel jelenlegi vezető mutatta be az eltelt idő mérföldköveit, az elért eredményeket, majd a gyerekek műsora örvendeztetett meg minden jelenlévőt. A működés eddigi tapasztalatairól, Hompoth Lehel kérdésünkre elmondta, a helyi közösség társadalomba való integrálásához fontos, hogy óvodás kortól megkapják a szükséges segítséget: "Alap nélkül nem lehet integrálni, így nagyon fontos, hogy óvodába járjanak a gyerekek. Velük a későbbiekben sokkal könnyebb úgy együttdolgozni. Nagyon kemény munkával jár, de ha megvan rendszeresség, valamint a kitartás a pedagógusok és a gyerekek részéről, szép eredményeket érhetünk el."

Az integrációs központban óvoda és napközi működik. Az óvodát huszonöt gyerek látogatja. Ők reggel nyolctól este hat óráig vannak bent, közben háromszori étkezést kapnak, és napközben aludnak is. A napközit szintén huszonöt fiatal látogatja. A nagyobb, iskolás korú gyerekek a tanítás után érkeznek, előbb kétfogásos meleg ebédet kapnak, majd két pedagógus foglalkozásával megoldják a házi feladataikat, igyekeznek behozni a társaikkal szembeni lemaradásaikat. Nagy hangsúlyt fektetnek ugyanakkor az erkölcsi és vallási nevelésre, sokan felnőttkorban keresztelkednek, készülnek fel az elsőáldozásra, bérmálkozásra a Központ segítségével, hogy aztán egyházi esküvőjük lehessen - erre külön odafigyelnek.

 

Örömükre szolgál, hogy a jelenlegi kereteket betöltő gyerekcsoport mellett a régi barátok is visszatérnek a különböző ünnepi alkalmakkor együtt lenni. De jönnek sokan segíteni akarók, önkéntesek, egyetemisták, akik szolgálatukért semmit nem várnak cserébe.

 

A jövővel kapcsolatban Hompoth Lehel elmondta, szeretnének tovább haladni a megkezdett úton, még magasabb színvonalon dolgozni, és minden időben a legmegfelelőbb választ adni a rászorulók igényeire. Kiemelte, a Központ nem csak addig szeretné a közösség családjait követni, amíg az óvodás, vagy iskolás korú gyermekük látogatja foglalkozásaikat: "Most lesz az első olyan generáció, amelyik az elejétől kezdve velünk volt és elhagyja az óvodánkat. Szeretnénk az ő életüket tovább követni, segíteni".

 

Végül az integrációs központ vezetője, Hompoth Lehel kifejezte háláját Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspöknek és Ft. Borota Ottó helyi plébánosnak, hogy folyamatosan kísérik és segítik a munkájukat.

Hompoth Lehel


 

További képek:


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro