RO HU DE
Kategóriák
2020. február. 28.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
Élet a hitben:
Havas tájon suhanni szánon…
2016. 01. 26.     

Leesett a hó, szikrázott a napsütés szombaton reggel, ezért nem tétováztunk sokáig s megkezdtük a csúszkapálya kialakításának előmunkálatait.

 

„ - Be áldott vagy, mi édes Istenünk,

hogy elküldted a szép fehér havat! - „

(Dsida Jenő: Havas délután)

 

A Piarista Nővérek gyermekotthonának udvarán ezen a héten, szombaton megkezdődött a felkészülés a 2030-as téli olimpiára a havas domboldalon való lesiklás sportág legkülönfélébb sporteszközeivel.

 

Leesett a hó, szikrázott a napsütés szombaton reggel, ezért nem tétováztunk sokáig s megkezdtük a csúszkapálya kialakításának előmunkálatait. Adott volt egy finom ívű, visszafogott lejtésű kocsifelhajtó, és néhány centis, de egységes hótakaró mindenütt az udvaron. A fénylő, friss levegőben hamar összeszedtük a munkaeszközöket: kesztyűk, lapátok, talicska, vizesvödör, s munkára fogtuk őket.

 

Először több hókupacka havat gyűjtöttünk az udvar különböző pontjairól, ezzel igyekeztünk megvastagítani a már adott hótakarót a lejtőn. Ezt követően nagy figyelmet fordítottunk a lejtő ívének megőrzésére, a hatékony taposási technika kialakítására, majd a kezdetben még permetszerű, később áradóbb locsolási módszer alkalmazására, s mindeközben a folyamatos tesztelést is szem előtt tartva. A biztonságtechnikai szempontok figyelembevételével hajdanvolt autógumikból védőkorlátot alakítottunk ki a siklás irányának biztonságos mederbe terelése érdekében. Mire elkészült az ebéd, mi is elkészültünk a vállalkozás ránk eső felével, a pálya és az ügy végleges elsimítását pedig az anyatermészetre bíztuk.

A finom ebéd és nagyon gyors alvás után lelepleztük családjaink legkisebbjei előtt délelőtti összeesküvésünk nagy titkát, a siklás boldog örömét. Ezután már kacagástól, biztató, sürgető kiabálástól és a szánkó visszahúzása feletti vetélkedés zsivajától volt hangos az udvarunk. Különböző csúcsokat sikerült felállítani, majd megdönteni: a „ki siklik, kivel párban a legmesszebb" klasszikus versenyszámon kívül meg kell említenem a „ki nem esik le lesiklás közben a szánkó elejéről", illetve „hátsó ülőhelyéről", „ki sikít velőt rázóbban, valamint változatosabban", „ki tud ügyesebben a szánkóba kapaszkodni akár fél pár kesztyűben" számokat is.

 

A téli olimpiára új sportág bevezetését elkészítendő fejlesztettük ki a „hárman egy siklóneylonon" számot, amelyet két segítőnek kellett lendületbe hoznia, majd a pálya egy adott pontján az útjára bocsátania. Előfordult, hogy a segítők nyertek, ugyanis a siklani vágyó versenyzők félúton lemaradtak a sebes nejlondarabról. Az olimpiai válogató versenyzői több korosztályban indultak. Délután a legfiatalabbak mérték össze elszánt bátorságukat, majd sávosan következtek a felnövekvő generáció tagjai, végül, a sort bezárva, a már felnövekedettek. A valódi rátermettséget a vacsora után lezajlott úgynevezett „holdfény csuszamlás" mérte le igazán. Amikor is a mindenre elszánt, energiában még tobzódó ifjúság speciális látási viszonyok között, holdfényben is próbára tehette magát.

 

A tapasztalatokat összesítve elmondhatjuk, a hétvége tartalmas volt, az élmények várakozáson felüliek. A jövőre való kitekintés azonban egyre gyarapodó aggodalmat hordoz, nagy szomorúsággal tekintünk a közeledő felmelegedés elébe.

Bori nővér
 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro