RO HU DE
Kategóriák
2020. június. 4.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Hogyan mondhatják az írástudók, hogy a Messiás Dávidnak a fia? Mk 12,35-37

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
Isten jelenében és jelenlétében
2014. 09. 30.     

Szemléletváltást kért híveitől az Idősek Világnapján tartott szentmise prédikációjában Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök.

 

A szatmári, erdődi és ugocsai esperesi kerületekből is érkeztek hívek szeptember 27-én a szatmárnémeti Székesegyházba, hogy részt vegyenek a tizenegy órától tartott püspöki szentmisén. Világnapjukhoz kapcsolódóan a Szatmári Egyházmegyében már évek óta megemlékeznek az idősekről, szombaton is értük mutatta be a legszentebb áldozatot Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök. A szentmise elején azokért imádkozott, akik "az évek keresztjei alatt igyekeznek a boldog örökkévalóság felé", de imáját emelte még a másnap kezdődött családszinódus sikeréért, és megemlékezett Páli Szent Vincéről is, akinek szombaton az emléknapja volt.

 

Szentbeszédében a szemléletváltás szükségességére hívta fel a hívek figyelmét: "Ha az életünket az evangéliumba beágyazva szemléljük, létrejön bennünk egy szemléletváltás, amit maga az Úr Jézus hoz el az életünkbe. Ahogy megszülettünk, a jelen világban élünk, növekszünk és emberi testünk kiteljesedik, majd megöregszik és visszatér a porba. De amikor megkereszteltek minket, beléptünk az Egyházba, Isten világába. Ezt az emberi testet egy lélek élteti, az is kiteljesedik, és az ember egyszer csak úgy érzi, megállt az idő. A lelki érettség szintjén megáll az idő, mindenkinek ugyanolyan fiatal marad a lelke, csak a teste fáj, ahogy öregszik. Ezt a másik életet Jézus hozta, ez egy idők feletti élet. Istenben a múlt és a jövő jelen, Ő együtt látja az egészet. Isten jelenében élünk, s mi is úgy kell magunkat tekintsük, a jelenben. A Mindenható az, aki velem volt és a kezemet fogta, amikor gyermek voltam, elkísért életem minden útján és most is itt van velem. Akkor is, ha megöregszem, ha szenvedés ér, bármi történik, Isten örök jelen. Így nem történhet semmi velem, amit katasztrófának kellene felfogjak. Ha megőszülünk, ráncosak leszünk, mind Isten kegyelme. Megéljük az idők haladását, de odabenn mind fiatalok maradunk, Isten gyermekei vagyunk attól függetlenül, hány évesek vagyunk."

Isten jelenlétében: "Ha ezt a szemléletváltást meg tudnánk élni, akkor egészen másként viszonyulnánk az élethez. Nem akarnánk mások lenni, mint akik vagyunk, és nem akarnánk semmit másként, mint ahogy történik, mert ez Isten akarata, és jól van úgy, ahogyan Ő akarja. Persze néha eszünkbe jutnak bűneink, mulasztásaink, de soha nem szabad elfelednünk, hogy Isten szeretete mindig nagyobb a mi bűneinktől. Nem tudunk akkora bűnt elkövetni, ami meghaladná Isten szeretetét. Idősek világnapján jó, ha elgondolkodunk és szemléletváltást hozunk az életünkbe. Azt a szemléletváltást, miszerint mi Isten jelenlétében élünk. Isten itt van, bennünk van, velünk van. Könnyű ezt mondani, és nehezebb megérteni. Könnyű erről beszélni, ugyanakkor minden nap, újra és újra erőt meríteni ebből a szemléletváltásból nehéz. De testvéreim, ez a mi hitünk, ami nem elmélet, a szentek már kétezer éve élik, kipróbáltak és működik. Higgyük el, ugyanúgy működik a saját életünkben is. El kell kezdenünk eszerint élni és megszűnik a lelkünk háborgása. A mienk lesz az igazi béke, amit Jézus olyan sokszor mond és felkínál."

 

A felajánlási adományokat idén az Egyházmegyei Caritas Szervezet Házibetegápoló Központja, a Máltai Segélyszolgálat szatmári kirendeltsége, a Reménység Klub képviselői, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak szeretetszolgálat csoportja, és a szervező Egyházmegyei Kórházpasztorációs Iroda vezetője adták át. A szentmise végén Lepedus Orsolya, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XI B osztályos tanulója szavalt verset, majd a templomból kiérkezve, a híveket szeretetvendégségre hívták. Az idősek világnapjához kapcsolódva Nagykárolyban, Máramarosszigeten és Nagybányán is tartottak szentmisét.

 


 

Nagykárolyban is ünnepelték az időseket:

 

 


 

Máramarosszigeten is szentmisével és agapéval készültek:

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro