RO HU DE
Kategóriák
2020. február. 29.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
Élet a hitben:
Patrocínium a Celestina Évben
2013. 11. 22.     

Poszet Anikó írása a Kalazanci Szent József líceum patrocíniuma kapcsán.

 

Mindig csodálattal tölt el az a gondolat, hogy milyen nagyszerűen felépített az egyházi év. Egyszerre logikus és lélekemelő, harmonikus és gyönyörködtető, ahogy Isten egyszerre maga az Igazság és a Szépség. Ebbe a harmóniába illeszkedik bele egy különleges és egyedi ünnep, a piarista iskolák „búcsúja", Kalazanci Szent Józsefnek, mint a kegyes iskolák védőszentjének ünnepe, amit minden olyan városban megtartanak, ahol piarista iskolák működnek. A Patrocínium november végére esik, Krisztus Király és Advent első vasárnapjához közel, így egybeesik az új egyházi év meghirdetésével.

A következő év Nagykárolyban kettős jelentésű és ez a két tartalom kiegészíti egymást: a Püspök úr az egyházmegyénkben az Önátadás Évét, a piarista nővérek Celestina Donati Jubileumi Évet hirdetnek.

 

125 éve alakult meg a Piarista Nővérek Kongregációja, 10 éve vannak jelen városunkban a nővérek, akiket mindig kisebb-nagyobb gyermeksereg vesz körül. Celestina Donati élete önátadás volt, minden idejét, erejét, munkáját, szeretetét átadta Istennek a gyermekek szolgálatán keresztül. Semmit sem tartott meg magának: „Szeretetemnek Irántad, hitemnek Benned nem lehetnek határai." Cserében boldogságot kapott: „Általad magamban őrzök minden embert. Csak így vagyok boldog."  Az önátadás a legteljesebb válasz a magát nekünk adó Isten szeretetére: „Csak a szeretet érti meg a szeretetet." Az elkövetkező év nem is lesz elég, hogy elmélyüljünk Celestina anya lelkiségében és egy kicsit eltanuljuk tőle az önátadást.

Iskolánk a Patrocínium ünnepével kezdi ezen kettős liturgikus évet. Idén november 22-én, pénteken ünnepeltük. Már előtte mindenki készül valamivel. Több versenyt hirdettünk meg a diákoknak, mindenki megtalálja azt, amelyik legközelebb áll hozzá és amiben tehetséges: rajzverseny „Önátadás" mottóval, szavalóverseny Sík Sándor verseiből, énekverseny, sportversenyek, hiszen végre van egy gyönyörű, nagy, modern tornatermünk és a hagyományos „Kalazanci-verseny", aminek témája Kalazanci Szent József és Celestina Donati élete, lelkisége. Erre a versenyre majdnem 100 diákunk jelentkezett csapatokat alkotva. Tudásukat és kreativitásukat is pontoztuk csütörtök délelőtt a „Szent László" Közösségi Házban. Miután jól felkészültek a könyvészeti anyag segítségével nem csupán kérdésekre válaszoltak, hanem plakátot rajzoltak, himnuszt írtak, képeket ismertek fel, eljátszottak valamit a két szent életéből. A zsüribe szeretettel hívtuk meg Ágnes nővért, a lelkivezetőnket, Ft. Simon Attilát és Ft. Ruppert József piarista atyát, mint a zsüri elnökét. Természetesen az ünnepségen a díjakat és jutalmakat is kiosztunk a győzteseknek.

A Patrocínium de. 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődik, amit Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök úr celebrál és Ft. Ruppert József atya mond szentbeszédet. Ezután a „Szent László" Közösségi Házban a diákok rövid műsorral kedveskednek a vendégeknek és diáktársaknak, majd következik a díjkiosztás.

A délelőtti ünneplés után a tanári közösség kétnapos lelkigyakorlatra indul Erdődhegyre, amit iskolánk spirituálisa vezet. Nagyon várjuk ezt a csendes „elvonulást", mert lelkiekben gazdagodunk és egymásra is jobban odafigyelünk.

 

Amit egész évre tervezünk:

-         érzékeinket Istennek adni, úgy látni, ahogy Ő lát, úgy hallani, figyelni, ahogy Ő hall, azt hallani, amit Ő mond, azt beszélni, ami Őt dicsőíti és örvendezteti meg. Celestina szavaival: „Használjátok a szeretet szemeit", „Mondd meg újra fülemnek, nyíljon meg, és akkor a Te boldogító szavad megérint engem, megtérít engem és befogad boldogságodba."

-         újra felfedezni, megszeretni és megszerettetni az imát, a csendes Istenhez fordulást, a szentségimádást: „A teremtésben semmi sem szebb, semmi sem fenségesebb az imádkozó léleknél."

-         a hétköznapokban apró dolgokkal szeretni - gyermeket, diákot, egymást - „Az Isten iránti tiszta szeretetből fakadó tettek belénk lopják az Ő szívét."

Azt pedig, ami nem sikerül, ami hiányos és gyenge, Őrá bízzuk, hogy bocsássa meg, javítgassa, erősítse. Minden, amit Neki adunk, a legjobb helyen van. Örökre.

Isten áldást kérve minden jótevőnkre és barátunkra „Boldog Új Évet" kívánok a kollégáim nevében:

Poszet Anikó, a „Kalazanci Szent József" Iskola tanára

(Hamarosan részletes beszámolóval jelentkezünk a patrocínium pénteki történéseiről!)

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro