RO HU DE
Kategóriák
2020. augusztus. 11.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Ha testvéred vétkezik ellened, menj, és figyelmeztesd őt négyszemközt! Mt 18,15-20

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Élet a hitben:
Szent Rita Egyesület
2010. 03. 24.     

 

„ ... Mennyei Atyátok nem akarja, hogy egy is elvesszen a kicsinyek közül." (vö Mt.18,14)

Napközink 2005 decemberében a szatmári Hildegárda plébánia( Szent János Apostol és Evangélista) épületében jött  létre, rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekek részére.

 

Kezdetben két általános iskolás csoport működött, de azóta a gyerekek száma egyre gyarapodott, így 2007 szeptemberében kezdődő tanévet már három csoporttal - 60 gyerekkel kezdtük el.

 

Célunk a  gyerekek Isten közelében, keresztény szellemben való nevelése, lelki és szellemi fejlődésükben való  tevékeny  részvétel.

A családok és a gyerekek támogatása (rászorultságuknak megfelelően) ruhaneművel, tanszerekkel, orvosi ellátással, gyógyszerekkel.

 

Gyerekeink lakhelyük szerint Szatmárnémetibe, többnyire a város peremén élnek, szűk otthonaikban, vagy ideiglenes szálláshelyeken, néhol víz és gáz nélkül.

Súlyos szociális gondokkal ( szegénységgel) küszködő nagycsaládokban (5,6,10 gyerekes)élnek legtöbben.

Mindannyian iskoláskorúak I-X osztályosok.

Kedvesek aranyosak  -néha vadócok- de tiszta, nyitott szívű gyerekek

 

Napi programunk szerint iskola után egyenesen a napközibe jönnek. Itt meleg ebédet kapnak, majd nevelőik segítségével megtanulják leckéiket, elkészítik házi feladataikat.

Fociznak, rajzolnak, kézimunkáznak, közösségi játékokat tanulnak, zenét hallgatnak.

A nagyobbak besegítenek a takarításba, mosogatásba, krumpli pucolásba.

Lelki programjainkban a gyerekek lelkesen vesznek részt.

Napi csoportos ima, közös énekpróba, vasárnapi közös szentmise, hittanórák

Kirándulások, nyári táborok, zenés előadások, különböző ünnepekre való készülés alkalmával tehetségüket megmutathatják, kibontakozhatnak.

A szentmisén aktívan részt vesznek: énekelnek, felolvasnak, ministrálnak.


Támogatóink önzetlen hozzájárulása, a plébániai hívek szívből jött adományai, önkéntesek nagylelkű segítsége, a Szent Antal perselybe gyűlt összeg mind a gyerekek megsegítését szolgálja.

2007 nyarán létrehoztuk a Szatmári Szent Rita Egyesületet, amely jogi személyként a napközit működteti és fenntartja.

Terveinket a jövőre nézve az eddigi tapasztalataink diktálják:

- Óvódás korú gyerekek számára iskolai felkészítő csoportot létrehozni, hogy megfelelő tudásszinttel kezdjék az iskolát.

- Bentlakásos otthont biztosítani olyan gyerekek számára akik, szétzilált, hiányos családból származnak, életkörülményeik nem biztosítják a megfelelő testi-lelki fejlődést.

- A meglévő gyerekek, csoportok  létszámát bővíteni.

-Hosszú távú kapcsolat fenntartása a gyerekekkel, segíteni abban, hogy iskolai tanulmányaikat befejezzék, testre szabott szakmát tanuljanak, megfelelő életcélt találjanak, egészséges családot alapítsanak.

 

Kérjük mindazokat, akik a gyerekek megsegítésére bármilyen adományt, akár anyagi segítséget , vagy személyes önkéntes munkát tudnak felajánlani, jelentkezzenek elérhetőségünkön.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szatmári Szent Rita Egyesület Napközi Otthona

440073- Szatmárnémeti, Wolfenbüttel: 40

Tel: 0040-361.80.83.87

Solomayer Sándor

e-mail: szrita.szatmar@gmail.com

 

 

"Isten segítségével az idei 2oo9-2o1o-es tanévet már 77 gyerekkel kezdtük. Nagy örömünkre szolgál az, hogy egyre többen keresnek meg minket és kérik segítségünket.

 

A missziós munka eredményeként sok szülővel sikerül együttműködni, jó tapasztalni azt, hogy örülnek nekünk és számítanak ránk.

Sok visszajelzést kapunk a tanítok, tanárok részéről akik igazolják, hogy tanulás szempontjából is a gyerekek sokat fejlődtek, összeszedettebbek, jobban tanulnak, jók a tanulási  eredményeik és személyiségükben is sokat csiszolódtak, formálódtak.

 

A lelki nevelés is meghozza  a gyümölcsét. Évente 5-1o gyerek lesz elsőáldozó, rendszeresen járnak hittanra, naponta imádkozunk.

A vasárnapi szentmise,  a napi  evangélium olvasása, a rózsafüzér imádkozása és a szentek életét megismertető tanítás, mind-mind épülésüket, fejlődésüket szolgálja.

 

Célunk Isten közelében, keresztény szellemben nevelni a gyerekeket és életükre olyan hatást gyakorolni ami maradandó és példamutató.

 

Minden évben rendkívüli esemény a gyerekek számára a  nyári tábor, ahol egy hetet töltünk velük, gazdag program keretében.

Ezenkívül évente szent Rita napján május 22- én, különlegesebb készülettel, előadással köszöntjük pártfogónkat.

2oo8-ban szent Rita életét egybefogó koncertet készítettünk, a tavaly szent Pál évében a „ Damaszkusz" -rock-musicalt Iváncsits Tamás szerzeményét mutattuk be együtt a Hildegárda ifjúsági énekkar fiataljaival.

 

Sok a lelkes önkéntes akik naponta, hetente felkeresnek és felajánlják segítségüket. A plébániai közösség tagjai is önzetlenül segítenek.

A Mária Légió és a Nőszövetség rendszeresen hetente főzni jönnek, de sok egyéni támogatást is kapunk ki-ki mivel tud hozzájárul a gyerekek segítéséhez."

 

Kis Szétsy Erzsébet

Képek a Szent Rita Egyesület életéből:

 

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro