RO HU DE
Kategóriák
2020. június. 2.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Én vagyok Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene? Isten nem a halottak Istene, hanem az élőké. Mk 12,18-27

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Élet a hitben:
Váljon a hit cselekedetté
2015. 11. 20.     

Az egyház feladata, mindenkiben meglátni Isten gyermekét - mondta Szent Erzsébet szobra mellett, az ételosztás előtt Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök.

 

Árpád-házi Szent Erzsébet napján, november 19-én már harmadik alkalommal álltak meg a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye szeretetszolgálat csoportjainak képviselői a helyi közösség tagjaival, Szent Erzsébet egész alakos szobra mellett, hogy kinyilvánítsák közösségvállalásunkat, együttérzésünket a környezetükben élő rászorulókkal.

A délután két órától kezdődött rendezvény két részből állt: a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) templommal szembeni téren beszédek és vers hangzottak el, együtt imádkoztak a rászorulókért, rózsákat helyeztek el a segítségnyújtás szentje szobrának talapzatán, majd ezt követően ételosztást végeztek Szatmárnémeti négy pontján.

Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök az egybegyűltek előtt azt mondta, a segítségnyújtás nem egy napra szóló feladat: "Amit egynek tesztek a legkisebbek közül, nekem teszitek - mondja az Úr Jézus. Szent Erzsébet nagyon jól tudta ezt és az egész életét az Istennek való szolgálatnak áldozta, a szegényeken keresztül. A segítő szeretet szentje ő, egyházmegyénkben pedig igen sokan felvállalják a segítő szeretetet, tevékenyen részt vesznek mások megsegítésében. De nem azért teszik, mert humanisták, hanem azért, mert keresztények. Az egyház feladata, mindenkiben meglátni Isten gyermekét. Ha szabad ezt a kérdést feltennem: egy édesanya kit szeret gyermekei közül a legjobban? Mindig azt, ki éppen elesett és sír, aki éppen beteg, akinek az ágya mellett virrasztania, szolgálnia kell. A keresztény ember is így szereti rászoruló testvéreit. De ez nem egy olyan feladat, amit egyszer, Szent Erzsébet napján vagy éppen karácsonykor megteszünk, hanem motiválnia kell az egész magaviseletünket, az egész életünket és minden cselekedetünket. Előfordul, hogy nem anyagiakkal, hanem csak egy jó szóval, egy simogatással, odafigyeléssel tudunk nagyon sokat adni azoknak, akiknek éppen erre van szükségük. De nem állhat meg a hit ezen a ponton, hanem konkréttá kell, hogy váljon. Hiszen ahogyan Szent Jakab levelében olvassuk, a hit, ha nem válik cselekedetté, csak holt dolog. Árpád-házi Szent Erzsébet életét a vigyázó szeretet jellemezte. Észrevett minden szükséget maga körül és vigyázott, hogy legalább a szeretet ne hiányozzék azoknak, akik rászorulnak. Kívánom, hogy a szívében mindenkinek élő legyen a szeretet. És ha konkrétan, minden nap nem is tehetünk valamit, imáinkban hordozzuk azokat, akik legjobban rászorulnak, de minden testvért is. Hiszen Krisztusban mindannyian testvérek vagyunk."

 

A rendezvényen részt vett Soltész Miklós, a Magyar Kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A mikrofonhoz lépve, megszólalása elején pár másodperces, csendes imát kért a jelenlevőktől a bukaresti tűzesetben elhunytakért és a szenvedőkért: "Miután ilyen körben nem voltunk együtt az elmúlt napokban, arra kérek mindenkit, hogy néhány másodpercig egy fohászt mondjunk el magunkban azokért a fiatalokért, akik Bukarestben meghaltak, az ő rokonaikért és testvéreikért, azokért, akik most is szenvednek a sérüléseiktől, és azokért a román emberekért, akik fájlalják és szíven viselik az ő sorsukat."

Szent Erzsébet viszontagságos életét ismertette, abból emelt ki részleteket, majd az ő példáján a jelenben történő segítségnyújtásra buzdított: "Senki nem gondolhatja azt, hogy majd a következő hetekben, hónapokban, években teszi meg azt, amire most hívja az Úr Isten, a kötelesség és a szeretet. Mindenkinek a pillanatban, az aktuális élethelyzetben kell megtalálnia a lehetőséget a szolgálatra, a nyomorultak, elesettek, fogyatékkal élők megsegítésére. Az iskola, az egyház és a család egységéből kell gyermekeinket úgy nevelnünk, hogy megkapják azt a lehetőséget, amivel Szent Erzsébet is élni tudott. Hiszen olyan környezetben nevelkedett egy ideig, ahol a krisztusi tanítást megkapta, ahol fontos volt az, hogy mit ad át neki a család. Az emberre hat az a környezet, amelyik őt neveli, a szülőknek, de a tanároknak, a püspöknek, a papnak a segítő irányítása is" - tette hozzá az államtitkár.

A továbbiakban Ft. Dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök ismertette a szeretetszolgálat csoportokról szóló, nemrég megjelent kiadványt, Szejke Dóra, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum X.B osztályos tanulója Kozma László, Szent Erzsébet legendája című versét szavalta, majd a résztvevők rózsákat és egyéb virágokat helyeztek el, a tisztelet jeleként a Szent Erzsébet szobor talapzatán.

 

Az egyik legfontosabb része a programnak csak ezután következett, amikor a résztvevők a rászorulókért közösen imádkoztak. Végül, Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök áldásával indultak ételosztásra a szeretetszolgálat csoportok, a város legszegényebb pontjaira - hatszáz adag kolbászos, paprikás krumplit adtak kézbe, s hozzá meleg teát. A megemlékezést és az ételosztást idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

(Köszönet a fotókért Mekker Enikőnek)

 


 

További fotók:


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro