RO HU DE
Kategóriák
2024. május. 5.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Jn 15,1-8

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Élet a hitben:
2005-01 Egyházmegyei Közlemény
2010. 03. 17.     

EGYHÁZMEGYEI KÖZLEMÉNYEK - I/2005

 

P 63/2005. sz.

Szerzetesek Világnapja - 2005. február 2.

(Ezt kérem felolvasni február 2-án minden templomban és minden szentmisén!)


A katolikus Egyház szerzetesei a legrégibb időktől kezdve napjainkig az emberiség nagy jóte-vői. Példás krisztusi életükkel az Egyháznak ékességei, Krisztus országának önfeláldozó mun-kásai - akik imájukkal, önmegtagadásaikkal, vezeklésükkel és odaadó munkájukkal a legtöbbet tesznek a lelkek üdvösségéért.
Egyházmegyénkben is csodálatos munkát végeztek az élet szinte minden területén mind a női, mind a férfi rendek. Nem csoda, hogy az ateista-kommunista államhatalom az elsőszámú ellen-ségként tartotta őket számon, és mindent megtett a megsemmisítésükért. Vagyonukat elkobozta, intézményeiket államosította, tagjaikat bebörtönözte, rendi utánpótlásukat teljesen ellehetetlenítette.


Örömmel látom, hogy az alig 15 éve ismét szabadon működő egyházmegyénkben egyre több szerzetesrend telepedett le, és folytat áldásos tevékenységet Isten dicsőségére és a hívek javára. Január 30-án az egyházmegyénk területén működő mindkét rítusú szerzetesrendek tagjait közös imádságra és hálaadásra hívtam. Megköszöntem nekik, hogy elfogadták hivatásukat, és merték önfeledt szeretetben maradéktalanul Istennek adni magukat. Azért is köszönettel tartozunk, hogy szeretett egyházmegyénkben imádkoznak és dolgoznak. Ma, a Szerzetesek Világnapján, mi is imádkozunk értük, és kérjük a hivatások Urát, hogy töltse be őket szeretetével. Adjon ne-kik erőt és új hivatásokat, hogy mindig legyenek olyanok, akik magukat szabadon Isten és az emberek szolgálatára szentelik.
Most, közösen imádkozzunk el értük egy Miatyánkot és egy Üdvözlégy Máriát.


P. : Uram, hallgasd meg könyörgésünket!
H. : És a mi kiáltásaink jussanak eléd!


Könyörögjünk: Tekints Uram azokra, akik szerzetesi hivatást kaptak tőled, és fogadalmaikat a te kezedbe helyezték. Gyújtsd föl bennük, és tápláld jóságosan a szegénység, szüzesség és en-gedelmesség szeretetét. Védelmezd és vezesd őket. A szeretet tüze égjen bennük, és rajtad kívül semmit se szeressenek. Téged dicsérjenek testük és lelkük tisztaságával, és szeretetből szolgál-janak neked. Te légy az örömük, a szomorúságban vigasztalásuk, a kétségben tanácsuk, a bán-tásokban oltalmuk, a szorongattatásban türelmük, a betegségben orvosságuk, és földi életük vé-gén te légy a jutalmuk. Ámen.


P 64/2005. sz.


A hónap első-csütörtökén, első-péntekén és első-szombatján


Tekintettel az Eukarisztia Évére, minden plébánián újítsák fel, vagy vezessék be az első-csütörtöki szentségimádást.  Ajánlom, hogy lehetőleg éjjel 11-től 12-ig tartsák, de ahol a hí-vek inkább az esti szentmisét megelőző szentségimádást választják, ott abban az órában töre-kedjenek engesztelni a megbántott Istent, és mondjanak köszönetet az Úr Jézus legnagyobb ajándékáért - az Oltáriszentségért.
Mivel az Eukarisztia Évéből még 9 hónap van hátra, ezért nagyon üdvös lenne feleleve-níteni az első-pénteki nagykilencedet - a kilenc első-pénteki gyónást-áldozást -, aminek ha valaki eleget tesz, Jézus Szentséges Szívének ígérete szerint, nem hal meg végső szentségek nélkül.
Szorgalmazom, hogy minden első-szombaton imádkozzunk papi és szerzetesi hivatáso-kért.  Kérem, hogy ezt a jövőben így vezessük be: Imádkozzunk papjainkért, szerzetesein-kért, papi és szerzetesi hivatásokért!


Kérem, hogy az Úrangyala utáni fohászt a következő módosítással imádkozzuk:
Urunk Istenünk, áldd meg szentatyánkat, N. pápát, N. püspökünket, papjainkat, szerzete-seinket és a keresztény családokat! Ámen.

 

P 65/2005. sz.


Az Eukarisztia Évében engedélyezett teljes búcsúk


Az Apostoli Penitenciária 2005. január 14-én hozott Miraculorum Maximum kezdetű dekrétuma szerint:
1. Minden krisztushívő teljes búcsút nyerhet a szokott feltételek mellett, ha akár kitett Oltáriszentség előtt, akár az Oltárszekrény előtt közös szentségimádáson vesz részt.
2. Teljes búcsút nyerhetnek azok is, akik a kitett vagy az oltárszekrényben őrzött Oltári-szentség előtt, akár közösségben, akár egyedül végzik el az Esti és a Befejező imaórát.
3.  Ugyancsak teljes búcsút nyerhetnek a beteg vagy házhoz kötött hívek, amennyiben elhatározzák, hogy amint lehet, eleget tesznek a három említett feltételnek, lélekben szentség-látogatást végeznek, és elmondják a Miatyánkot, Hiszekegyet, és egy röpimát a szentségi Jé-zushoz (pl. Dicsértessék és áldassék a legméltóságosabb Oltáriszentség).
4.  Ha valaki még ezt sem tudja megtenni, úgy is elnyerheti a teljes búcsút, ha lelke mélyén csatlakozik azokhoz, akik ezt meg tudják tenni, betegségét és életnyomorát az irgalmas Istennek ajánlja, és elhatározza, hogy amint teheti, eleget tesz a három említett feltételnek.
A paptestvérek ismertessék híveikkel ezt a lehetőséget, magyarázzák meg a teljes búcsú jelentőségét, használják fel erre a szentségkitételeket, a szentségimádásokat, és adjanak lehető-séget híveiknek a szentgyónás elvégzésére.

 

A szentségimádási óra menete az Eucharisticum Mysterium előírása szerint:


a) Az Oltáriszentséget szentségtartóban vagy cibóriumban is kitehetjük nyilvános imádására. EM 60.
b) Az oltár asztalára helyezzük.  Ha hosszabb ideig tart a szentségimádás, lehet egy magasab-ban elhelyezett trónust alkalmazni. EM 62.
c) Megfelelő időt kell szentelni az imádságnak, elmélkedésnek, éneknek és a csendben való imádkozásnak.  EM 66.
d) Áldás előtt a Tanum ergo himnuszt kell elénekelni.
e) Az Oltáriszentség kitételekor lehet füstölést is végezni - letérdelve 3x3-at. (Füstölés előtt és után meghajlást végez).
f) A Tantum ergo alatt szintén végezhető füstölés.
g) A "leborulva imádjuk" szavakra mindnyájan meghajlunk.
h) A könyörgést felállva imádkozza a pap.
- Az Eukarisztia Évére való tekintettel a szentségimádást vezető pap vagy diakónus ve-gyen palástot is, és    végezzen füstölést.
- A közbeeső énekek alatt állunk.
- A végén imádkozzuk el az Oltáriszentség litániáját, s ezt kövesse a Tantum ergo.
- A szentségi áldás után mondjuk az engesztelő imádságot a káromkodásokért.
- Valamennyi szentségimádási óra végén záróénekként az Oltáriszentség föld és ég kezdetű éneket vegyük.




Szatmárnémeti, 2005. január 26.


Schönberger Jenő
püspök

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro