RO HU DE
Kategóriák
2020. augusztus. 11.

Köszöntjük
nevű látogatóinkat.

Igehelyek:
Ha testvéred vétkezik ellened, menj, és figyelmeztesd őt négyszemközt! Mt 18,15-20

Tematikus év:
Eseménynaptár
  
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Élet a hitben:
Zarándoklatok a Krisztus-közösség Évében
2012. 05. 4.     

ZARÁNDOKLATOK 2017-ben

A KRISZTUS-KÖZÖSSÉG ÉVÉBEN

*********************************************************************

„Aki zarándokol, önmaga felé tart,

Aki zarándokol, befelé figyel,

Aki zarándokol, célra talál,

Aki zarándokol, jó úton van."

*********************************************************************

 

Horvátország és Bosznia-Hercegovina

2017. május 27 - 31.

1. nap: Indulás Szatmárnémetiből a Székesegyház előtti parkolóból, reggel 5:00 órakor (RO idő). Utazás autóbusszal a Budapest - Siófok útvonalon. Pihenő, emlékezés Somogyváron, a Szent László alapította Szent Egyed bencés apátság romjainál. A lovagkirály közel húsz évig nyugodott itt és II. István király vitette át Nagyváradra, a székesegyházba. A következő megállónk a nagy uralkodó által alapított Zágrábi Püspökség székesegyháza. Imádkozunk a magyar- és horvát szentek emlékei előtt. Szállás és vacsora Károlyváros térségében.

2. nap: Reggeli. Ismerkedés a világörökség részeként szereplő Plitvicei-tavakkal. A 16 tófüzér kisebb-nagyobb vízesésekkel kapcsolódik egymáshoz. Sétával és hajóval fedezzük fel ezt a mesevilágot; nem hiába forgatták itt Az Ezüst-tó kincsét is. Továbbutazunk a Zára - Split - Makarska útvonalon. Szállás és vacsora Medjugorjéban.

3. nap: Reggeli. Délelőtt: ima a Szent Jakab templomban, majd a Rózsafüzér titkairól elmélkedünk a köves Podbrdón. Délután: Hercegovina fővárosába, Mostárba kirándulunk. A smaragd színű Neretván átívelő Öreg-híd (Csontváry egyik leghíresebb festménye is ábrázolja) a város szimbóluma. A hangulatos macskaköves utcák mecseteikkel az oszmán kort idézik. Szabadidőben mindenki felfedezheti a nyüzsgő bazárt, megpihenhet egy dzsámi udvarán vagy szürcsölhet egy igazi török kávét. Szállás és vacsora Medjugorjéban.

4. nap: Reggeli. Délelőtt: ima a Szent Jakab templomban, majd Krisztus szenvedéseiről elmélkedünk a Krizevac köves, meredek keresztútján. Délután a Trebiza-folyón lévő vadregényes Kravica-vízeséshez utazunk. Ezután a hegyoldalba épült festői kisváros, a mecsetekkel, minaretekkel színes Pocitelj következik. Szállás és vacsora Medjugorjéban.

5. nap: Reggeli. Hazautazás, megállóval Szarajevóban. A város szépségét nehéz szavakba önteni, a török utazók szerint nem akadt párja a birodalomban. Igazi kuriózum Visoko, amely egy páratlan régészeti felfedezésnek köszönheti világhírét. A nap és a hold piramisai hasonló korúak, mint egyiptomi társaik, de magasságban felülmúlják azokat. A feltárás folyik... Fotószünetet tartunk! Tovább buszozunk az Eszék - Budapest - Nyíregyháza útvonalon. Érkezés Szatmárnémetibe a hatodik nap hajnalán.

* * *

Részvételi díj:            250,- euró/fő, 44 fő esetén

290,- euro/fő, 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 59 éves korig, 4 éjszakai szállást panzióban, kétágyas fürdőszobás szobákban, 4 reggeli és 4  vacsora.

Az ár nem tartalmazza: a belépők költségeit 38 EUR/fő.

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 5 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. április 25-ig.

*********************************************************************

Szent László nyomában

2017. június 22 - 24.

1. nap: Indulás Szatmárnémetiből a Székesegyház előtti parkolóból, reggel 6:00 órakor (RO idő). Utazás autóbusszal, Porcsalma - Nyíregyháza útvonalon. Tokaj-Hegyalján keresztül vezet az utunk, itt a tállyai Szent László templomot csodáljuk meg, hiszen egyik festményét a híres Maulbertsch Antal alkotta. Szentmisére is itt nyílik lehetőség. A Felvidéken Csécsen sétálunk. A Királyok sétányán 7 uralkodónk szobra között megtaláljuk a lovagkirályét is. A falu református templomában 13. századi freskókban gyönyörködhetünk. Következik Debrőd, amely Szent László búcsújáró hely; forrását a legenda szerint nagy királyunk fakasztotta. A mai nap utolsó állomása Rimabánya, melynek pici templomában monumentális freskó eleveníti fel szentünk legendáját. Szállás és vacsora Nyitrán.

2. nap: Reggeli. Séta Nyitra menti Nyitrán, ahol a várnegyedben vannak a legfőbb látnivalók: székesegyház, püspöki palota, várfal bástyákkal. Az egyik bástya az „énekes" Vazul nevét viseli... A vár körzete után a főtéren sétálunk egészen a Szent Lászlóról nevezett piarista templomig; nagy uralkodónk Nyitrán halt meg 1095. július 29-én. Győrben a Szent István által alapított székesegyházban imádkozunk, majd jó 2 óra alatt felfedezzük a Káptalandombot: a Káptalanházat, Apor Vilmos sírját és a rá emlékező kiállítást, a bazilika múzeumát s végül a Püspökvár tornyából csodálhatjuk meg az ősi város panorámáját. Ma a Szent László-hermát nem láthatjuk, mert azt Szabolcsra utaztatják. Szállás és vacsora Tiszaújvárosban.

3. nap: Reggeli. A szabolcsi földvárnál emlékezünk Szent Lászlóra, aki pont kilencszázhuszonöt évvel ezelőtt, 1092-ben itt tartotta azt az egyházi zsinatot, amelynek rendelkezései máig hatnak. Ennek emlékére idén június 24-én, szombaton délelőtt 11 órakor ünnepi szentmisét tartanak a szabolcsi földvár melletti szabadtéri színpadon, melynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás lesz. A szentmisén részt vesznek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, valamint a határon túli, illetve a Szent László király által alapított egyházmegyék képviselői. A szentmisén a Győri Egyházmegye Szent László-ereklyéje is jelen lesz. Utazás Nagyváradra. A Szent László által alapított székesegyházban őrzött Szent László-herma előtt imádkozunk. Ezután a várba zarándokolunk, ahol a középkori székesegyház állt. A lovagkirály sírjához özönlöttek eleink: jobbágyok, nemesek, királyok, hogy az ő segítségét kérjék életükre-halálukra. Érkezés Szatmárnémetibe, késő esti órában.

* * *

Részvételi díj:            145,- euro/fő - 44 fő esetén

170,- euro/fő - 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 59 éves korig, 2 éjszakai szállást panzióban és szállodában, kétágyas fürdőszobás szobákban, 2 reggelit és 2 vacsorát.

Az ár nem tartalmazza: főétkezéseket és a belépők költségeit 13 EUR.

*Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 5 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. május 31.

*********************************************************************

Svájc és egy kis Olaszország

2017. augusztus 30 - szeptember 4.

1.nap:  Indulás Szatmárnémetiből a Székesegyház előtti parkolóból, hajnal 2:00 órakor (RO idő). Folyamatos utazás autóbusszal, a Budapest - Bécs - Salzburg útvonalon, pihenőkkel. Szállás Innsbruck térségében.

2. nap: Reggeli. „Szent Galleni kaland" (Sankt Gallen). Az ősi bencés apátságot keressük fel, a pompás barokk épületegyüttes mellett a városban is sétálunk egy kicsit. Következik Einsiedeln, mely Svájc messze földön híres zarándokhelye - a Compostellába zarándoklók találkozóhelye s melynek egyik első nagyhírű tanára az a Szent Wolfgang volt, aki Boldog Gizellát készítette fel az István királlyal kötendő házasságra. A máriacelli kegykápolnához hasonlít az itteni kegykápolna is, ahol a csodatévő Fekete Madonna előtt imádkozunk. Már csak a pompázatos panorámát adó Axenstrasse következik s megérkezünk az Altdorf közeli szálláshelyünkre.

3. nap: Reggeli. Irány Schaffhausen! Egy röpke sétát teszünk a hangulatos kisvárosban, hogy egy helyi cukrászdában eredeti svájci csokit, pralinét, bonbont kóstoljunk, melyhez a kakaó talán Trinidadból, talán Madagaszkárból érkezett. Innen Európa egyik varázslatos természeti csodájához, a Rajna-vízeséshez hajózunk. Következik a Limmat-parti Zürich. Szent Félix és Szent Regula (Zürich védőszentjei) emlékére épült a híres Grossmünster s később a Fraumünster, ahol Marc Chagall és Giacometti  üvegablakait csodálhatjuk meg. Séta Európa legdrágább utcáján, a zürichi Bahnhofstrassén. Látogatás egy parádés óramúzeumban. Szállás Altdorf térségében.

4. nap: Reggeli. A Schiller által megénekelt Tell Vilmos nyomába eredünk a Vierwaldstätter-tó körül. Rütli, az egység mezeje (csak messziről látjuk). Luzernbe utazunk részben busszal közúton, részben hajóval a tavon. Hídtól hídig: séta a festői Luzernben. Ma is ebből a kantonból toborozzák a pápa svájci gárdistáit. Felkeressük a Szent Leodegar templomot és a barokk jezsuita templomot. Ellátogatunk az Alpineumba, ahol képet kaphatunk a hegyek világáról. Küssnacht, Hohle Gasse: itt érte a vég Hermann Gesslert; végig a tóparton Altdorfig, ahol megelevenedik Tell és az alma története. Szállás Altdorf térségében.

5. nap: Reggeli. Újabb csodák várnak ránk. Ma Ticinóba látogatunk. Ehhez azonban át kell kelnünk a félelmetes Szent Gotthárd-hágón. Megmásszuk a hajtűkanyarokat s megállunk fényképezkedni. A mediterrán Luganóban fogunk felmelegedni. A Szent Lőrincről nevezett székesegyház mellett a ferencesek templomát is felkeressük, amit Luini (Leonardo tanítványa) döbbenetes freskói díszítenek. A Piazza Riforma szép épületei után sétálunk a pálmákkal, illatozó rododendronokkal ékes ríván. Sokat láttunk! Ismétlünk! A Swissminiatur-ben felidézzük az izgalmas látottakat. S még nincs vége! Következik Milánó: az óvárosban megcsodáljuk a híres dómot s a Gallerián keresztül, a Scala mellett elsétálunk a Sforzzák kastélyához. Szállás Padova térségében.

6. nap: Reggeli. Hazautazás a Ljubljana - Nagykanizsa - Budapest útvonalon. Érkezés Szatmárnémetibe a késő esti órában.

* * *

Részvételi díj:            370,- euró/fő / 44 fő esetén

435,- euró/fő / 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 59 éves korig, 5 éjszakai szállást kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban és 5 reggelit.

Az ár nem tartalmazza: további étkezés lehetősége, 1 vacsora 12-20 EUR/fő; belépők 65 CHF.

Biztosítás: 60 év fölöttieknek plusz 5 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. július 21.

*********************************************************************

Lourdes, Santiago de Compostella, Fatima

2017. szeptember 26 - október 8.

1. nap: Indulás Szatmárnémetiből a Székesegyház előtti parkolóból, hajnal 1:00 órakor (RO idő). Utazás autóbusszal, pihenőkkel a Budapest - Ljubljana - Velence -            Padova útvonalon. Szállás Piacenza térségében.

2. nap: Reggeli. Az út folytatása a Genova - San Remo - Monaco - Cannes útvonalon. Felkeressük a pápák fogságának színhelyét Avignonban. Keresztülsétálva a díszes termeken érzékelhetjük a XIV. századi udvari életet. A Rhone-folyó partján pedig elénekeljük a Sur le pont d'Avignon kezdetű dalt, magyarul! Szállás Nimes térségében.

3. nap: Reggeli. Utazás a Narbonne - Toulouse útvonalon. Rövid pihenőt tartunk Tarbes-ban, ahol a Bercsényi huszárok laktanyája található. A világ első Huszármúzeumát 2012-ben nyitotta meg Frédéric Mitterrand. Érkezés Lourdes-ba. Találkozás Szűz Máriával Lourdes-ban. A kegyhely bemutatása. Massabielle: a jelenések barlangja, földalatti bazilika, Rózsafüzér bazilika, kripta, a Szeplőtelen Fogantatás bazilikája (felső bazilika), Szent Bernadett templom; részvétel a kegyhely esti programjain, a fáklyás körmeneten. Szállás Lourdes térségében.

4.nap:  Reggeli. Lourdes megtekintése: Szent Bernadett múzeum, Bernadett szülőháza (A malom), Cachot (a börtön, ahol a Soubirous család lakott), látogatás a plébániatemplomban, ahol Szent Bernadettet megkeresztelték. Keresztút a kálvárián. Bekapcsolódunk a zarándokprogramokba: betegek körmenete, fáklyás körmenet. Szállás Lourdes térségében.

5. nap: Reggeli. Utazás az Atlanti-óceán partja mentén a hispánok földjén, ami az ősi időket idézi. Az ősember baszk nyelven beszélt, mi is megtanulunk pár szót. Sőt! Felkeressük a világhírű Altamirát baszk földön, hogy megcsodáljuk a több ezer éves barlangi festményeket. Tovább robogunk a Torrelevega - Oviedo útvonalon.  Szállás Santiago de Compostellában.

6. nap: Reggeli. A középkor egyik legjelentősebb zarándok központjában megtekintjük a székesegyházat s felkeressük az idősebb Szent Jakab apostol sírját. Tovább Fatimába, rövid városnézéssel a festői Coimbrában, ahol Szent Antal emlékével találkozunk. Szállás Fatimában.

7. nap: Reggeli. Egész napos ima és emlékezés a jelenések 100. évfordulóján Fatimában: a látnok gyermekek egykori sírja a temetőben; a keresztút; Szent István király kápolna; a gyermekek háza Aljustrelben. Részvétel a kegyhely programjain. Szállás Fatimában.

8. nap: Reggeli. Ima a kegyhelyen, majd zarándoklat Szent Antal szülővárosába, Lisszabonba. Szent Antal szülőháza (egy kápolna, ahol Szent II. János Pál pápa is imádkozott), Sé - így hívják a katedrálist; egymásba nyíló terek a Tejo-folyó partján. A 110 méter magas Krisztus Király szoborhoz kirándulunk a Tejo túloldalára, ahonnan pazar kilátás nyílik a portugál fővárosra. Végül felkeressük a Belém-tornyot is, mely a Mánuel stílus egyik fő alkotása. Este újból elcsendesedünk a zarándokok között Fatimában. Szállás Fatimában.

9. nap: Reggeli. Utazás Alba de Tormesbe, ima a 435 éve. október 4-én elhunyt Nagy Szent Teréz sírjánál. Innen Avilába megyünk, hogy felkeressük a Sarutlan karmeliták bölcsőhelyét s zarándokoljunk Avilai Szent Teréz útjain. Szállás Avila térségében.

10.nap:            Reggeli. Séta Madridban, a királyi palota mellett meglátogatjuk a modern Almudena katedrálist, a Plaza Mayort, imádkozunk a földművesek védőszentje Szent Izidor sírjánál, a neki szentelt szép barokk bazilikában, látjuk a medvét a Puerta del Solnál s picit sétálunk a kényes Gran Vián. Folytatódik a nagy utazás. Zaragoza az Ebro partján épült ősi aragon királyi székhely. Sétánk során láthatjuk a Szűz Mária megjelenésének tiszteletére emelt híres Pilar bazilikát és élvezhetjük az óváros hangulatát. Szállás Zaragoza térségében.

11.nap:            Reggeli. Ahol Spanyolország szíve dobog - látogatás a „La Morentá"-nál, a fekete Mária-szobornál Montserraton. Séta Barcelonában, a katalán fővárosban: Kolombuszszobor, Rambla, pihenő a Placa Reialon, fohász a gótikus székesegyházban s végül kívülről megcsodáljuk az épülő Sagrada Familiát. Szállás Figueres térségében.

12.nap:            Reggeli. Egész napos utazás a Perpignan - Aix-en-Provence - Nizza - Savona - Verona útvonalon a Padova környéki szálláshelyig.

13.nap:Reggeli. Hazautazás a Ljubljana - Budapest útvonalon Szatmárnémetibe. Érkezés Szatmárnémetibe, késő este.

* * *

Részvételi díj:            700,- euro/fő, 44 fő esetén

820,- euro/fő, 33 fő esetén

Ár tartalmazza: szállítás légkondicionált autóbusszal, idegenvezetés, lelkivezetést, biztosítás* 59 éves korig, 12 éjszakai szállást kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban és 12 reggeli.

Az ár nem tartalmazza: további étkezés lehetősége, napi 1 főétkezés 12-15 EUR/fő; belépők 18 EUR/fő.

*Biztosítás: a 60 év fölöttieknek plusz 10 EUR.

Jelentkezési határidő: F.é. július 31-ig.

 

Jelentkezni lehet személyesen a Szatmári Római Katolikus Püspökségen az 1 Decembrie 1918 utca 2. szám alatt, Mekker Enikőnél vagy a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 telefonszámokon.

Jelentkezéshez szükséges: személyigazolvány másolat és 50 EUR előleg.

************************************************************************************************************************

A programban a változás jogát fenntartjuk

 


Szatmári Római Katolikus Püspökség, Episcopia Romano- Catolica, Str. 1 Decembrie 1918. Nr. 2. Satu Mare RO-440010 Romania
Tel/Fax: 0040-0261-714955 Tel: 0261-716451 RDS: 0361-809830; 0361-809831 Mobil: 004-0742070011 E-mail: puspokseg@szatmariegyhazmegye.ro